Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zalety anime

armoro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakładam temat żebyście napisali za co cenicie anime i jakie według was ma zalety. Mogą to być ogólne zalety lub zalety w porównaniu z zachodnimi animacjami czy produkcjami aktorskimi.

Proszę w tym temacie nie wymieniać wad anime i tego czego nie lubicie w japońskiej animacji.

Opublikowano

Lubie, bo widze to, czego nie widze w telewizji :D

Wezme na przyklad Nanatsu no Taizai - Czy w normalnej telewizji zobaczylbym takie pierdolniecie? Tyle akcji, takie walki? W dodatku wszystko fabularnie, duzo odcinkow ;)

Opublikowano

W sumie nie wiem czy lubie anime jako takie. Z produkcji, które są raczej mniejszośc mi się może spobać, choć tak na prawde c**j wie, nie oglądałem, to nie wiem.

W kazdym razie oglądam czasami anime, żeby po prostu, poszukać czegoś zajebistego. Do samego anime nie jestem przywiązany, jestem zdrowy pod tym względem. Po prostu co mam oglądać jak nie anime? Filmy są za krótkie, seriali kilka pewnie obejrze, ale one z kolei są za długie i czesto mają nierówny poziom, bo są robione tylko dla kasy, np. się przedluzają po ktoryms sezonie itp. Ja lubie oglądać coś z w miarę krótką (tak 20-40 odcinków 20 minutowych), spójną, ciągłą fabułą, bardzo wciągającą, tajemniczą, skomplikowaną(ale nie przesadnie) fabułą, z świetnie wykreowanym głównym bohaterem, najlepiej, żeby był charyzmatyczny i miał jakis cel. Do tego jakieś gatunki, w stylu thriller, fajna klimatyczna muzyka, ewnetualnie po prostu fajny pomysł na fabułę - takie anime raczej zawsze mi się spodobają jeśli nie będą pod jakims wzgledem spierdolone.

Przyklad: Death Note, Steins;Gate, Code;Geass.

6108514433687761429644.png

Opublikowano

Zaletą niewątpliwie są narysowane postacie. Dodać do tego seiyuu i czasem miło takie coś się ogląda, bo japoński to taki miły język do słuchania szczególnie gdy używa go ktoś udający 8 letnią dziewczynkę.

Jest też niekiedy ciekawa muzyka (OSTy) która w połączeniu z animacją umila nam czas.

Co innego.. tapety, GIFy, amv...

Opublikowano

W kazdym razie oglądam czasami anime, żeby po prostu, poszukać czegoś zajebistego. 

To na pewno jeden z powodów.

Prawdę mówiąc mógłbym wymienić następujące zalety anime.

- piękne i fajne dziewczyny (wygląd zależy od stylu kreski jak również jakości grafiki)

- świetnie brzmiące głosy seiyuu (ich słuchanie to często sama przyjemność - no chyba, że znienawidzisz daną postać)

- wciągające i emocjonujące sceny (dramatyzm, wzruszenie)

-  chwilami świetne i efektowne sceny akcji (piękna animacja, efekty, emocje w połączeniu  ze świetną muzyką)

- przepiękne piosenki i ogólnie oprawa dźwiękowa (rytmy, melodie)

-  bardzo przyjemne w słuchaniu i oglądaniu OP i ED (większość)

- chwilami bardzo wciągająca fabuła (wielowątkowa, zaskakująca, zwroty akcji)

- oglądanie szkolnego życia w połączeniu z fajnymi postaciami czy humorem (Hyouka, K-On).

- fajny i przyjemny da oka fanserwis (jednak w anime emitowanych w telewizji nigdy nie pokazują miejsc intymnych bo prawo im zabrania)

- w niektórych seriach jest bardzo dużo okrucieństwa, przemocy i śmierci co również jest zaletą bo jeszcze bardziej urozmaica najlepsze animacje czyli anime

- mnogość gatunków i kategorii (praktycznie każdy znajdzie coś dla siebie)

Jeśli chodzi o mnie to uwielbiam horrory (jeden z moich ulubionych gatunków)

• 2 lata później...
Opublikowano

(opinia znajduje się zarówno w temacie "zalety anime"  jak i "wady anime" gdyż ciężko było mi rozdzielić zalety i wady.)
Ja osobiście uważam że zaletą anime jest swoboda, nie ma żadnych ograniczeń, (lecz czasem brak ograniczeń doprowadza do powstawania bardzo złych produkcji).
a to co ja uważam za złe w anime  to:, ecchi, yaoi, yuri, oraz trapy.

Anime (japońskie animacje) mają wiele gatunków, i często ludzie którzy obejrzą "pierwsze lepsze anime" czują się zniesmaczeni całym anime i nazywają to "syfem" bądź "chińskimi bajkami" tylko dlatego bo obejrzeli coś co im się nie spodobało (coś w nie ich guście) i zachowują się nie lepiej niż "typowy otaku który nałogowo ogląda hentaje i siedzi w piwnicy" - przynajmniej tak "hejterzy anime" określają przeciętną osobę która ogląda japońskie produkcje.

Anime nie raz potrafi być lepsze niż topowe filmy, dobrymi przykładami mogą być: kimi no na wa (your name), Shigatsu wa kimi no uso (Your lie in April), Koe no Katachi (A Silent Voice), Angel Beats,

lecz tak jak każdy lubi filmy akcji, horrory, komedie, etc. tak samo jest z anime, to co kto ogląda to tylko kwestia gustu. Ludzie mogą lubić ecchi, Yaoi, szkolne, lub przesłodzone serie, i inni nie mają prawa narzucać innym swojego zdania, co najwyżej mogą wyrazić opinię, tylko musi być ona konstruktywna. obrażanie osób które oglądają anime  jest żałosne. to tak jak fan DC by obrażał fanów Marvella ¯\_(ツ)_/¯

większość anime jest do dupy, ale w tym wszystkim są perełki które warto obejrzeć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...