Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Champ] Main adc?

Virge

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

od jakiegoś czasu rozmyślam nad mainowaniem adc. Rok temu, gdy grałam na EUNE, pogrywałam sobie na adc. Szczerze mówiąc szło mi średnio, raz lepiej, raz gorzej. Oglądałam dużo streamów (gosu, imaqtpie, siv hd i inne). Z wbijaniem poziomu konta, moja funkcja adc stawała się coraz rzadsza, jedyne co zostawało to support. Zrobiłam nowe konto na EUW, chciałam zacząć od początku. Każdy gracz lol'a wie, że na początkowych poziomach ciężko się gra - brak run, masterek, ograniczenie do rotacji, łacząc te 3 rzeczy wychodzi Nam: double top, bardzo ciężko w jungli. Na EUW moja sytuacja się odwróciła, mam 28 poziom i w 80% moich gier jestem na supporcie, nie przeszkadza mi to, ale to już powoli robi się nudne. Ostatnio myślę sobie tak: "no dobra, wszystko ładnie pięknie, ale jak na rankedach zabiorą mi funkcje supporta, na topie też dam radę, na midzie również w miare możliwości, jednak moja umiejętność na marksmanie strasznie opadła, a na junglę nie pójdę bo po prostu nie umiem grać na tej funkcji. Co zrobić?". To pytanie kieruję do Was, co byście zrobili na moim miejscu, zacząć od nowa naukę na marksmanie, czy grać ciągle drafty i czekać aż wszyscy pójdą tam gdzie chcą, a ja wezmę to, co zostanie. Dodam, że na jungli kompletnie nie umiem grać, kusi mnie żeby wrócić do mainowania adc, w miedzyczasie pograć sobie Riven/Maokai na topie lub LeBlanc/Annie na midzie. Czekam na Wasze opinie i razy, z góry dziękuję!

PS. Chyba pomyliłam działy, jeśli tak - przepraszam!

PS2. Dzisiaj coś mi tam wyszło, nie patrzeć na farme :c!
http://zapodaj.net/84eb24ceb58c5.png.html

janna_by_xlittlex-d8cqbj4.png

~ Janna, the Storm's Fury

Opublikowano

pierwsze gry do 30 lvl-a to są izi ;x... nie ma tu znaczenia runki i masterki ( 68/1 pierwsza gra na aktualnym koncie xD )

bo w końcu większość osób z którymi grasz... też nie ma...

moim zdaniem możesz main-ować adc... przynajmniej od czasu do czasu trafiłbym na kogoś kto chce iść na tą linię xD...

co do SS-a z gry... to walczyłaś na warzywka :P... ( mniej doświadczonych graczy )

ale farmę na adc masz całkiem spoko więc rozumiem że po prostu łatwiejsza gra ;x...

w sumie ADC jak chciałabyś to main-ować to myślę że jest sens ale tylko jak znajdziesz sobie kogoś do DUO...

tak jak np. ja i Ini... mamy epickie połączenie i kiedy tylko razem gramy ;x... przeciwnicy od razu banują nasze postacie :C

a potem i tak przegrywają xD

Opublikowano

pierwsze gry do 30 lvl-a to są izi ;x... nie ma tu znaczenia runki i masterki ( 68/1 pierwsza gra na aktualnym koncie xD )

bo w końcu większość osób z którymi grasz... też nie ma...

moim zdaniem możesz main-ować adc... przynajmniej od czasu do czasu trafiłbym na kogoś kto chce iść na tą linię xD...

co do SS-a z gry... to walczyłaś na warzywka :P... ( mniej doświadczonych graczy )

ale farmę na adc masz całkiem spoko więc rozumiem że po prostu łatwiejsza gra ;x...

w sumie ADC jak chciałabyś to main-ować to myślę że jest sens ale tylko jak znajdziesz sobie kogoś do DUO...

tak jak np. ja i Ini... mamy epickie połączenie i kiedy tylko razem gramy ;x... przeciwnicy od razu banują nasze postacie :C

a potem i tak przegrywają xD

Powiem Ci tak, jestem świadoma tego, że to są dopiero początki i walczę na warzywka. Jeśli będę traktować te warzywka jak worek treningowy, nabiorę większego doświadczenia. Co do duo, narazie nie mogę i raczę nie znajdę supporta, z którym będę grać. Z bardzo prostego powodu, ktoś pisze "main supp", myślę "dobra, skoro mainuje to powinno pójść nawet nawet". Moja nadzieja znika, gdy widzę że osoba która "mainuje" supporta, w 20 minucie nie ma zakupionych wardów. Na EUW gram z chłopakiem, jednak bot to nie jest dobry pomysł, chyba że opcja Threshar, ale myślę, że na rankedach to nie wyjdzie xD

Opublikowano

Jako main adc powiem Ci że bez duo na Soloq nie ma co grać. Może i nawet być main support z 1000 grami Threshem ale problem w tym, że nie ma synergii. Osobiście z moim supportem gram bez ts'a, więc nawet bez komunikacji mam z nim większe zgranie niż z jakimś nowym suppem na ranku, iż już graliśmy ze sobą, znamy swój styl gry i wygrywamy bota. Ja swoją linie, czyli bota wygrywam zawsze z supportem, ale jedyny problem, jaki się posiada na adc, to ten że wychodzisz z linii i nie masz szans walczyć z topem/midem/junglerem, który jest 2 lvl wyżej niż ty i jest 6/0 (95% moich gier). Pozycja nie jest łatwa, bo czy umiesz nią grać czy nie okazuje się w TF'ach, ale to przyjdzie z czasem.  ;)

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

Jako main adc powiem Ci że bez duo na Soloq nie ma co grać. Może i nawet być main support z 1000 grami Threshem ale problem w tym, że nie ma synergii. Osobiście z moim supportem gram bez ts'a, więc nawet bez komunikacji mam z nim większe zgranie niż z jakimś nowym suppem na ranku, iż już graliśmy ze sobą, znamy swój styl gry i wygrywamy bota. Ja swoją linie, czyli bota wygrywam zawsze z supportem, ale jedyny problem, jaki się posiada na adc, to ten że wychodzisz z linii i nie masz szans walczyć z topem/midem/junglerem, który jest 2 lvl wyżej niż ty i jest 6/0 (95% moich gier). Pozycja nie jest łatwa, bo czy umiesz nią grać czy nie okazuje się w TF'ach, ale to przyjdzie z czasem.   ;)

Czyli nie zostaje mi nic innego jak grać. Większość mówi, że rola adc jest najtrudniejszą ze wszystkich... 

Jeszcze jedno, czy tylko praktyka przyniesie jakieś skutki czy oglądanie streamów również czegoś nauczy?

Opublikowano

Czyli nie zostaje mi nic innego jak grać. Większość mówi, że rola adc jest najtrudniejszą ze wszystkich... 

Jeszcze jedno, czy tylko praktyka przyniesie jakieś skutki czy oglądanie streamów również czegoś nauczy?

Praktyka, praktyka, praktyka.. oglądanie streamów może Ci jedynie pomóc w tych rzeczach o których np. nie wiesz i sama chcesz je wypróbować.

Co do zdania 'adc jest najtrudniejsze'.. tak jak powiedziałem, obecnie na soloq liczy się bardzo dużo zdanie twojego teamu, albo umie współpracować albo.. niestety przeważnie przegrasz. ADC jest trudne, fakt. Jesteś papierem, jednym z głównych celów enemy więc musisz tak grać aby Cię nie mogli zabić. Oczywiście masz do tego team, który też tobie w tym pomoże. Dam ci przykład. Gram, wygrywam swoje linię ale jest ciężko wyjść z linii i grać na enemy, które jest mniejwięcej na tym poziomie co ty, a nie overfed. Patrz na np. moje KDA i na W/L ratio, ciężka ciężka pozycja, ur right, szczególnie bez drużyny;

fqPT1xV.png

Opublikowano

Jak chcesz grać na adc, to zrób tak jak vanosh i jeszcze polecam jak masz trudności z farmą - idź soraka supportem na bota custom map i ćwicz lasthitowianie, to wygląda jak banał ale się przydaje.
Musisz też przykładać wiedzę do tego, jaki enemy team ma postacie, bo jeżeli będą mieli dużo cc, a ty weźmiesz adc bez escapu, dobrego range to jesteś w kupie. To jest tak - możesz wygrać lane, ale nie zapominaj, że jest dużo bruiserów z topa lub hypercarry na midzie, którzy łatwo Cię 1shotuja / dlatego qss jest bardzo dobry jako 3-4 item, jeśli widzisz że maja w enemy naffedowanego azira czy zeda (<- To był przykład, btw)

Opublikowano

Nie polecam mainowac ADC sam jestem unskilledem na tej pozycji a musze na nia isc moze raz na 100gier... biore wtedy tristanke/ashe i mowie supportowi zebysmy grali passive (chociaz i tak zazwyczaj dostaje w dupe na linii i zostaje przez wszystkich zwyzywany ale to szczegol :D). W moim zyciu chyba tylko z 10razy musialem isc adc na rankedzie a gram 3,5 roku. Nie musisz umiec wszystkich pozycji, szczegolnie ze grasz supporta wiec w 90% gier dostaniesz swoja role :P

tumblr_n94ladHf5d1qckkfko1_500.gif

Opublikowano

ja na west mainuje adc only wayne and kalista i wygrywam 75% gier kappa

Nie wiem czy jej się będzie chciało jak debil spacje wciskać..  :(

Opublikowano

Dobra chłopaki, już wiem wszystko na ten temat co chciałam wiedzieć, nawet za dużo. Dziękuję za pomoc i życzę powodzenia w dalszych grach!
(Temat do zamknięcia)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...