Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

System się nie zamyka oraz problem z dyskiem

techmasterg

Pytanie

Opublikowano

Witam, mam dwa następujące problemy:

1. Po kliknięciu przycisku zamknij w menu, następuje wylogowanie i wyświetla się komunikat, że system jest zamykany i na tym ekranie pozostaje, system się zamyka i zamyka i nic, dopiero gdy przytrzymam przycisk power na obudowie komputer się wyłącza.

2. Przy każdym uruchomieniu systemu wyświetla mi się sprawdzanie dysku z takim oto komunikatem:

Sprawdzanie systemu plików na C:

Typ systemu plików NTFS.

Etykieta woluminu: System.

Jeden z dysków wymaga, sprawdzenia spójności danych. Możesz anulować to sprawdzanie, ale zaleca się jego konynuowanie.

System Windows sprawdzi teraz dysk.

Nie można otworzyć woluminu do bezpośredniego dostępu.

Nie można uruchomić programu autochk z powodu błędu spowodowanego przez ostatnio zainstalowany pakiet oprogramowania.

Użyj funkcji przywracania systemu dostępnej w panelu sterowania aby przywrócić system do punktu przed ostatnią instalacją pakietu oprogramania.

Wystąpił nieokreślony błąd (766f6c756d652e63 3f1).

Czy da się coś z tym zrobić?

Czy oba problemy mogą być ze sobą powiązane?

Dodam odrazu, że nie stety nie posiadam kopii zapasowej systemu.

P.S. Nie jestem pewien czy to aby na pewno dobry dział?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeskanowałem jak powiedziałeś i wyniki jest następujący:

Rozpoczynanie fazy weryfikacji w skanowaniu systemu.

Weryfikowanie ukończone w 100%.

Funkcja Ochrona zasobów systemu Windows nie znalazła naruszeń integralności.

Wróce też do jednego z pytań z pierwszego postu tzn. Czy oba problemy mogą być ze sobą powiązane?

A i jeszcze jedna rzecz: nie wiem czy ma to znaczenie ale ostatnio instalowałem kilka aktualizaji oraz Wiedzmina 3 (z którym z resztą były problemy przy instalacji, bo gog wymagał praw administracyjnych). To tak na marginesie.

Edit:

Przestało się wyświetlać skanowanie dysku - dzięki

I co dalej po przeskanowaniu?

Opublikowano

Po kliknięciu przycisku zamknij w menu, następuje wylogowanie i wyświetla się komunikat, że system jest zamykany i na tym ekranie pozostaje, system się zamyka i zamyka i nic, dopiero gdy przytrzymam przycisk power na obudowie komputer się wyłącza.

Przeskanuj pliki systemowe pod kątem ich integralności za pomocą następującej komendy:

sfc /scannow

Przy każdym uruchomieniu systemu wyświetla mi się sprawdzanie dysku z takim oto komunikatem:

Skanowanie dysku przy starcie systemu można wyłączyć następującą komendą:

chkntfs /x c:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...