Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

łaczenie sie do ts tylko za pomoca subdomeny

paplo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

czytałem sporo ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, mianowicie:

Mam serwer VPS 1 ip, 1 domenę, domena jest podpięta pod serwer wszystko działa, teraz moje pytanie czy jest możliwość zablokowania jakoś aby na ts można było wejść wyłącznie podając odpowiednia sub-domenę? 

teraz jest tak po wpisaniu do connections :

111.111.111.111 -> moge wejsc na ts'a

mojadomena.pl -> mogę wejść na ts'a

ts.mojadomena.pl -> mogę wejść na ts'a

a chciałbym aby było możliwe wejść tylko z sub-domeny, da się tak zrobić? 

PS. do moderatorów proszę o przeniesie postu do innego działu bo nie zauważyłem ze są inne

Opublikowano

Wystarczy dodać wpis przekierowania na subdomenę (:

mojanazwa.pl - usuwasz i pomijasz

ts.mojanazwa.pl - zostawiasz 

Opublikowano

zgoda to jest rozwiązanie, tyle ze takie mnie nie satysfakcjonuje ponieważ na mojej stronie mojanazwa.pl chciałbym mieć stronę internetowa aktywną, bardziej chodziło mi czy jest jakaś opcja ustawienie w configu ts3 aby to zrobić, ( albo choć nie wiem tego bo tego za bardzo nie rozumie coś z SRV  )

np choć nie wiem czy to dobre porównanie:

w apache są Virtual-host gdzie każda domenę/sub-domenę można przyporządkować innej stronie

Opublikowano

Jeżeli masz ts i stronę nie na tej samej maszynie, to możesz normalnie sobie podpiąć pod jeden i drugi adres (:

Opublikowano

spoko rozumiem Cię :) lecz moja strona(mojastona.pl) nie jest nijak związana z ts3 i nie chciałbym aby po wpisaniu jej do ts3 gdziekolwiek mnie łączyło z nim,

chciałem to zrobić po taniości aby nie kupować nowej domeny tylko zrobić sobie to na sub-domenie, ale chyba się tak nie da :) jedyne rozwiązanie to kopić nowa osobną domenę.

Opublikowano

Chyba nie rozumiesz działania zasady domeny.

Możesz ustawić domenę mojanazwa.pl przekierowującą na IP: 111.111.111.111

W przypadku sub-domeny przekierowanie na IP: 222.222.222.222

Opublikowano

rozumiem, wiem ze nowa kupiona domena  podpięta do tego samego vps na jednym ip dużo nie zmieni bo dalej będzie się dało "wbić" na ts3 poprzez pierwsza domenę jak i inna zalokowaną na tym jedym ip, dlatego chciałem dowiedzieć się czy ts3 oferuje w configu jakąś opcję blokowania domen chcących się podłączyć nawet jak są podpięte do tego samego ip.

wiem ze rozwiązanie w codzie jest możliwe, tylko moje pytanie dotyczyło czy jest taka opcja w ts3... jak by nie było realne moje założenie to np nie pisało by tak:

<11:35:07> Trying to resolve hostname ts.mojastrona.pl
<11:35:08> Trying to connect to server on ts.mojastrona.pl
tylko:
<11:35:08> Trying to connect to server on 111.111.111.111

PS. Choć mogę się mylić nie jestem nieomylny, jestem pewien na 90% ze twórcy ts3 są w stanie coś takiego zrobić.

Opublikowano

Jeżeli domena ts.mojastrona.pl będzie podpięta na IP ts, to domena mojastrona.pl nigdy nie będzie Cię łączyła z serwerem, dopóki jej nie podepniesz.

Przykład:

mojastrona.pl -> łączy na adres strony www (111.111.111.111)

ts.mojastrona.pl -> łączy na adres ts (222.222.222.222)

Pamiętaj, że każda strona www stoi na maszynie więc ma swoje IP tak jak w przypadku serwerów Ts3.

Po co chcesz kupować nową domenę?

Jasno Ci wytłumaczyłem że sub-domena będzie łączyła tylko z serwerem ts3, a główna domena nie.

Opublikowano

rozumiem, wiem ze nowa kupiona domena  podpięta do tego samego vps na jednym ip dużo nie zmieni bo dalej będzie się dało "wbić" na ts3 poprzez pierwsza domenę jak i inna zalokowaną na tym jedym ip, dlatego chciałem dowiedzieć się czy ts3 oferuje w configu jakąś opcję blokowania domen chcących się podłączyć nawet jak są podpięte do tego samego ip.

wiem ze rozwiązanie w codzie jest możliwe, tylko moje pytanie dotyczyło czy jest taka opcja w ts3... jak by nie było realne moje założenie to np nie pisało by tak:

<11:35:08> Trying to connect to server on ts.mojastrona.pl
tylko:
<11:35:08> Trying to connect to server on 111.111.111.111

PS. Choć mogę się mylić nie jestem nieomylny, jestem pewien na 90% ze twórcy ts3 są w stanie coś takiego zrobić.

Stronę i ts3 masz na 1 VPS tak?

Opublikowano

tak wszystko jest na jednym VPS 

Jeżeli domena ts.mojastrona.pl będzie podpięta na IP ts, to domena mojastrona.pl nigdy nie będzie Cię łączyła z serwerem, dopóki jej nie podepniesz.

wiem o co chodzi, zrozum ze mam jedno IP kupione i wszystko co znajduje się na VPS jest podpięte do jednego IP i nie mogę dokupić więcej IP

Pamiętaj, że każda strona www stoi na maszynie więc ma swoje IP tak jak w przypadku serwerów Ts3.

nie bo są virtual-hosty i kilka stron może być podpięte do jednego IP

Opublikowano

tak wszystko jest na jednym VPS 

wiem o co chodzi, zrozum ze mam jedno IP kupione i wszystko co znajduje się na VPS jest podpięte do jednego IP i nie mogę dokupić więcej IP

nie bo są virtual-hosty i kilka stron może być podpięte do jednego IP

Czyli zmieniasz port serwerowi ts3. Potem subdomene robisz jako SRV kierujesz ją na ten zmieniony port i działa :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...