Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Fallout - brak komunikatu w schronie 15

koksiko1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Ostatni zebrało mi się na "oklepanie" całej serii Fallout-ta (Prawdopodobnie nie licząc 4 z powodu słabego PC-ta T_T ). Więc wiadomo najpierw jedynka. Grę zainstalowałem na VirtualBox-sie z systemem Windows XP ponieważ na mojej 10-siątce miał bym spore problemy. Pograłem trochę (Z wielką przyjemnością bo gra bardzo mi się spodobała) i doszedłem do momentu szukania hydroprocesora w schronie 15. Oczyściłem bazę i doszedłem do miejsca gdzie powinien wyświetlić się komunikat w którym postać mówi że pomieszczenie dowodzące jest zawalone i nie zdobędzie przedmiotu. No tyle że mi się ten komunikat nie wyświetla i gra ustaje.

I tu pojawia się moje pytanie czy wiecie jak to naprawić ?

PS. Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi.

PS2. Dodaje załącznik pokazujący w którym miejscu powinien mi się ten komunikat wyświetlić. ( Mam nadzieje że rozczytacie. :O )

PS3.( :D)Sorka jeśli zły dział ale nie znalazłem innego który odpowiadał by grze.

I tutaj szybkie mini poradniki dla tych którzy też grają na VirtualBox-sie a mają problemy. :yay:

1. Za szybka myszka.

Wystarczy w prawym dolnym pasku programu gdzie mamy ikonki internetu, dysku twardego itd. prawym przyciskiem myszki nacisnąć ikonkę myszy z zieloną strzałko i wybrać zaraz pierwszą opcję. Po tym strzałka powinna być żółta. :lenny:

2.Gra przycina się w niektórych miejscach a w innych działa bardzo płynnie.

Równie prosty zabieg. Przechodzimy do ustawień naszej maszyny pod tą ścieżką. wybrana maszyna > Settings > Display > i tam  wyłączamy opcję "enable 2D Video Akcceleration" i gotowe.

3. kiedy wyskakuje nam zielony ekran na początku odpalania gry i słychać sam dźwięk.

Należy wykonać tak jak w poradniku: https://www.youtube.com/watch?v=-lJ1ZMppcj0Jeśli wywali wam błąd podczas instalacji o tym że program nie był testowany ble ble ble.. :O  to i tak dalej prowadźcie instalację.          Ok i to wszystkie problemy który ja miałem i rozwiązałem. ;)

post-762514-0-79627300-1444833628_thumb.png

76561198063234165.png

Opublikowano

Hmm...sprawdź może, czy exp ci dodało. Miałem dawno dawno temu chyba ten sam problem(zapamiętałem to, bo długi czas kminiłem, co jest), a na koniec się okazało, że mimo wszystko exp dodało. Ewentualnie spróbuj jeszcze dokładnie przeszukać ten obszar.

A jeśli i tak nic to nie da...cóż...kontynuuj. Bez tego da się żyć. Pamiętam, że jak drugi raz przechodziłem grę, to schron 15 całkowicie ominąłem(miałem dość tych szczurów :P).

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Heh ^^ . Szczerze to nie zwracałem zbytnio uwagi na to czy expa dodało mi czy nie. Prawdopodobnie coś mi się zablokowało bo kiedy poszedłem do schronu 13 i spytałem się ziomka który wysłał bohatera na misję to nie było opcji dialogowej o poinformowaniu go o tym. Najpewniej oleje to tak jak ty i po prostu będę oglądał jakiś "Zagrajmy w" dopóki nie skończę misji z chydroprocesorem a dalej grę dokończę sam. B)

I takie dodatkowe pytanie ile mniej więcej schodzi z ukończeniem gry po oddaniu procesora ?

76561198063234165.png

Opublikowano

Wszystko zależy, jakiego typu graczem jesteś :P Minimum to przypuszczam kilka godzin. Przy drugim podejściu, kiedy część rzeczy opuszczałem, to było to stosunkowo szybko. Przy pierwszym podejściu zajęło naprawdę sporą ilość czasu - zwracałem uwagę na każdy szczegół, misję poboczną itp.

Dokładnie ile nie powiem - po prostu nie pamiętam, to było jakieś 10 lat temu :P

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Heh. :D

Dzięki za odpowiedź Arkzyw.

Gdyby nie ty to bym pewnie przeszedł od razu do 2-rugej części.

Chociaż i tak to chyba nie ma znaczenia bo części Fallouta zawsze (chyba) mają innego "Wybrańca".

Temat do zamknięcia. :yay:

76561198063234165.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...