Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zintegrowana karta graficzna-pytania.

Gość HelperOne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat mówi sam za siebie, oto pytania:

1. Czy jak zintegrowana karta graficzna ma 64mb vramu(czy coś takiego) to jakoś się rozszerza przez ram czy tym podobne?

2. Jeżeli się nie rozszerza przez pamięć, to jaki jest sposób, by zwiększyć wydajność tej karty(zamierzam mieć cs:go). Nie widziałem takiej opcji w Biosie a nie mam Windowsa, więc programy nie wchodzą w grę chyba, że są na linuxa.

Informacje dodatkowe: System: Linux Ubuntu 14.04 LTS Karta graficzna: Intel Graphics 3000(szajs) Lenovo B570 uwaga! Wersja 200093. 

Opublikowano

Nie da sie poszerzyć możliwość zintegrowanej karty graficznej.
Takie karty nie służą do grania w gry komputerowe więc nie licz na to, że na niej płynnie zagrasz.
Jeżeli wgl zagrasz i gra odpali.

EDIT@ 
W Zasadzie jest to możliwe, ale na laptopie możesz miec z tym problem. Robi się to za pośrednictwem BIOSU i tak, ram ma w tym ogromną rolę.
http://www.pvladov.com/2013/10/increase-intel-hd-graphics-dedicated-video-memory.html

Użytkownicy zintegrowanej grafiki na komputerze mają łatwiej ponieważ ta opcja jest tam na 100%, w laptopach nie zawsze.

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Nie da sie poszerzyć możliwość zintegrowanej karty graficznej.

Takie karty nie służą do grania w gry komputerowe więc nie licz na to, że na niej płynnie zagrasz.

Jeżeli wgl zagrasz i gra odpali.

EDIT@ 

W Zasadzie jest to możliwe, ale na laptopie możesz miec z tym problem. Robi się to za pośrednictwem BIOSU i tak, ram ma w tym ogromną rolę.

http://www.pvladov.com/2013/10/increase-intel-hd-graphics-dedicated-video-memory.html

Użytkownicy zintegrowanej grafiki na komputerze mają łatwiej ponieważ ta opcja jest tam na 100%, w laptopach nie zawsze.

Patrzyłem bios, ale nie mam opcji, by rosrzerzyć pamięć, nie mam tam nic o grafice napisane.

­

Opublikowano

Więc nie możesz nic z tym zrobić, niestety. Polecam zmianę kompa/lapka.

Dobra, poczekam kilka dni może ktoś się też zna. Pisałeś, że ram ma ważną funkcję, ale w jakim senie dokładnie? Ram zwiększa wydajność, że jest niby 64mb a gra jak 128?

­

Opublikowano

I myslisz, że ktoś kto wie więcej ode mnie powie Ci to samo co ja i zabrzmi to bardziej przekonująco?
Wymieniasz swój ram na pamięć dla karty, ale nie zmienia to wiele.
Musisz mieć opcje w biosie apropo intel hd graphics. Jak nie masz to nic z tym nie zrobisz i czeka Cie zakup nowego sprzętu.

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Czasem wystarczmienić procesor ale to nieopłacalna operacja bo za mały wzrost wydajności względem kosztów. Najlepiej kupić nowy laptop bo to raczej zabawka do multimediów i internetu a nie gier 

Grafika ma do ponad 1 Gb RAM share z pamięci systemowej kiedy potrzebuje , nie ma  żadnych ustawień dla niej w biosie 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Czasem wystarczmienić procesor ale to nieopłacalna operacja bo za mały wzrost wydajności względem kosztów. Najlepiej kupić nowy laptop bo to raczej zabawka do multimediów i internetu a nie gier 

Grafika ma do ponad 1 Gb RAM share z pamięci systemowej kiedy potrzebuje , nie ma  żadnych ustawień dla niej w biosie 

Czyli kiedy wykorzysuje tą pamięć share 1gb pracuję z wydajnością karty 1 gb? 

­

Opublikowano

Nigdy tego nie robi , pamieć nie jest do zwiększania wydajności karty. Masz kartę do pulpitu i prostych gier a nie do wymagających które oprócz grafiki potrzebują lepszego procesora 

Opublikowano

Nigdy tego nie robi , pamieć nie jest do zwiększania wydajności karty. Masz kartę do pulpitu i prostych gier a nie do wymagających które oprócz grafiki potrzebują lepszego procesora 

No to na nic ten ram jest jedzony przez grafikę?

­

Opublikowano

A tekstury, bitmapy, cache karty to gdzie twoim zdaniem się mieszczą ? Wczytywanie z dysku co chwilę  było by zbyt wolne. 

Karta graficzna nigdy nie wymaga dużo pamięci  do działania 256- 512 Mb RAM dla grafiki to jest praktycznie max co używa, to gra wymaga dużo pamięci dla tekstur itp 

Opublikowano

A tekstury, bitmapy, cache karty to gdzie twoim zdaniem się mieszczą ? Wczytywanie z dysku co chwilę  było by zbyt wolne. 

Karta graficzna nigdy nie wymaga dużo pamięci  do działania 256- 512 Mb RAM dla grafiki to jest praktycznie max co używa, to gra wymaga dużo pamięci dla tekstur itp 

Dobra to spytam inaczej. Czy cs:go by działał stałe 40 klatek (mogą być configi)? Bo teraz coś powątpiewam, ale mam gościa jednego i ma 128 mb karta grafiki i działa 60fps(wymagania to 256)

­

Opublikowano

To już tylko twój problem  by sobie dostosować ustawienia gry do sprzętu,  znam ludzi co grają nawet na integrach z 64 Mb RAM 

Opublikowano

Dowiedziałem się już tyle, ile starczy. Proszę o zamknięcie tematu! Jak ktoś chce coś powiedzieć dodatkowego to na pw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...