Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poprawne przygotowanie nowych tekstur.

Dr. Joint

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, często widuje efekt "ziarna" na nowych mapach, na których maperzy używają nowych tekstur, więc postanowiłem Wam coś poradzić.
Takie ziarniste tekstury w grze męczą oczy i moim zdaniem nie wyglądają za dobrze.
Zaczniemy od tego co powoduje ten efekt, a w zasadzie to defekt.
Mianowicie wszyscy dobrze wiemy, że technologia w jakiej był tworzony Metin2 jest przestarzała, co za tym idzie nie jest w stanie przetworzyć szczegółowych i "ostrych" tekstur.
Defekt ziarna wygląda tak (Chodzi o teksture trawy):
2iw1zkm.jpg

Przy wybieraniu tekstur warto zwrócić uwagę na rozdzielczość, najlepsza rozdzielczość to 512x512 jako plik .dds, to taka dodatkowa porada odemnie.
Teraz zabierzemy się za pozbycie się defektu, jest to bardzo proste, wystarczy nam do tego program GIMP.
Jeżeli go już posiadacie, to możemy zaczynać.

Otwieramy teksture w programie GIMP i wchodzimy w filtry wybierając kolejno Rozmycie -> Rozmycie Gaussa.
2na7ipk.jpg

Ustawienia rozmycia będziecie musieli dostosować sami, wszystko od tego jak bardzo ostra jest tekstura, ja najczęściej używam takiej konfiguracji.
t7zlmf.jpg

Po zastosowaniu filtru, wystarczy zapisać teksture i zobaczyć czy wygląda to dobrze w grze / WE.

Wizualizacja przed i po:

2iw1zkm.jpg

14kw1uc.jpg

Różnice można zauważyć gołym okiem, a wykonanie tego jest bardzo proste.

Teraz przejdę do ostatniej rzeczy, czyli plusów i minusów.

Plusy:

1. Więcej FPS na mapach (Tekstura niższej jakości ładuje się o wiele szybciej, chociażby dlatego, że jej waga jest mniejsza, napewno będziecie mieli okazje to sami zaobserwować).

2. Brak ziarna dającego po oczach.

3. Minimapy wyglądają o wiele lepiej, bardziej jednolicie, na niektórych minimapach z ostrymi teksturami czasami widać nawet wzorki w jakie układają się tekstury.

4. Mniej ostre kolory bardziej pasują do Metina (Moje osobiste zdanie, nie musicie się z tym zgadzać).

5. Cienie ładniej wyglądają na takiej teksturze (Możecie to sami zaobserwować u siebie).

6. Estetycznie wygląda to o wiele lepiej.

Minusy:

Szczerze to nie widzę minusów, a stostuje to od dawna.

Bo tak naprawdę po co nam ostre tekstury w dużej rozdzielczości, skoro nie mamy jak ich poprawnie przetworzyć...

Mam nadzieje, że mój sposób przypadnie Wam do gustu, tym bardziej, że nie jest skomplikowany, a daje sporo.

Jeszcze wstawie Wam jakiś poradnik o wykańczaniu tekstur na mapach o ile będziecie chcieli.

Trzymajcie się, życzę jak największego zapału w tworzeniu serwerów i powodzenia!

426681409786981247153.png

"Wszyscy Jeb**my Na Jednego Alfonsa

Któremu Dano Wdzięczne imię Rzeczypospolita Polska"

Opublikowano

Fajny tutek przyda się :)

Łap +

Mógłbyś wstawić screeny z gry? (Przed i po)

Wygląda to podobnie do tego co w WE, myśle, że i tak w samym WE widać gołym okiem różnice.

Wstawiłbym je, ale obecnie nie mam dostępu do VPS i nie mam jak wejść na tą mape.

Skończe mape, to pokaże w grze, ale możecie sobie to sami w zasadzie przetestować na swoich klientach.

Wystarczy podmienić tekstury w M1 na jakieś ostre, a potem je rozmyć i podmienić te ostre na te rozmyte.

Jeżeli to nie wystarczy to można dwa razy tą samą teksture dodać w dwóch wersjach i zmiana będzie bardzo widoczna.

Opublikowano

Ale to nie od tego, wiesz od czego jest to ziarno? od tego że twoja tekstra nie posiada mipmapów a standard (najbardziej optymalny) jaki powinien być w każdej teksturze to 3.

Rozmycie w żadnym stopniu nie poprawi wydajności na mapie bo to kwestia mipmapów.

mnpng_shspshn.png

qaz3pc.jpgteż was kocham <3

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Ale to nie od tego, wiesz od czego jest to ziarno? od tego że twoja tekstra nie posiada mipmapów a standard (najbardziej optymalny) jaki powinien być w każdej teksturze to 3.

Rozmycie w żadnym stopniu nie poprawi wydajności na mapie bo to kwestia mipmapów.

mnpng_shspshn.png

Posiada mipmapy (Ta na screenie przed rozmyciem), była konwetowana DDS Convertem, który je tworzy.

Zawsze można rozmyć teksture .png i przekonwertować, to i mipmapy będa.

Wydajność po rozmyciu się poprawia, przy ostatniej mmojej mapie byl to skok z 28 klatek na 32.

To tak jakby powiedzieć, że wiedźmin na full detalach zacina się na słabszych PC'tach, bo tekstury nie mają mipmap i do tego dołożyć twoją teze, że rozmycie ich, czyli zmniejszenie jakości, ostrości i wagi nie przyniesie żadnego efektu.

To jest moja opinia i nie musisz się z nią zgadzać.

Mój sposób nie jest profesjonalny, ale działa i sprawdził się wiele razy.

Opublikowano

Posiada mipmapy (Ta na screenie przed rozmyciem), była konwetowana DDS Convertem, który je tworzy.

Zawsze można rozmyć teksture .png i przekonwertować, to i mipmapy będa.

Wydajność po rozmyciu się poprawia, przy ostatniej mmojej mapie byl to skok z 28 klatek na 32.

To tak jakby powiedzieć, że wiedźmin na full detalach zacina się na słabszych PC'tach, bo tekstury nie mają mipmap i do tego dołożyć twoją teze, że rozmycie ich, czyli zmniejszenie jakości, ostrości i wagi nie przyniesie żadnego efektu.

To jest moja opinia i nie musisz się z nią zgadzać.

Mój sposób nie jest profesjonalny, ale działa i sprawdził się wiele razy.

Przecież mipmapy ustala się za pomocą pluginu do ps od nvidia.. Po co konwertować .png

mip1jpg_shsaans.jpg

Co do porównania z wiedźminem, tam rozmycie generuje (zapewne) silnik graficzny a nie ręczna edycja tekstury która nic nie daje więc dziwne ale ok xD

No i porównaj sobie te tekstury z teksturami na tucie.. 0 ziarna bez tego rzekomego rozmycia.

mip2jpg_shsaana.jpg

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Przecież mipmapy ustala się za pomocą pluginu do ps od nvidia.. Po co konwertować .png

mip1jpg_shsaans.jpg

Co do porównania z wiedźminem, tam rozmycie generuje (zapewne) silnik graficzny a nie ręczna edycja tekstury która nic nie daje więc dziwne ale ok xD

No i porównaj sobie te tekstury z teksturami na tucie.. 0 ziarna bez tego rzekomego rozmycia.

mip2jpg_shsaana.jpg

Mipmapy zrobione przez pierwszy lepszy konwerter:

357ne43.jpg

Jutro edytuje tego posta i zrobimy sobie wyzwanie.

Ty przygotujesz teksture po swojemu, ja po swojemu i się nimi wymienimy.

Zobaczymy, od kogo efekt końcowy będzie lepszy.

Oczywiście tekstury będziemy otwierać w WE.

Opublikowano

Mipmapy zrobione przez pierwszy lepszy konwerter:

357ne43.jpg

Jutro edytuje tego posta i zrobimy sobie wyzwanie.

Ty przygotujesz teksture po swojemu, ja po swojemu i się nimi wymienimy.

Zobaczymy, od kogo efekt końcowy będzie lepszy.

Oczywiście tekstury będziemy otwierać w WE.

No i po co, przecież to tylko tekstura.. Wiesz jaki będzie efekt przy twoich #8 mimpapach? ciemne podłoże gdy oddalisz kamerę ponieważ ostatnia to czarny piksel.

Efekt ziarna jest od braku mipmap, natomiast efekt ciemnego podłoża jest od zbyt dużej ilości mipmap.

Ogólnie dyskusję można skończyć, zbyt długi czas siedziałem przy tym żebym mógł się mylić, wszystko jest oparte na testach gdy zaczynałem się bawić z metinem.

Regulamin sygnatur

Opublikowano

No i po co, przecież to tylko tekstura.. Wiesz jaki będzie efekt przy twoich #8 mimpapach? ciemne podłoże gdy oddalisz kamerę ponieważ ostatnia to czarny piksel.

Efekt ziarna jest od braku mipmap, natomiast efekt ciemnego podłoża jest od zbyt dużej ilości mipmap.

Ogólnie dyskusję można skończyć, zbyt długi czas siedziałem przy tym żebym mógł się mylić, wszystko jest oparte na testach gdy zaczynałem się bawić z metinem.

Nadwyżki Mipmap można sobie usuwać.

Jutro przetestujemy moją i twoją teorie.

W ten sposób sprawdzimy, która jest prawdziwa.

Obaj będziemy pracować na tej samej teksturze, załatwie coś ostrego i szczegółowego.

No i po co, przecież to tylko tekstura..

No tak, to tylko tekstury, ale Ty mi zarzucasz brak racji w moim sposobie i podałeś swój.

Teraz będziesz miał okazje go potwierdzić, chyba, że wolisz rzucać puste słowa na wiatr.

Opublikowano

Masz typie, aż straciłem czas żeby udowodnić że zarzucony brak racji jest prawdziwy jeżeli chodzi o ziarno i mipmapy..

I nwm czemu piszesz że "Nadwyżki Mipmap można sobie usuwać."  skoro ja ci dałem ss gdzie się je ustawia xD?... koniec tematu.

ziarno=brak mimpap użyty conv z png do dds (to samo co masz na ss w tucie)..

a1jpg_shsqxne.jpg

dodane mipmapy, png do dds przez nvidia plugin

a2jpg_shsqxnw.jpg

więcej mipmap tak jak w twoim conv = ciemna dupa

a3jpg_shsqxns.jpg

elo żegnam, ostatni mój post w tym temacie.

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Panowie spokojnie bo będę musiał was pokasować pod tym względem.

@Topic: Poradnik kompletnie bezużyteczny ponieważ jest błędny i zbędny.

Naid, naucz się ustawiać regeny na mapach a potem mi mów że kogoś pokasujesz, śmiechłem.

Wasz serwer miał pokasować wszystkie a się okazało że sam się skasował cwaniaczki xp

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Naid, naucz się ustawiać regeny na mapach a potem mi mów że kogoś pokasujesz, śmiechłem.

Wasz serwer miał pokasować wszystkie a się okazało że sam się skasował cwaniaczki xp

Ja nie jestem od regenów u siebie na serwerze także pałuj się.

0LsM05U.png

Opublikowano

Masz typie, aż straciłem czas żeby udowodnić że zarzucony brak racji jest prawdziwy jeżeli chodzi o ziarno i mipmapy..

I nwm czemu piszesz że "Nadwyżki Mipmap można sobie usuwać."  skoro ja ci dałem ss gdzie się je ustawia xD?... koniec tematu.

ziarno=brak mimpap użyty conv z png do dds (to samo co masz na ss w tucie)..

a1jpg_shsqxne.jpg

dodane mipmapy, png do dds przez nvidia plugin

a2jpg_shsqxnw.jpg

więcej mipmap tak jak w twoim conv = ciemna dupa

a3jpg_shsqxns.jpg

elo żegnam, ostatni mój post w tym temacie.

Przetestowałem twój sposób i działa on o wiele lepiej niż mój.

W moim wypadku wystarczyło usunąć tą nadwyżke mipmap.

Oczywiście przepraszam Cię za mój "naskok" na Ciebie, ja osobiście nic do Ciebie nie mam i nie była to agresja z mojej strony, po prostu lubie wyzwania, a to akurat sam zainicjowałem i przegrałem.

Także przyznajce Ci racje, przygotowanie mipmap rozwiązuje problem ziarna.

Człowiek uczy się całe życie, dziękuje Ci też za przekazanie mi tego sposobu, bo sam z niego będę od teraz korzystał.

@topic

Ten poradnik jest pół środkiem, jeżeli ktoś nie umie poradzić sobie z mipmapami, to może z niego skorzystać, ale ja osobiście polecam sposób @Sielu.

Opublikowano

W źródłach klienta można łatwo naprawić ten defekt ;), jak ktoś ogarnia D3D to kilka dodatkowych linijek, nic skomplikowanego. Poradnik dla zielonych się jednak przyda ;>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...