Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Chińczycy w Gdyni - Początek współpracy czy wojna ?

DiabloXPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W Gdyni jeszcze z tego powodu wojny nie mamy.

Co jakiś czas ktoś tu zawija, normalna sprawa, kilka miesięcy Amerykanie, dwa lata temu pamiętam Japończyków...

Dlaczego uważasz, że współpraca militarna z Chinami dałaby nam dużo?

Opublikowano
Wizyta okrętów rozpoczęła się 7 października w 66 rocznicę nawiązania stosunków dyplomatycznych między Polską a Chińską Republiką Ludową (ChRL).

Czyli nic wielkiego

Opublikowano

Dlaczego uważasz, że współpraca militarna z Chinami dałaby nam dużo?

Zależy jakby podeszli do takiej współpracy militarnej. Chińczycy są top 2-3 militarnie, sami mogliby podbić prawie całą azję, całą afrykę i połowę europy, nie wspominając o południowej i północnej ameryce

LE01E2H.png

Opublikowano

Zależy jakby podeszli do takiej współpracy militarnej. Chińczycy są top 2-3 militarnie, sami mogliby podbić prawie całą azję, całą afrykę i połowę europy, nie wspominając o południowej i północnej ameryce

Zdajesz sobie sprawę, że w Azji leży coś takiego jak Rosja? I Indie? I Korea?

Opublikowano

Zdajesz sobie sprawę, że w Azji leży coś takiego jak Rosja? I Indie? I Korea?

Zdajesz sobie sprawę, że w Azji nie leży tylko Rosja? I Indie? I Korea? I napisałem PRAWIE całą azję nie mając oczywiście na myśli terenu jako takiego tylko kraje?

LE01E2H.png

Opublikowano

Zdajesz sobie sprawę, że w Azji nie leży tylko Rosja? I Indie? I Korea? I napisałem PRAWIE całą azję nie mając oczywiście na myśli terenu jako takiego tylko kraje?

Nie zwróciłem uwagi na prawie, ale to i tak nic nie zmienia. Chiny nic by nie zrobiły. 

Opublikowano

W jakim sensie nic by nie zrobiły?

Nie w takim w jakim myślisz. Są jednym z najpotężniejszych państw świata, ale otaczają ich inne potęgi militarne. Korea, Rosja, Indie - brzmi śmiesznie? 

Indie są największym na świecie importerem produktów militarnych z ponad 615 mln zdolnych do służby wojskowej obywateli. Co roku niemal 23 mln hindusów osiąga wiek, w którym mogą wstąpić do wojska. W służbie czynnej pozostaje obecnie 1,325 mln żołnierzy, a w rezerwie jest ich aż 1,747 mln. Indie posiadają też pokaźną ilość sprzętu wojskowego: 3555 czołgów, 1962 samoloty i 170 okrętów, w tym 1 lotniskowiec. Władze Indii co roku przeznaczają na obronność ponad 44 mld dolarów.

Do tego nieopodal Iran, Afganistan, Pakistan. 

Opublikowano

Nie w takim w jakim myślisz. Są jednym z najpotężniejszych państw świata, ale otaczają ich inne potęgi militarne. Korea, Rosja, Indie - brzmi śmiesznie? 

Indie utrzymują dobry stosunek z Chinami, oboje mają aspiracje do zostania potęgami na skale globalną i potrzebują terenu by osiedlić ludzi. Rosja z Chinami jest w sojuszu, utrzymują dobre stosunki i łączy ich to samo. Mówiąc prawie cała Azja nie miałem na myśli Indii i Rosji. Korea? Masz na myśli północną czy południową? Jeżeli północna - proszę cię. Południowa - fakt, z nimi byłby problem, jednakże nie mogą się mierzyć z potęgą Chin, a tym bardziej Chin-Indii-Rosji. 

Z resztą, nie rozumiesz o co mi chodzi. Nie mówię, że Chiny to zrobią czy cokolwiek. Mówię o ich możliwościach jako kraju (bez sojuszu) kontra inne kraje (bez sojuszów), trochę podkoloryzowałem i o to mi chodziło, nie chodziło mi o dyskutowanie o tym tylko o dobitne pokazanie, że współpraca militarna z Chinami coś by dała. 

LE01E2H.png

Opublikowano

Indie utrzymują dobry stosunek z Chinami, oboje mają aspiracje do zostania potęgami na skale globalną i potrzebują terenu by osiedlić ludzi. Rosja z Chinami jest w sojuszu, utrzymują dobre stosunki i łączy ich to samo. Mówiąc prawie cała Azja nie miałem na myśli Indii i Rosji. Korea? Masz na myśli północną czy południową? Jeżeli północna - proszę cię. Południowa - fakt, z nimi byłby problem, jednakże nie mogą się mierzyć z potęgą Chin, a tym bardziej Chin-Indii-Rosji. 

Z resztą, nie rozumiesz o co mi chodzi. Nie mówię, że Chiny to zrobią czy cokolwiek. Mówię o ich możliwościach jako kraju (bez sojuszu) kontra inne kraje (bez sojuszów), trochę podkoloryzowałem i o to mi chodziło, nie chodziło mi o dyskutowanie o tym tylko o dobitne pokazanie, że współpraca militarna z Chinami coś by dała. 

Coś Ci się chyba pomyliło, to mi chodzi własnie o północną. Korea płn jest <według statystyk> potężniejszą armią niż indyjska. Też uważam, że współpraca z Chinami dała by nam bardzo dużo, ale jestem pewien, że Chiny nie posunęły by się do zajęcia Azji jak to napisałeś. Nawet tych państw typu Kazachstan etc.

Opublikowano

jestem pewien, że Chiny nie posunęły by się do zajęcia Azji jak to napisałeś. Nawet tych państw typu Kazachstan etc.

Przecież napisałem, że nie o to mi chodzi.

Korea płn jest <według statystyk> potężniejszą armią niż indyjska.

Statystycznie ja i mój pies mamy 3 nogi. Korea płn. aktualnie może mieć większą ilość żołnierzy, fakt. Tyle, że mają bardzo słaby sprzęt. Podczas wojny Indie troszkę by pomnożyły swoje wojska :).

LE01E2H.png

Opublikowano

Coś Ci się chyba pomyliło, to mi chodzi własnie o północną. Korea płn jest <według statystyk> potężniejszą armią niż indyjska. Też uważam, że współpraca z Chinami dała by nam bardzo dużo, ale jestem pewien, że Chiny nie posunęły by się do zajęcia Azji jak to napisałeś. Nawet tych państw typu Kazachstan etc.

W dzisiejszych czasach kraj broniący ma przewagę ze względu na artylerię rakietową i balistyczną które potrafią ostrzelać obszar rushujących żołnierzy a starty byłyby potwornie duże. A iż kr północna ma znikomą ilość tego sprzętu mogłaby przegrać gdyby się broniła.

Opublikowano

Przecież napisałem, że nie o to mi chodzi.

Statystycznie ja i mój pies mamy 3 nogi. Korea płn. aktualnie może mieć większą ilość żołnierzy, fakt. Tyle, że mają bardzo słaby sprzęt. Podczas wojny Indie troszkę by pomnożyły swoje wojska :).

Gdyby Korea płn. nie była niebezpieczna to USA by nie trzymało prawie 30 tysięcy żołnierzy w Korei płd. 

W dzisiejszych czasach kraj broniący ma przewagę ze względu na artylerię rakietową i balistyczną które potrafią ostrzelać obszar rushujących żołnierzy a starty byłyby potwornie duże. A iż kr północna ma znikomą ilość tego sprzętu mogłaby przegrać gdyby się broniła.

Ja nie mówię, że Korea mogła by wygrać. Po prostu nie można ich lekceważyć moim zdaniem. Dysponują wzbogaconym plutonem i mają dostęp do wzbogaconego uranu. 

Opublikowano

Gdyby Korea płn. nie była niebezpieczna to USA by nie trzymało prawie 30 tysięcy żołnierzy w Korei płd. 

Czy ja mówię, że Korea Płn. nie jest niebezpieczna? Nie, nawet ISIS jest niebezpieczne. Korea Płn. ma "od ręki" 1 mln. żołnierzy na służbie. Gdyby Korea Północna naprawdę mogłaby zagrozić to Korea Południowa byłaby 24/7 w stanie gotowości, a nie są. Broń atomowa? Nie są zdolni ich teraz użyć. 

LE01E2H.png

Opublikowano

Czy ja mówię, że Korea Płn. nie jest niebezpieczna? Nie, nawet ISIS jest niebezpieczne. Korea Płn. ma "od ręki" 1 mln. żołnierzy na służbie. Gdyby Korea Północna naprawdę mogłaby zagrozić to Korea Południowa byłaby 24/7 w stanie gotowości, a nie są. Broń atomowa? Nie są zdolni ich teraz użyć. 

Tego nie wiesz.

Opublikowano

Tego nie wiesz.

Tak samo jak ty nie wiesz do czego zdolni są koreańczycy z północy bo wszystko co z ich kraju wychodzi to jedna, wielka propaganda. Amerykański i południowokoreański wywiad twierdzi, że nie są teraz w stanie użyć broni atomowej - ja im wierzę. 

LE01E2H.png

Opublikowano

Tak samo jak ty nie wiesz do czego zdolni są koreańczycy z północy bo wszystko co z ich kraju wychodzi to jedna, wielka propaganda. Amerykański i południowokoreański wywiad twierdzi, że nie są teraz w stanie użyć broni atomowej - ja im wierzę. 

A po co teraz mają używać tej broni?

Opublikowano

A po co teraz mają używać tej broni?

Geez, dyskusja skończona, dodam tylko żeby nie było warna: Po to żeby podnieść swoje ego i zniszczyć ich wrogów.

LE01E2H.png

Opublikowano

Geez, dyskusja skończona, dodam tylko żeby nie było warna: Po to żeby podnieść swoje ego i zniszczyć ich wrogów.

Kim Dzong Un nie jest głupi. Nie użyje teraz atomówki na USA, bo wie, że przegrałby tą wojnę. Musiałby wybuchnąć poważniejszy konflikt aby do takich rzeczy doszło.

Dzięki.

Opublikowano

Jeez to jest port więc to naturalne że okręty do niego wpływają. To normalna wizyta marynarki chińskiej, robią z igły widły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...