Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Unity 3D C# - podnoszenie itemów z ziemi

pablos11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podnoszenie itemów z ziemi klawiszem.

Jaka jest recepturka na podnoszenie itemów klawiszem, nie chcę samoczynnego podnoszenia po wejściu w  collider.

Jest jakiś event "OnTriggerClick" albo coś podobnego?

TEMAT

Opublikowano

Po wejściu w collider daj if'a, w którym będzie sprawdzany warunek wciśnięcia przycisku, tzn.:

void OnTriggerStay(Collider other) {
    if (Input.GetKey("Jakiś klawisz")) {
        // Reszta kodu
    }
}

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Taki układ na "Metina2" znam :D

Gdzie zbieram wszystko wokół, bo ten kod daje taką opcję, zbieram itemy w których colliderze jestem,  nie ważne czy patrzę na przedmiot :P

Nie znalazłem za dużo o raycast który potrzebuję :p ale sprawdzę może system na metka się sprawdzi :D

TEMAT

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

Ja bym zrobił tak, że masz zrobiony dookoła postaci sphere bez collidera i mesha i ma za znaczony istriger. I wtedy jak dasz w programie w skrypcie od wołanie do tego sphere to w Update IF(Input.GetKeyDown(KeyCode.Space)) to otwierasz klamre { to w łączysz ten sphere bo domyślnie w inspektorze bedzie wyłączony i za chwile wyłączysz go. I klamre zamkniesz }. A wszystkie rzeczy co leżą na podłodze w swoim programie będą mieli OnTriggerEnter i jako pa rametr funkcji podasz ten sphere i wtedy sie podniesie. I to by było dobrze.

O czywiście rozmiar sphere możesz zmieniać i wtedy masz zasięg podnoszenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...