Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

MSI Radeon R9 270x artefakty

Wilczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, mam kartę MSI Radeon R9 270x, kupiłem sobie niedawno Fifkę 16 i mam problem podczas grania z artefaktami, występują one także podczas innych czynności, nie tylko granie.

Próbowałem kombinować z taktowaniem, wentylatorem itd. w programach MSI Afterburner oraz w tym AMD Catalyst control

5610e841671f3.png

Co zrobić aby się ich pozbyć, reklamowanie karty niech będzie ostatecznością.

Screeny artefaktów:

5610e9c78c161.jpg

5610e9e394d65.jpg

Bawienie się z taktowaniem niekiedy pomaga, niekiedy znikają lecz na jakiś czas. Także proszę o jakąś fachową radę :-) 

Posypię lajkami czy coś, pozdrawiam!

1377080447-U702970.png

Cristiano.

Opublikowano

Jako że miałem ten sam problem w R9 280X to mogę podpowiedzieć:

możesz próbować wszystkich BIOS'ów do tej karty, a jak to nie pomoże to raczej ją zwróć/wyślij na gwarancję. 

no raczej nie polecam zabawy z biosami, bo niektorzy producenci karty po takiej zabawie moga nie przyjac

zmniejsz taktowania, zmniejsz napiecie rdzenia, jak to nie pomoze to gwara

­

Opublikowano

no raczej nie polecam zabawy z biosami, bo niektorzy producenci karty po takiej zabawie moga nie przyjac

Zmiana BIOSu od producenta nie wiąże się z utratą gwarancji, wiem bo sam się bałem. 

lownfast

Opublikowano

Okej, ale masz jakieś optymalne taktowania itd. bo naprawdę, próbowałem kilkadziesiąt razy zmniejszać co 5 taktowanie, zasilanie też.

Raz pomaga ale na chwilę, jakie najlepiej ustawić?

1377080447-U702970.png

Cristiano.

Opublikowano

Okej, ale masz jakieś optymalne taktowania itd. bo naprawdę, próbowałem kilkadziesiąt razy zmniejszać co 5 taktowanie, zasilanie też.

Raz pomaga ale na chwilę, jakie najlepiej ustawić?

Ustaw referencyjne zegary karty. 1050/1400

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

te referencyjne własnie powodują artefakty, w jednym pc mam 280x, która miała artefakty w grach mocno wymagających lub na multi przeglądarkach

pomocne było zrobienie dwóch profili, jednak taktowania zmniejszone wszędzie o 100MHz, drugi zwiększony 100MHz, na bindzie mam ustawioną zmianę profili i w razie pojawienia się flickerów etc po prostu ten profili zmieniam

semi-advanced penetration tester / c# ; php ; python programmer / wireless cracking / money-earner 

Opublikowano

Ustaw referencyjne zegary karty. 1050/1400

Referencyjne są 1080/1400, na nich również wystepują- także ;p

te referencyjne własnie powodują artefakty, w jednym pc mam 280x, która miała artefakty w grach mocno wymagających lub na multi przeglądarkach

pomocne było zrobienie dwóch profili, jednak taktowania zmniejszone wszędzie o 100MHz, drugi zwiększony 100MHz, na bindzie mam ustawioną zmianę profili i w razie pojawienia się flickerów etc po prostu ten profili zmieniam

Profile w afterburnerze czyli 1180x1500 i 980x1300?

1377080447-U702970.png

Cristiano.

Opublikowano

dokładnie jak napisałeś

c0c9725fbadf80276b3284ca0fe6cc22.png

ja zmieniłem do takich mieszanych i już ponad tydzień bez artefaktów

semi-advanced penetration tester / c# ; php ; python programmer / wireless cracking / money-earner 

Opublikowano

dokładnie jak napisałeś

c0c9725fbadf80276b3284ca0fe6cc22.png

ja zmieniłem do takich mieszanych i już ponad tydzień bez artefaktów

Dziękówa, na razie jak odpaliłem fifę na podobnych taktowaniach bo udało mi się ustawić 987 i 1417 to nie mam. Dam znać jak coś, jutro walnę limicik a jak coś się będzie działo napiszę :D

1377080447-U702970.png

Cristiano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...