Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Komputer wolno działa przy 1% użycia CPU

pro201

Pytanie

Opublikowano

Witam, mam problem. Mój komputer czasami działa wolno przy 1% użycia CPU i zachowuje się jakby używał 100%. Świeci się wtedy czerwona dioda w obudowie komputera kiedyś pomagały mi na to defragmentacje dysku CCleaner lub zwykły skan antywirusem lecz ostatnio nawet to nie działa. Czy miał ktoś kiedyś podobny problem ? Jeśli tak lub ktoś wie jak go rozwiązać proszę o pomoc.

PS.: On nie ma tak od samego włączenia, robi się tak bez zapowiedzi i nie określonej porze po prostu zaczyna działać wolniej i strasznie się muli

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nadal  nie wiadomo jaki ma komputer nawet nie raczył podać systemu co posiada, jeśli to nie jest ważne to może odpuścimy sobie pomoc nie znając podstawowej  konfiguracji sprzętu? O ile się nie mylę regulamin wręcz zaleca podawanie konfiguracji 

Może potem się okaże że ma rzęcha który przy uruchomionym jakimś programie w tle zaczyna działać wolno.

Włącza się jakaś usługa może aktualizacje albo zaplanowane zadania i sprzęt nie wydala przy większym obciążeniu. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Trochę mało informacji o sprzęcie więc spróbuję ogólnikowo.
Możesz na wszelki wypadek wyłączyć indeksowanie plików na dysku. Zazwyczaj tego i tak nikt nie używa.

W tym celu na każdej partycji w Mój komputer wystarczy kliknąć PPM na dysk, wybrać właściwości a potem odznaczyć "indeksowanie by szybciej odnaleźć pliki" lub coś w tym stylu, po OK/Zastosuj przygotuj się na kilkanaście minut/godzin mielenia dyskiem. Jak skończy to masz mniejszą szansę że system Ci zajmuje I/O dysku.

Warto też będzie zapuścić scandisk.

Jest też opcja że defragmentacja dysku może trochę pomóc, ale wątpię że fragmentacja dysku jest przyczyną - ale nie zaszkodzi spróbować.

Opublikowano

Nigdy nie chodził tak jak teraz czyli to nie wina podzespołów.

Podzespoły też się psują.

On nie ma tak od samego włączenia, robi się tak bez zapowiedzi i nie określonej porze po prostu zaczyna działać wolniej i strasznie się muli

Możliwe, że jakiś proces intensywnie używa dysku. Gdy system zacznie wolniej działać, otwórz menedżer zadań i podaj nazwę procesu, który ma największe wykorzystanie dysku.

Opublikowano

Czerwona dioda na obudowie z tego co wiem, służy za dysk. Zamula ci tylko system czy gry również?

Tylko system

Nie wiadomo jaki masz komputer

Nigdy nie chodził tak jak teraz czyli to nie wina podzespołów.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Oto mój komputer według mnie jest dobry : http://scr.hu/8oli/c07wc

"Możliwe, że jakiś proces intensywnie używa dysku. Gdy system zacznie wolniej działać, otwórz menedżer zadań i podaj nazwę procesu, który ma największe wykorzystanie dysku."

Próbowałem to zauważyć lecz wszystko wygląda dobrze

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...