Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wyświetlanie wyniku.

MrSaguaro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Jak można zrobić by jak się wpisało liczbę i podzieliło to liczbę na 2 np 157:2=78.5 to wyświetlało się jako 1 a jak np 60:2=30 i 0. Żeby całkowity wynik to 0, a jak reszta jest to 1.

Opublikowano

Modulo = reszta z dzielenia. W C++ odpowiada za to operator %(używasz tak samo jak np. / przy dzieleniu).

Opublikowano

5 % 2

wynik: 1

4 % 2

wynik: 0

To jest modulo.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Weź nie dawaj takich przykładów, bo zaraz będzie, że 9 % 7 = 1

Przykład był prawidłowy i odnosił się do przypadku z tematu, a że ktoś może sobie zrobić błędne uogólnienie to trudno. Pierwszy lepszy przykład to zweryfikuje.

A jak ktoś nie robi sprawdzeń kodu, to modulo to jego najmniejszy problem ;)

Na ale + za czujność.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

If (a % b > 0)  cout<<"1"

else cout<<"0"

reszta z dzielenia 5 przez 3 nie wynosi 1. //to taki luźny przykład

Opublikowano

a jak mogę zrobić by dodatkowo dzieliło liczbę przez 2 cały czas aż liczba będzie wynosić 0 i za każdym razem zapisywało 0 albo 1 jak wcześniej podałem czyli przykład

21:2|1

10:2|0

5:2|1

2:2|0

1:2|1

0

i wynik wynosił 10101 spisując od dołu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...