Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] generowanie kolejnych kawałków nieba 4x4

Sielu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bez owijania chodź moje pytanie może być dziwne :P

Zna ktoś jakiś sposób na generowanie kolejnych kawałków do nieba mając np 2? nie chodzi mi tutaj o odbicie lustrzane bo to wygląda okropnie gdy się połączy 4x4

Np, mam 2 kawałki:

skypng_sheexew.png

I jak wiadomo brakuje kolejnych 2 bo górę generuję na zasadzie gradientu i jest ok..

Jeżeli ktoś zna jakiś sposób w photoshopie lub cokolwiek.. proszę o pomoc, mogę nawet zapłacić.

qaz3pc.jpgteż was kocham <3

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Chcesz na podstawie dwóch obrazków generować kolejne po losowym wyglądzie?

Możesz upłynnić z każdej granicy z tych obrazków za pomocą maski by ze sobą współpracowały płynnie, zdefiniować pattern i można na te zasadzie robić nieskończone niebo o tym wzorze.

Losowy wygląd generowany z PS jest nie możliwy. No chyba, że istnieje spreparowany "action" w co wątpię, ale nie wykluczam.

Opublikowano

Chcesz na podstawie dwóch obrazków generować kolejne po losowym wyglądzie?

Możesz upłynnić z każdej granicy z tych obrazków za pomocą maski by ze sobą współpracowały płynnie, zdefiniować pattern i można na te zasadzie robić nieskończone niebo o tym wzorze.

Losowy wygląd generowany z PS jest nie możliwy. No chyba, że istnieje spreparowany "action" w co wątpię, ale nie wykluczam.

Wiesz o co chodzi, aby się chodź troszkę przy krawędziach różniły, bo odbicie lustrzane wygląda z 2 stron tak samo.

Kiedyś jak miałem unity to połączyłem.. wyglądało to bardzo słabo  :v

No ale dzięki, pomóc mi to nie pomoże, ponieważ wszystko to edycja ręczna więc ja tego nie zrobię bo się na tym nie znam.

Chyba pomyślę nad zleceniem tego komuś, bo mam z 60 takich skyboxów 2x2.

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Ważne jak masz 2 skybox to żeby zrobić wzór musisz zacząć od podstawy na cztery. I to jest stała zasada jakbyś miał 8 to byś musiał zrobić 16.

Tu masz mój szybki wzornik:

obrazek.png

Oczywista sprawa to fakt, że robisz dokument o wymiarze równym 1024x1024, układasz 4 w dowolnej kolejności. Między sobą oczywiście nakładasz obrazki trochę i używasz starannie maski.

Zostanie Ci przez to zmniejszony z oczywistej sprawy dokument. Następnie gdzie masz NIEBIESKI kolor kopiujesz na stronę ZIELONĄ i od lewej strony używasz maski kasując na koniec niebieską część z prawej strony.

Możesz numerki pomieszać jak chcesz ważne żebyś podstawę zrobił jak Ci opisałem a tło nieba będzie powtarzane ładnie w nieskończoność.

//EDIT

Aha oczywiście góra i dół na tej samej zasadzie NIEBIESKI/ZIELONY.

- Czerwona ramka to rozmiar Twojego dokumentu do definicji pattern.

Opublikowano

Ważne jak masz 2 skybox to żeby zrobić wzór musisz zacząć od podstawy na cztery. I to jest stała zasada jakbyś miał 8 to byś musiał zrobić 16.

Tu masz mój szybki wzornik:

obrazek.png

Oczywista sprawa to fakt, że robisz dokument o wymiarze równym 1024x1024, układasz 4 w dowolnej kolejności. Między sobą oczywiście nakładasz obrazki trochę i używasz starannie maski.

Zostanie Ci przez to zmniejszony z oczywistej sprawy dokument. Następnie gdzie masz NIEBIESKI kolor kopiujesz na stronę ZIELONĄ i od lewej strony używasz maski kasując na koniec niebieską część z prawej strony.

Możesz numerki pomieszać jak chcesz ważne żebyś podstawę zrobił jak Ci opisałem a tło nieba będzie powtarzane ładnie w nieskończoność.

//EDIT

Aha oczywiście góra i dół na tej samej zasadzie NIEBIESKI/ZIELONY.

- Czerwona ramka to rozmiar Twojego dokumentu do definicji pattern.

Spróbuję wieczorem i zobaczę co mi z tego wyjdzie :)

Dzięki wielkie za pomoc, jak mi się nie uda to zgłoszę się jeszcze do ciebie ze zleceniem o ile przyjmiesz, bo będę potrzebował ok 20 takich skyboxów a z ceną to myślę że się dogadamy.

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Okej, chociaż zlecenie i tak bym wykonywał na tym patencie. Także o ile się postarasz zaoszczędzisz parę złotych, przy niektórych wzorach może być trochę pracy. Możliwe, że będziesz miał sytuację, że gdzieś zawsze będzie nie wchodzić to się zapisuje i testuje pattern aż będzie czysty. Czasem niektóre efekty wymagają żmudnej pracy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...