Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Strona/CMS opensource oparta na Codeigniter

James1919

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znacie jakieś CMS opensource które są stworzone z wykorzystaniem frameworka Codeigniter? Jeśli znacie jakieś to prosiłbym o podesłanie linków, nazw, bo chcę przeanalizować ich kod by poduczyć się tego frameworka!

Cześć...

Opublikowano

@James1919

-> https://github.com/bcit-ci/CodeIgniter/wiki/Applications-Using-Code-Igniter

Jak dopiero zaczynasz i chcesz dobry framework z Active Record to polecam raczej Laravela:

• jest nowoczesny - korzysta z php 5.5.9, obsługuje domknięcia, wstrzykiwanie zależności i przestrzenie nazw,
  • ma świetną dokumentację i niezastąpiony Laracast,
  • szybko się rozwija, ma dużą społeczność.

Codeigniter jest przestarzały (php 5.2! i stare wzorce) i zaczynać w nim nowe projekty to zły pomysł.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

@Hans Kloss PL

O to dobrze że mnie ostrzegłeś, rzeczywiście dopiero zaczynam z frameworkami, a CI był polecany, z tym że było to rok temu. Czyli lepiej korzystać z tego Laravela? A jeszcze się zastanawiam, czy taki CI nie jest rozwijany, aktualizowany że jest przestarzały? 

A jeszcze pytanie, czym się różni taki CI czy Laravela od Symfony, podobno symfony jest bardziej zaawansowane jeśli chodzi o pisanie w nim, ale czy to prawda i czy jest on lepszy? Np . załóżmy że chce się zrobić CMS pod bloga (taki przykład żeby nie było że "weź Wordpressa zainstaluj")  to czy każdy aktualny framework będzie dobry? 

Cześć...

Opublikowano

@James1919

Z tego co wiem to Codeigniter nadal jest wspierany, ale nie promuje najnowszych rozwiązań (chyba ze względu na wsteczną kompatybilność), które są de facto teraz standardem.

Symfony różni się od Laravela (i Codeignitera) podejściem do baz danych przede wszystkim - w Laravelu jest stosowany Active Record a w Symfony Data Maper, pierwszy jest prostszy w obsłudze, ale drugi daje większą elastyczność (i separuje obsługę bazy od logiki aplikacji). Oczywiście różnic jest dużo wiecej, ale to najbardziej rzuca się w oczy, poza tym core Laravela korzysta z wielu komponentów Symfony, wiec oba frameworki są solidne i nowoczesne.

Ogólnie jeśli planujesz robić małe i średnie projekty to lepszy wydaje się być Laravel - pisze się szybciej, wygodniej, kosztem trochę mniejszej elastyczności (choć ta i tak jest duża). Jeśli planujesz robić duże aplikacje dla biznesu to w przynajmniej w Polsce popularniejsze jest Symfony.

Laravel ma też lepsze materiały edukacyjne dla początkujących (wspomniany Laracast).

Bloga zrobisz w każdym popularnym frameworku, ale lepiej robić wg najlepszych standardów od razu - przyda się na przyszłość.

edit:

Tu masz serię z nauka podstaw, w której jest budowany właśnie prosty blog: https://laracasts.com/series/laravel-5-fundamentals

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

O CI już pisałem gdzieś indziej. Warto poznać.

Jeśli już miałbyś wybierać między Laravel a Symfony, to Symfony byłoby dużo lepszym wyborem.

Ja jednak polecam Phalcon. Jest on dużo lepszy od CI pod względem wydajności, a między nim a Symfony jest nawet gigantyczna przepaść. No i posiada wszystkie zalety nowoczesnego frameworka.

gamedevmania.com

Opublikowano

@Writen

Uzasadnij, inaczej to niewiele warte.

Codeigniter - moim zdaniem szkoda czasu z powodów które wymieniłem wyżej - no chyba, że chcesz zajmować się utrzymaniem kodu.

Laravel vs Symfony - zależy od rodzaju i skali projektów.

Phalcon - ok jest szybszy, ale szybkość to przy większości aplikacji sprawa drugorzędna, za to klient musi mieć vps,  framework posiada kilkukrotnie mniejszą społeczność (a to bardzo ważne), ma mniejszą funkcjonalność, jak chcesz przeanalizować kod frameworka to musisz znać C.

Podsumowując: każdy z tych trzech frameworków (Symfony, Laravel, Phalcon) ma przewagę nad innymi w zależności od zastosowania - nie ma tu jedynego słusznego rozwiązania dla wszystkich projektów. Laravela polecam, bo wydaje mi się, że ma najlepsze materiały edukacyjne, bardzo wysoką produktywność, przyjazną i aktywną społeczność oraz bardzo dobrą krzywą uczenia. Całkiem niedawno przegrzebałem się przez dziesiątki porównań, artykułów itp. więc jestem na bieżąco.

Opublikowano

Dlaczego uważasz, że ma mniejszą funkcjonalność? Po co analizować kod frameworka? Dokumentacja zawiera wszystko, jest bardzo prosta do zrozumienia.

gamedevmania.com

Opublikowano

Dlaczego uważasz, że ma mniejszą funkcjonalność? Po co analizować kod frameworka? Dokumentacja zawiera wszystko, jest bardzo prosta do zrozumienia.

Oczywiście w obu frameworkach da się wykonać to samo, jednak jeśli chodzi o gotowe narzędzia (a o nie we frameworkach chodzi) to porównaj sobie następujące rzeczy:

- narzędzia konsolowe - Dev Tools Phalcona oferują jedynie generatory kodu, gdy Artisan umożliwia łatwe testowanie kodu poprzez umożliwienie pełnej interakcji z aplikacją z poziomu konsoli (tworzenie obiektów, relacji itp),

- Homestad - prekonfigurowane, izolowane, oparte na Vagrancie środowisko deweloperskie (oczywiście można też użyć *AMPa),

- Elixir - oparte na Gulpie narzędzie do automatyzacji (testy, minifikacja javascriptu, kompilacja sassa / lessa itp),

- zarządzanie zależnościami - Laravel korzysta z Composera co jest wg mnie szalenie wygodne.

Pewnie jest jeszcze mnóstwo innych smaczków, ale nie będę wymieniał, bo nie znam phalcona i nie chce mi się szukać czy oferuje dana funkcjonalność czy nie.

Co do analizowania kodu - dla jednych jest to nieistotne, ale niektórzy (ja) lubią grzebać we frameworku - można się dużo nauczyć.

Żeby nie było - Phalcon to nadal świetny i nowoczesny framework, którego niewątpliwą zaletą jest jego szybkość, więc wybór sprowadza się (w dużym uproszczeniu) do wyboru co jest dla Ciebie najistotniejsze:
- szybkość działania (Phalcon),
- szybkość tworzenia (Laravel),
- elastyczność (Symfony).

PS:

Jeśli nie zauważyłem jakiś funkcji w Phalconie to proszę o sprostowanie.

Opublikowano

Proszę przejrzyj chociaż dokumentację zanim zaczniesz opowiadać głupoty. ORM to jest chyba pierwsza rzecz jak się rzuca w oczy przeglądając oficjalny tutorial.

Szybkość tworzenia jest zdecydowanie większa niż w Laravel.

gamedevmania.com

Opublikowano

Doczytałem i skasowałem zanim zdążyłeś odpisać - w złe miejsce dokumentacji zajrzałem. 

Ty natomiast nie napisałeś w sumie nic poza tak bo tak  <.<

No nic, nie zamierzam prowadzić monologu, ani się licytować - myślę, że autor dostał całkiem niezły ogląd sytuacji.

@James1919

Daj znać jak już wybierzesz.

Opublikowano

Wszystko co napisałeś jest oczywiście nieprawdą.

Na stronie Phalcon jest wszystko ładnie opisane na tematy narzędzi dewelorperskich, których jest naprawdę dużo. Tworzenie testów, automatyzacja, Vagrant, integracja z IDE, itd.

Jest zdecydowanie bardziej funkcjonalny niż inne frameworki. Swoim postem wprowadzasz innych w błąd.

A zainteresowanym polecam samemu poszperać.

gamedevmania.com

Opublikowano

Wierzę Ci na słowo  :makka:

Opublikowano

@Hans Kloss PL

Szczerze to nie wiem czy powinienem pisać co wybrałem jak już to zrobię :D Mogę dostać po głowie albo od jednego albo od drugiego ew. od kilku innych którzy chcieli by się włączyć do dyskusji. Niestety nie znam was i nie wiem kto jest bardziej doświadczony w tych sprawach, więc ciężko być mi jednostronnym, przez co nie wiem kogo posłuchać :P. Co do samego frameworka, CI wybrałem (może raczej zabrałem się za niego, jeszcze przed napisaniem na forum tego postu) ponieważ był on polecany jako najlepszy na początek, co prawda posty były z tamtego roku lub z dwóch lat wstecz, ale myślałem że wiele się nie zmieniło. Natomiast jak na razie nie szukam frameworka do stworzenia zaawansowanego CMS'a z którego będą korzystać setki ludzi odwiedzających moją stronę, a jedynie do nauki korzystania z tego typu rozwiązań, i pisania w modelu MVC, a także przygotowanie się do przejścia na coś bardziej zaawansowanego. Ogólnie rzecz biorąc, po prostu chcę się na razie tylko nauczyć korzystać z frameworków zgodnie z ich przeznaczeniem. 

Cześć...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...