Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Unity C#

pablos11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka

Szukam sposobu na:

1. Resp itemów po losowaniu
  2. Dodawanie odpowiedniej txt do wylosowanego itemu

Szukam czeoś co może wykonać taką operację:

Po załadowaniu się mapy w każdym mieście pojawiają się itemy, losowo wybrane z tagów i random.value

Czyli tworzę sobie gdzieś collider i gameObject w domku, dodaję mu tag Jedzenie i random.value losuje dla tego tagu jakieś jedzenie, dodatkowo dodaje do niego teksturkę, bo samo wylosowani i przypisanie do gameObject Jabłka nie jest zadowalające, chcę aby po wylosowaniu odpowiedniego jedzenia jeszcze dodawał odpowiednią teksturkę.

Prościej:

Funkcja do losowania losuje przedmioty po tagach, czyli mam collider "Jedzenie" i funkcja losuje item spośród 20 gameObjectów, po wylosowaniu i przypisaniu do Collidera np Jabłka dodatkowo dodawana jest txt jabłka i jego objekt [Model 3D]

TEMAT

Opublikowano

Cześć,

Żeby resp i temów był dobry to możesz spróbować zrobić Instantiate. Ale mój kolega po wiedział mi, że lepiej zrobić objekt pool. Jak wy losujesz już co chcesz zrespić i gdzie to zrób prefab i Instantiate. Potem już zgórki. Jak nie wiesz jak działa objekt pool to napisz mi PW a ja za pytam kolegi.

Opublikowano

Polecam kolegę mrufkojada, ja do niego napisałem i mi pomugł zrobić object pool. Teraz moja gra ma randomowe itemy, bo tesz miałem ten problem i nie umiałem sam sobie znaleść rozwionzania!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...