Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wyniki konkursu z działem Komputery

CiasteczkoMen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

327281444496461815990.png

Witam wszystkich użytkowników.

Przesłane dzieła były na naprawdę wysokim poziomie i było nam bardzo ciężko wybrać ostatecznych zwycięzców. Nasze typy wiele razy się zmieniały, ale ostatecznie mamy nadzieję, że wybraliśmy te najlepsze - nie tylko pod względem artystycznym, ale także ze względu na niebanalny pomysł.

892971444496989815990.png

@

Pajuu

rOx2JOV.jpg

3iIDlCa.jpg

N8a1q36.png

IMG_8756.JPG?sbsr=c8150fb2dd18604e2ff71f

Rysunek przedstawia tytułowego bohatera gry Wiedźmin. Obrazek wymagał dużych umiejętności, szczególnie widać to w przypadku wykonania twarzy. Dopełniają to słuchawki na jego głowie, mysz jako naszyjnik, podkładka pod mysz i klawiatura. Praca jak najbardziej zasłużyła, aby być pierwszą.

Nagroda to mysz Razer Ouroboros, gra Wiedźmin 3 i podkładka A4Tech XGame X7-500MP.

220581444496989815990.png

@

Shahi

tumblr_mwti79AuQi1qc4g6zo1_500.jpg

N8a1q36.png

6974614434580781008517.jpeg

W przypadku jej dzieła uśmiech aż sam się ciśnie na usta. Wykorzystanie wiedźminowskiego motywu myszki jako medalionu bardzo nam się spodobało, dodając do tego świetną kreskę i minę Geralta otrzymujemy wyśmienitą całość w bardzo dobrym wykonaniu. Jedyne do czego można się przyczepić, to może niedopracowanie szczegółów takich jak logo Razer, czy czcionka dymku, ale nie przeszkadzają one aż tak, żeby nie dać miejsca drugiego.

Autorka pracy zdobyła słuchawki Siberia V2 Frost Blue oraz podkładkę A4Tech XGame X7-500MP.

195341444496989815990.png

1hlmIrw.png

N8a1q36.png

252901443724052945952.png

Jako że konkurs powstał w dziale Komputery, to i nie mogło zabraknąć grafiki komputerowej naszego forumowego wyjadacza - Atacamy. Bardzo przypadł nam do gustu pomysł na przedstawienie bohatera. Było wiele dzieł związanych z nim, ale tylko to przedstawia Wiedźmina jako gracza, a nie postać z gry. Dbałość o szczegóły i gra światłocieniem zaskarbiła sobie naszą sympatię, a plakat na ścianie dopełnia wizerunek typowego gracza. Co tu dużo pisać, kolejna dobra praca na podium.

Link

Wygrana to klawiatura Gigabyte Force K7 oraz podkładka A4Tech XGame X7-500MP.

Gratuluję i zapraszam zwycięzców do kontaktu z @Lord Makin na PW w celu ustalenia metody przekazania nagród.

Opublikowano

Gratulacje zwycięzcom. Istnieje możliwość ujrzenia prac, które wygrały w konkursie?  

maybenow.png

Opublikowano

Mowilam ze rysunki maja wieksze szanse niz dp.

Dodatko bardziej oplaca sie cos przerysowac/skopiowac/porobić niż włożyć troche własnej inwencji.

Imo Atacama powinien mieć pierwsze miejsce, bo jego praca jest w całości wykonana samodzielnie i jest "pełna", a dwie pierwsze na jakies 60-70% są przekalkowane/przerysowane. ( nie mowie że napewno ) No i ciezej zachować proporcje rysując calą postac, niz tylko jej glowe.

Troche jak w polskiej szkole " zabijmy inwencje twórczą i kreatywnosc, pochwalmy tych co lecą schematami i podporządkowują się systemowi " o/

>Nie, nie mam bolu dupy o to, że nie wygrałam, bo posiadam cały sprzet z konkursu, a nawet ciutke lepszy, po prostu boli mnie lekka niesprawiedliwosci i niewiedza jury, ktore nie ma pojecia o technice wykonywania digital_arta, a rysunku tradycyjnego.

Wykonanie digital_arta wymaga wiekszego nakładu pracy, talentu, znajomosci programu, i zasad działania światło-cienia.

Wykonania tradycyjnego rysunku wymaga ołowka, kartki, talentu/dobrego kalkowania.

Gratuluje zwyciezcom :)

3KIpGJ1.gif

Opublikowano

Czyli nie ważne czy ktoś przerysuje ołówkiem na kartce twarz, czy poświęci parenaście godzin czasu na DP całej postaci z otoczeniem? Bo liczy się pomysł, nie wykonanie? 

Naprawdę nie wiem czym kierowali się jurorzy konkursu, tym bardziej że sposób wykonania był dowolny. Bo skoro moja praca nie mogła być 'faworyzowana' z powodu bardziej zaawansowanego wykonania, to ogłaszanie konkursu jest po prostu bez sensu.

To nie ból dupy tylko moja opinia nt. niekompetencji albo nieporozumienia wśród jurorów.

Gratuluję zwycięzcy!

146361479076443945952.png

Więcej info na profilu : ) Zgoda na sygnature od Makina

Opublikowano

Mam takie zdanie jak Isuribi i Atacama. Mimo, że sama rysowalam na kartce, bo nie posiadam tabletu to digital painting jest naprawdę poziom wyżej niż rysowanie na kartce, a praca Atacamy ma zachowane wszystkie proporcje i szczegóły + nie jest przerysowana. U mnie na 1 miejscu jest on. Gratuluje
Pozdrawiam Julietta

Opublikowano

Mowilam ze rysunki maja wieksze szanse niz dp.

Dodatko bardziej oplaca sie cos przerysowac/skopiowac/porobić niż włożyć troche własnej inwencji.

Imo Atacama powinien mieć pierwsze miejsce, bo jego praca jest w całości wykonana samodzielnie i jest "pełna", a dwie pierwsze na jakies 60-70% są przekalkowane/przerysowane. ( nie mowie że napewno ) No i ciezej zachować proporcje rysując calą postac, niz tylko jej glowe.

Troche jak w polskiej szkole " zabijmy inwencje twórczą i kreatywnosc, pochwalmy tych co lecą schematami i podporządkowują się systemowi " o/

>Nie, nie mam bolu dupy o to, że nie wygrałam, bo posiadam cały sprzet z konkursu, a nawet ciutke lepszy, po prostu boli mnie lekka niesprawiedliwosci i niewiedza jury, ktore nie ma pojecia o technice wykonywania digital_arta, a rysunku tradycyjnego.

Wykonanie digital_arta wymaga wiekszego nakładu pracy, talentu, znajomosci programu, i zasad działania światło-cienia.

Wykonania tradycyjnego rysunku wymaga ołowka, kartki, talentu/dobrego kalkowania.

Gratuluje zwyciezcom :)

Zgadzam sie JAK NAJBARDZIEJ z tym ze rysunek z 3 miejsca powinien byl zająć pierwsze, ale nie da sie czytac tego glupiego porownywania digitala i traditionala.

"Wykonanie digital_arta wymaga wiekszego nakładu pracy, talentu, znajomosci programu, i zasad działania światło-cienia." Ale sie uśmiałam. Czy rysujac traditionala nie trzeba włożyć pracy? (Fakt, te prace nie sa w 100% dopracowane ale ja mowie ogolnie tak jak ty w tym cytacie) Nie wiem jak wielkim mistrzem rysowania ołówkiem musisz byc zeby to bylo latwiejsze niz digital. Uzywajac photoshopa czy innego tego typu programu masz multum narzedzi ulatwiajacych prace. Chociazby narzedzie ktore nie przekracza lini! No magia po prostu. Rysujac tradycyjnie musisz sie bawic z byciem dokladnym. Ah magiczna gumka ktora naprawi wszystko! Na papierze masz jedna szanse albo zaczynasz kompletnie od nowa po popelnieniu powaznego bledu. W photoshopie... wycierasz bądź usuwasz warstwę. Najbardziej photoshopowi zazdroszcze blura, co natychmiast rozwiewa twoj argument o cieniowaniu, bo gdy na kartce musisz panowac nad naciskiem/zmieniac olowki to tam mozesz najzwyczajniej zablurowac krawedzie miedzy dwoma odcieniami. Poza tym "zasady swiatlocienia dotycza kazdego kto rysuje w najmniejszym stopniu realistyczne rysunki i mi nawet nie mow ze to jest trudne jezeli ktos ma najmniejsze pojecie o rysowaniu. Talent.. ah talent, no tak, przeciez talent otrzmujesz w momencie gdy wydasz 5 stow na tablet do rysowania.

Jedyne z czym sie zgodze to fakt ze programu sie trzeba nauczyc, ale jak juz sie opanuje podstawy to potem pojdzie lekko.

" zabijmy inwencje twórczą i kreatywnosc, pochwalmy tych co lecą schematami i podporządkowują się systemowi " Faktycznie, szczegolnie na rysunku z drugiego miejsca widac kompletny brak kreatywnosci i pomysłu...

Podsumowując: oba typy wymagaja jakiegos pojęcia o rysunku i talentu, a nawet jak juz cos to na pewno nie powiedzialabym ze digital jest trudniejszy.

tumblr_n3rcziKyAY1qcxzu2o3_500.gif

Opublikowano

Gratulacje dla laureatów. Oczywiście sędziowie wybierają więc nie ma co się spierać kto powinien wygrać a kto nie. 

Ja mam tylko jedną sugestie, bo MPC Forum jest to forum komputerowe i moim zdaniem (możecie się ze mną nie zgadzać) prace powinny być wykonywane grafiką komputerową. 
Dlaczego?? Z prostej przyczyny. Są fora dla artystów którzy manualnie wykonują jakieś prace "rysunki". I uważam że właśnie tam powinni brać udziały i zdobywać nagrody takie jak np. zestaw profesjonalnych ołówków, farb czy innych rzeczy. 

Jednak nie jest to moje forum jak i nie ja jestem organizatorem tego konkursu dlatego też proszę aby nikt nie hejtował mnie za to że tak napisałem. Jest to tylko i wyłącznie moje zdanie. A o ile dobrze mi wiadomo to każdy ma prawo do wyrażenia swojego zdania w kulturalny sposób. 

Nie chciałem nikogo urazić, naprawdę podziwiam ludzi którzy potrafią z własnej dłoni wykrzesać coś tak pięknego a szczególnie podziwiam graficiarzy, to są artyści :) 
Pozdrawiam i przepraszam jeśli kogoś uraziłem :) 

eca1f2e282f14.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...