Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dyskusja nt. śniegu i dramy świętokrzyskiej (10k bez prądu)

Reygras.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Wiem, ze wyrwę bana za ten temat bo jest debilny, ale zapytać się muszę. Troszkę śnieżku popadało i już na WP artykuł - 10k typa w świętokrzyskim nie ma prądu. Jak to jest, że nowoczesna elektryka (słupy, elektrownie) mają problemy z lekkimi opadami śniegu?

Opublikowano

Proste, są jeszcze liście na drzewach. Najebało mokrego śniegu, drzewa łamały sie i na linie energetyczne spadały masowo xD. U mnie w miejscowości leżało sporo i pouszkadzały linie energetyczne

Opublikowano

Proste, są jeszcze liście na drzewach. Najebało mokrego śniegu, drzewa łamały sie i na linie energetyczne spadały masowo xD. U mnie w miejscowości leżało sporo i pouszkadzały linie energetyczne

Jakby elektrycy uważali na lekcjach Fizyki nie byłoby takiego czegoś.

sygnatura.png

Opublikowano

­

Drzewa zrobiły bunt i położyły się na drogach.

Opublikowano

­

Burza śnieżna nadciąga już teraz lepiej przygotować schrony

No u mnie pod Warszawą 3 dni deszcz pada, dziś w nocy miałem przymrozki. To początek globalnego zlodowacenia.

Opublikowano

­

No u mnie pod Warszawą 3 dni deszcz pada, dziś w nocy miałem przymrozki. To początek globalnego zlodowacenia.

Czyli Twoja Matka Natura też nie uważała na lekcjach biologii :/

sygnatura.png

Opublikowano

Czyli Twoja Matka Natura też nie uważała na lekcjach biologii :/

rozumiem, że jutro nie masz lekcji bo dzień nauczyciela.. proponuję zagadaj do babki od biologii czy fizyki to może da ci jakieś zadanka na jutrzejszy dzień

Opublikowano

rozumiem, że jutro nie masz lekcji bo dzień nauczyciela.. proponuję zagadaj do babki od biologii czy fizyki to może da ci jakieś zadanka na jutrzejszy dzień

Widzę, że na lekcji wychowawczej nie uważałeś.

sygnatura.png

Opublikowano

Czasami nie da się wygrać z naturą i są problemy energetyczne, słupy zostają oblegane przez śnieg przez co dopływ prądu jest ograniczone i jedynie co pomaga to usunięcie śniegu z tych słupów.

Opublikowano

Wypowiadał się biegły o co chodziło. Śnieg popadał na drzewa, a jako, że one jeszcze mają pełno liści, może i nie jest ciężki, ale te kilka gram pomnożyć przez wiele tysięcy razy + to co napadało, jakieś mniejsze drzewo nie utrzymało i się zawaliło na słup.

A co do wyborów, bo też Szydło zaczęła już mówić, że tak Polska przez Ewę Kopacz jest przygotowana na takie sytuacje, że śnieg i nie ma prądu, dostała odpowiedź, że z jej punktu widzenia, to premier Polski ma władzę nad pogodą, siłami natury i w ogóle :D

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

Chyba geografii.

Niby ocieplenie klimatu ale w Polsce to jest raczej oziębienie.

Na pewno w skali kilku lat jest zauważalne ocieplenie.....

Deus vult

Opublikowano

Wypowiadał się biegły o co chodziło. Śnieg popadał na drzewa, a jako, że one jeszcze mają pełno liści, może i nie jest ciężki, ale te kilka gram pomnożyć przez wiele tysięcy razy + to co napadało, jakieś mniejsze drzewo nie utrzymało i się zawaliło na słup.

A co do wyborów, bo też Szydło zaczęła już mówić, że tak Polska przez Ewę Kopacz jest przygotowana na takie sytuacje, że śnieg i nie ma prądu, dostała odpowiedź, że z jej punktu widzenia, to premier Polski ma władzę nad pogodą, siłami natury i w ogóle :D

jak by ewka uważała na lekcjach, wiedziała by że pracy elektrykom nie powinno się dawać "bo ma papierek",

­

Opublikowano

­

Na pewno w skali kilku lat jest zauważalne ocieplenie.....

Szczególnie widoczne, gdy w październiku śnieg spada, a w ubiegłym styczeń jak wiosna. Popieprzona ta pogoda, nie polecam.

Opublikowano

­

Szczególnie widoczne, gdy w październiku śnieg spada, a w ubiegłym styczeń jak wiosna. Popieprzona ta pogoda, nie polecam.

Ale za to zobacz jakie temperatury mieliśmy latem. Sięgały nawet 40 stopni. Jeszcze 10 lat temu takie upały były nie do pomyślenia. Ocieplenie następuje, przesuwanie się pór roku względem miesięcy to druga sprawa.

Single Player  Inne MMO  exModerator ► Degradacja ► exModerator

Opublikowano

­

Ale za to zobacz jakie temperatury mieliśmy latem. Sięgały nawet 40 stopni. Jeszcze 10 lat temu takie upały były nie do pomyślenia. Ocieplenie następuje, przesuwanie się pór roku względem miesięcy to druga sprawa.

Co racja to racja. Zastanawia mnie tylko, jak będą wyglądały pory roku za kilka(naście lat). Zniknie podział na 4 pory roku po 3 miesiace każdy?

Opublikowano

­

Co racja to racja. Zastanawia mnie tylko, jak będą wyglądały pory roku za kilka(naście lat). Zniknie podział na 4 pory roku po 3 miesiace każdy?

Też mnie to ciekawi. Jeśli tendencja do przesuwania się pór roku względem miesięcy nie zacznie działać w drugą stronę, to niedługo w lutym będzie wiosna a w październiku zaspy. Ale wątpię, żeby miesiące przydzielono na nowo do pół roku, pewnie wszystko zostanie jak jest.

Single Player  Inne MMO  exModerator ► Degradacja ► exModerator

Opublikowano

Zima zaskoczyła elektrownie. 

A tak serio - według mnie stan techniczny słupów i przewodów jest na tyle opłakany, że nie musi to być śnieg, wystarczy kilka gałęzi z drzewa. Ale to nie dziwi - biorąc pod uwagę to, na co przeznaczane są środki z lokalnych budżetów terytorialnych (na przykładzie mojej rodzimej Łomży - prezydent zamiast wymienić nawierzchnie i wzmocnić słupy zezwolił na, uwaga... Renowację parku JPII za niebotyczną sumę xD). To jest kwestia stricte polityczna - nawet jeśli usługodawcy będą chcieli coś zmienić, nie będą mieli ku temu absolutnie żadnych możliwości - bo kryzys, bo nie ma kasy na "głupoty" i są poważniejsze sprawy do załatwienia. 

Qui est le prochain?

Opublikowano

­

Zima zaskoczyła elektrownie. 

A tak serio - według mnie stan techniczny słupów i przewodów jest na tyle opłakany, że nie musi to być śnieg, wystarczy kilka gałęzi z drzewa. Ale to nie dziwi - biorąc pod uwagę to, na co przeznaczane są środki z lokalnych budżetów terytorialnych (na przykładzie mojej rodzimej Łomży - prezydent zamiast wymienić nawierzchnie i wzmocnić słupy zezwolił na, uwaga... Renowację parku JPII za niebotyczną sumę xD). To jest kwestia stricte polityczna - nawet jeśli usługodawcy będą chcieli coś zmienić, nie będą mieli ku temu absolutnie żadnych możliwości - bo kryzys, bo nie ma kasy na "głupoty" i są poważniejsze sprawy do załatwienia. 

Weźmy pod uwagę sprawę wiat na przystankach autobusowych w tegoroczne wakacje - kilka słupków i szyby, 100 000zł. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...