Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Obudowa kopie prądem

vance14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć. jakoś od tygodnia obudowa komputera zaczęła kopać mnie prądem. wcześniej nie było tego problemu. wszystkie gniazdka mam z uziemieniem, tak samo listwa (acar xprotector) gdzie jest podpięty komputer i monitor. sprawdziłem i nie ma kabla, który by miał bezpośredni kontakt z obudową. nie mam pojęcia co to powoduje

proszę o pomoc

Opublikowano

Nie masz na 100% uziemienia , niech lepiej sprawdzi to ktoś dorosły w instalacji albo tylko odwróć wtyczkę w gnieździe jeśli masz kontakt bez bolcowy. 

Ewentualnie weź drut, przymocuj do obudowy kompa jeden koniec a drugim dotknij kaloryfera albo rury , jak pieprzną bezpieczniki w domu to nie masz uziemienia w gniazdach. ;)

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie masz na 100% uziemienia , niech lepiej sprawdzi to ktoś dorosły w instalacji albo tylko odwróć wtyczkę w gnieździe jeśli masz kontakt bez bolcowy. 

Ewentualnie we drut, przymocuj do obudowy jeden koniec a drugim dotknij kaloryfera albo rury , jak pieprzną bezpieczniki w domu to nie masz uziemienia w gniazdach. ;)

myślę, że chodziło tobie o elektryka

gniazdo jest w bolcem i żaden bezpiecznik nie pieprznął gdy dotknąłem kaloryfera

Opublikowano

Ale wtedy przestaje kopać. ;)   

Masz instalację bez uziemienia, powinieneś na sztywno zamocować kabel do obudowy ( jest miejsce by go przykręcić śrubką )  i  podłączyć pod instalację wodną czy grzewczą w domu ( broń boże pod piorunochron, u siebie w Anglii spotkałem debila elektryka amatora bez papierów co podłącza uziemienia sprzętów domowych z komputerami włącznie  pod piorunochrony ! ) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

problem rozwiązany, rozkręciłem komputer przy okazji go wyczyściłem, złożyłem i już obudowa nie kopie prądem. można zamknąć

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...