Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Smutny fakt apropo dzisiejszych MMO

Ayisha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yo!

Nie wiem czy jestem jedyną osobą (mam nadzieję, że nie), która zauważyła narastający trend w ostatnich czasach w mmorpg

"wydaj więcej, będziesz lepszy"

Na samą myśl o tym tęsknię za czasami, kiedy developerzy gier dawali nam inny wybór niż

a.) Spędź 200 godzin na farmieniu jednego itemu
b.) Kup ten item za jedyne 20 euro

Tęsknię za czasami kiedy gracze z sobą konkurowali ciężką pracą, aniżeli grubością portfela.
Kiedy to jakiekolwiek usprawnienia rozgrywki/ułatwienia były rzadkością.
Kiedy to dało sie coś zdobyć kiedy po prostu sie mocno starałeś, a nie ślęczałeś przed kompem 200 godzin by wyfarmić jedną z 12 części setu.

Jakie są wasze odczucia co do tego?

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Przecież tak już jest od x lat. Darmowe gry spadły już dawno na psy. Nic z tym nie zrobisz.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Pytanie nie brzmiało co z tym zrobić tylko co o tym myślicie :P!

A co do tego, że problem dotyczy w 90% f2p to prawda.
100 razy bardziej wolę np. system jak w wowie gdzie placisz suba co miesiąc, ale
nikt nie ma nad innymi przewagi bo wydaje więcej kasy.

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

To już zależy od gry bo znam bardzo dużo gier gdzie możesz sobie kupić coś za hajs ale nie daje ci przewagę nad innymi, niektóre gry są takie że bez kupienia czegoś za prawdziwy hajs do niczego nie dojdziesz weź wcześniejsze Battlefield Play4Free gra była darmowa ale bez inwestycji hajsu nic nie mogłeś zyskać. 

Opublikowano

Tak to już jest. Ale skoro ktoś coś daje za darmo do grania to musi zarabiać bo uwierz, utrzymanie tego wszystkiego nie jest tanie i czasem ledwo starcza developerom na utrzymanie jezeli jest to jakieś mniejsze mmo/mmorpg.

Opublikowano

Yo!

Nie wiem czy jestem jedyną osobą (mam nadzieję, że nie), która zauważyła narastający trend w ostatnich czasach w mmorpg

"wydaj więcej, będziesz lepszy"

Na samą myśl o tym tęsknię za czasami, kiedy developerzy gier dawali nam inny wybór niż

a.) Spędź 200 godzin na farmieniu jednego itemu

b.) Kup ten item za jedyne 20 euro

Tęsknię za czasami kiedy gracze z sobą konkurowali ciężką pracą, aniżeli grubością portfela.

Kiedy to jakiekolwiek usprawnienia rozgrywki/ułatwienia były rzadkością.

Kiedy to dało sie coś zdobyć kiedy po prostu sie mocno starałeś, a nie ślęczałeś przed kompem 200 godzin by wyfarmić jedną z 12 części setu.

Jakie są wasze odczucia co do tego?

Kolega chyba nie śledzi rynku.

Trzeba umieć szukać. Prawda jest taka że obecnie godne uwagi są jedynie starsze tytuły i b2p/p2p, ale jest kilka prawdziwych f2p, szczególnie że niektóre dobre tytuły (takie jak gw2, wildstar) przechodzą na f2p.

Opublikowano

Kolega chyba nie śledzi rynku.

Trzeba umieć szukać. Prawda jest taka że obecnie godne uwagi są jedynie starsze tytuły i b2p/p2p, ale jest kilka prawdziwych f2p, szczególnie że niektóre dobre tytuły (takie jak gw2, wildstar) przechodzą na f2p.

Śledzę rynek bardzo dokładnie i w dalszym ciągu moje założenie jest poprawne co również nie zmienia faktu, że masz racje. Godne uwagi są jedynie b2p/p2p ;)

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

W gry (nie tylko MMO) gra coraz więcej osób, powstają coraz to nowsze produkcje, konkurencja rośnie, zatrudnia się kolejnych ludzi, grafików, programistów, których trzeba za coś opłacić, a za dobrego pracownika płaci się więcej, zwłaszcza, że wymagania graczy także stale rosną.

Poza tym, widocznie poszczególnym producentom gier bardziej opłaca się postawić na model pseudo f2p (czyli po prostu p2w) z mniejszą ilością nadzianych graczy, niż truly f2p z większą ilością graczy, którzy nie wydają na grę nic.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Dla mnie wszystkie gry MMO to strata czasu, dlatego od dawna nie gram. Znaczy ostatnio spróbowałem w Aion'a, ale taka nuda, że nie rozumiem jak można grać w te gry dłużej, niż tydzień. Przecież tam się tylko bije stworki i robi się questy, które w większości polegają na biciu stworków. Nie wiem w jakiś czasach Ty grałeś, ale p2w jest już od bardzo dawna.

Opublikowano

Dla mnie ostatnia gra MMO warta uwagi to Guild Wars(oczywiście 1 - 2 to dziadostwo moim zdaniem). Inne nieco starsze MMO (np. WoW) przerobiono na typowe bezmózgowie, aby dostosować do ambicji dzisiejszej młodzieży, a nowe, to w większości właśnie p2w, lub odgrzewane kotlety.

P2w i kotlety jeszcze przeboleję, ale głównym problemem, jest to, że obecnie NIE MA gier, które wymagały by umiejętności(skilla). Wszystko jest zbytnio upraszczane, do tego stopnia, aż odechciewa się grać.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Tak, tylko że bez premki na wyższych tierach nie ma co grać. 

Ja gram od 3 miesięcy bez premki i wychodzę na +.

Opublikowano

Jak się gra w MMO dla PVP i powiększania swojego wirtualnego penisa to pewnie. Jeśli gra się dla rajdów, gildii itd. to można mieć frajdę i z gier F2P :)

TERA online polecam ;)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Jak się gra w MMO dla PVP i powiększania swojego wirtualnego penisa to pewnie. Jeśli gra się dla rajdów, gildii itd. to można mieć frajdę i z gier F2P :)

TERA online polecam ;)

Właśnie, dzieki, że przypomniałeś. TERA online - kolejna gra, która zeszła na psy. Poziom trudności poszedł ze 10x razy w dół. Kiedyś pokonanie większogo mobka(tzw. BAM - Big Ass Monster) wymagało drużyny, lub sporych umiejętności i koncentracji(solo walka zajmowała nieraz 10min). Teraz nie są praktycznie żadnym wyzwaniem - można je bez problemu pokonać w ciągu minuty, bez większego ryzyka, a ponadto odebrano im dodatkowe umiejętności(kiedyś wpadały w tryb "szału", który m.in. zwiększał ich szybkość ataku, gdy straciły odpowiednią ilość hp).

A instancje ? Właściwie sporą część można wykonać solo....a kiedyś bossy nawet w drużynie sprawiały spore problemy(bossy w instancjach zostały tak samo "obcięte" jak BAMy)

I właściwie tak wygląda większość gier dzisiaj...WoW, jeśli chodzi o ułatwienia był pierwszy, reszta poszła za nim. Cała reszta gier jest produkowana pod ten schemat - mają być łatwe. Poziom "trudności" polega na ilości czasu, który jest potrzebny do "grindowania" kolejnych przedmiotów/skilli, a nie na umiejętnościach gracza.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

TERA online polecam ;)

Jeżeli masz zamiar offtopować i stwarzać nam to gównoburzę w stylu "PVE LEPSZE OD PVP" to po prostu wyjdź.

Granie pvp =/= powiększanie swojego wirtualnego "penisa". Granie pvp to po prostu granie pvp i tyle.

A stwierdzanie, że jedno ma większy sens od drugiego wbija jedynie gwóźdź do trumny swojej własnej inteligencji.

Temat sam w sobie porusza głównie samą stronę, w którą podążyły gry mmo. Gdzie mamy pozorny f2p, na który trzeba wydać więcej niż roczna subskrybcja w wowa by cokolwiek znaczyć oraz gdzie mamy przez większość nienawidzony model pay 2 play, który jest jedynym słusznym w tych czasach modelem lecz nienawidzonym bo "trzeba płacić by grać, a ja nie mam tyle pieniędzy",a na gry f2p wydaje sie o wiele więcej.

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Jeżeli masz zamiar offtopować i stwarzać nam to gównoburzę w stylu "PVE LEPSZE OD PVP" to po prostu wyjdź.

Granie pvp =/= powiększanie swojego wirtualnego "penisa". Granie pvp to po prostu granie pvp i tyle.

A stwierdzanie, że jedno ma większy sens od drugiego wbija jedynie gwóźdź do trumny swojej własnej inteligencji.

Temat sam w sobie porusza głównie samą stronę, w którą podążyły gry mmo. Gdzie mamy pozorny f2p, na który trzeba wydać więcej niż roczna subskrybcja w wowa by cokolwiek znaczyć oraz gdzie mamy przez większość nienawidzony model pay 2 play, który jest jedynym słusznym w tych czasach modelem lecz nienawidzonym bo "trzeba płacić by grać, a ja nie mam tyle pieniędzy",a na gry f2p wydaje sie o wiele więcej.

Nie mam zamiaru dyskutować jaki styl gry jest lepszy. Wskazuję tylko fakt, że różnice pomiędzy graczami "płacącymi" a "darmowymi" są naprawdę widoczne i wyraźne dopiero przy PVP. W PVE nie ma aż takich rozwarstwień.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Nie mam zamiaru dyskutować jaki styl gry jest lepszy. Wskazuję tylko fakt, że różnice pomiędzy graczami "płacącymi" a "darmowymi" są naprawdę widoczne i wyraźne dopiero przy PVP. W PVE nie ma aż takich rozwarstwień.

Oj zdziwiłbyś się i to jak.

W PVE takim prawdziwym, a nie gdzie boss ma 2 ataki i na tym sie konczy cały twój ekwipunek musi być ulepszony pod wszystkimi względami :)

I PVP i PVE płacą tak samo i nie ma co do tego odrębnych reguł.

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Metin tak samo, na start kupujesz 20 pd expa i lecisz, bez pd w tej grze jesteś nikim..

Dobrze ze normalne gry typu csgo, call of duty itp nie działają tak, że kupujesz cos i jestes lepszy od innych.

Wtedy byłaby totalna porażka.

https://gyazo.com/fda5cdba015589562e3ae6f91d845bc0

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

https://embed.gyazo.com/e7d06a14193aec972bb7a82e59041e87.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...