Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

ty 3D C# Random item spawn

pablos11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, szukam sposobu żeby respiły mi się randomowe przedmioty,

Mógłbym użyć Randoma i przypisać itemom numery i respić je IF

czyli np Jajka [1] Chleb [2] i losujemy co ma się zrespić [1] / [2] i w jednym miejscu raz znajdziemy jajka a raz chleb.

Ale na większą skalę skrypt osiągnie masakryczną długość i szukam bardziej wydajnego sposobu

TEMAT

Opublikowano

Zrób jakąś listę (najlepiej w jakiejś bazie danych; przykładem takiej listy jest np. baza danych metin'a), która sama będzie generowała ID na podstawie, którego będziesz losował item, i nie trzeba będzie ich dodawać za każdym razem, choć jak będziesz chciał konkretny drop dla konkretnego miejsca wystarczy będzie wpisać odpowiedni ID co też ułatwia sprawę.

/edit. dodatkowo będziesz mógł odwoływać się do tych ID w innym miejscu kodu

mirajane_tag_by_raaims-d4f56kb.png

Komp:

Procesor: i5-4670k , Karta: Asus GTX 780 Ti , Płyta: ASRock H97 Perf. Cooler CPU: Raijintek NEMESIS

Opublikowano

ID do przedmiotu nie może generować się samo bo chcę podziału na jedzenie, bronie, narzędzia, każde miejsce będzie miało inne itemy do zbierania, czyli w kuchni znajdziemy tylko jedzenie + noże, w piwnicy jakieś młotki czy miecze, ale chcę żeby na półce w domku A leżały raz jajka a raz chleb , żeby gracz znajdując mega broń nie chodził tam co 5minut żeby ją podnieść tylko że raz trafi mega miecz a raz złom

EDIT

Do itemów mogę użyć 2 skryptów, jeden zawierający ID a drugi losujący ich pojawianie się ale martwi mnie zużycie pamięci na takie operacje i obliczenia

TEMAT

Opublikowano

W bazie danych tak czy tak będziesz musiał wszystko przechowywać, pytanie tylko jak.

Przypisz itemom stałe ID i pogrupuj je, czyli np. jedzenie id od 1 do 50, bronie od 51 do 100 itd..

Potem randomuj na sztywno z tego zakresu.

Opublikowano

??? Pierwsza rubryka ID, druga typ przedmiotu ? (1 - jedzenie, 2 - narzedzia itd.) 

Gdzie ma się spawnić samo jedzenie, skryptem wybierasz wszystkie ID, które w drugiej rubryce mają 1 i Ci losuje.

mirajane_tag_by_raaims-d4f56kb.png

Komp:

Procesor: i5-4670k , Karta: Asus GTX 780 Ti , Płyta: ASRock H97 Perf. Cooler CPU: Raijintek NEMESIS

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...