Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak najlepiej uczyć się angielskiego?

Evergreen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy macie jakieś sposoby, żeby utrwalać i uczyć się angielskiego? Wiem, że najlepsza jest praktyka, ale ja jestem słaby w zawieraniu znajomości w kraju, więc co dopiero za granicą. Może znacie jakieś fajne strony, na których można sobie ćwiczyć codziennie angielski? (bardziej mi zależy na gramatyce, czasach itp., niż na słówkach).

PS: Nie przenoście tego do zadań domowych, bo to nie jest do szkoły.

Opublikowano

Nie musisz wyjeżdżać za granicę by zawierać jakiekolwiek znajomości. Wystarczy, że nawiążesz kontakt z jakąś osobą przez internet, która mówi po angielsku. ;)

Skoro zależy Ci na gramatyce to polecam jakieś gry, niektóre możesz znaleźć w empiku. Najłatwiej by było po prostu iść na korepetycje. 

9La1rOf.gif

Opublikowano

Ja kiedyś bardzo dużo się nauczyłem oglądając po angielsku rzeczy które mnie interesują (przykładowo na YT).

Wystarczy słuchać.

Możesz też zaprosić kogoś na fb z innego kraju i popisać po angielsku, pomaga.

VNp6c2U.png

Opublikowano

Uczyłem się w prywatnej szkole (w Empiku, polecam btw) jakieś 8 lat i zawsze program był 2/3 lata dalej niż szkolny. Generalnie, jak złapiesz podstawy to dalej będzie już łatwiej.

Najlepsze jest to, że język lepiej podłapałem jak rzuciłem naukę w prywatnej szkole. Możesz kupić sobie fiszki angielskie które ułatwiają rozmówki, ale ja najwięcej zwrotów (głównie idiomów które przydają się na testach) podłapałem oglądając filmy po angielsku z napisami. Więc, po ogarnięciu podstaw gramatyki, przestaw się na angielski w życiu codziennym - ustaw język w telefonie na ANG, żeby proste słówka zostaly w głowie.

Wiadomo, że nie każdy moze pozwolić się na naukę języka  w SJO, dlatego staraj się jak najczęściej mówić po angielsku, tworzyć proste zdania, a najlepiej przebywać w towarzystwie takich osób. Ja tym sposobem zdałem bardzo dobrze mature z angielskiego i dogadam się bez problemu.

Opublikowano

­Ciężko dać jedną dobrą radę. Jednym języki łatwo przychodzą, innym baaardzo ciężko. Może spróbuj aplikacji duolingo? Z tego co pamietam zaczyna się od prostych rzeczy i przechodzi się do coraz trudniejszych, czasem musisz tam cos powiedzieć, czasem napisać. Całkiem ciekawa aplikacja do nauki języka.

I jeszcze jedno. Polecam ten film: https://www.youtube.com/watch?v=78FpZVVEpk8

­VeIMQWU.png

Opublikowano

@kavoweciastko z całym szacunkiem do Ciebie, jak i do Mateusza Grzesiaka, który jest dobrym coachem, ale ten film jest mocno przesadzony i wypełniony manipulacją.

Zresztą, Grzesiak, to 95% dobry PR, umiejętność "sprzedania" w odpowiedni nie zawsze fachowej wiedzy, mocno ogólnikowej. Byłem na dwóch szkoleniach M. Grzesiaka (każde zamykało się w kwocie około 7000 PLN) i nie wyniosłem praktycznie nic zjawiskowego, jedynie manipulację i umiejętność sprzedania ogólnikowych informacji w ładnej formie. Ba, byłem świadkiem sytuacji, gdy jeden z uczestników szkolenia zaczął bardziej "dociekać" w słowa Pana Mateusza - wtedy ten wręcz zrównał go z ziemią. Wracając do filmu, sam proces totalnej immersji nie załatwi za nas wszystkiego - jest możliwe opanowanie języka w taki sposób, ale nie jest to jakoś super efektywne a sam język nie będzie do końca poprawny. 

Co do nauki angielskiego - chodzę do brytyjskiej szkoły w Polsce (wcześniej chodziłem do polskiej podstawówki) i wchodząc do tej szkoły już znałem język na bardzo dobrym poziomie ze względu na częste podróże i mamę kanadyjkę, więc obiektywnie nie mam jak dać Ci rady. Na pewno to, o czym wspomina Mateusz Grzesiak, czyli proces totalnej immersji, zmień język w komputerze na angielski, tak samo w telefonie, generalnie staraj się w jak największej ilości sytuacji mówić/myśleć/pisać po angielsku. Większość ludzi ma taki moment "błysku" kiedy nagle zaczyna rozumieć jak dany język działa, jak jest zbudowany i wtedy już jest o wiele, wiele prościej. Dobre szkoły językowe (podkreślam dobre) też są świetną opcję, osobiście chodzę na hiszpański i jest genialnie, więc przemyśl to. 

P.S. Zerknij sobie też na aplikację Duolingo - potrafi fajnie wspomóc w nauce słówek (sam czasem dla przyjemności sobie rozwiązuję :lenny: ).

5465845486.png

Opublikowano

­Ciężko dać jedną dobrą radę. Jednym języki łatwo przychodzą, innym baaardzo ciężko. Może spróbuj aplikacji duolingo? Z tego co pamietam zaczyna się od prostych rzeczy i przechodzi się do coraz trudniejszych, czasem musisz tam cos powiedzieć, czasem napisać. Całkiem ciekawa aplikacja do nauki języka.

Dzięki za kanał do tego gościa. Wygląda na takiego co wie, co mówi i jest bardzo motywującą osobą.

Opublikowano

Nikt z przedmówców o to nie zapytał, niby mało istotne ale tym samym bardzo ważne.

Na swiecie jest wiele 'odsłon' Angielskiego, myśle ze na myśli masz brytyjski lub amerykanski.

Brytyjski a amerykanski bardzo róznią sie wymowa, wieloma słówkami, dlatego gdy uczyłeś sie w szkole angielskiego (Prawie zawsze brytyjski) będziesz musiał troche nadrobić.

Angielskiego najłatwiej nauczyć sie w praktyce, w towarzystwie osób posługiwajacych sie tym jezykiem.

Żadne korepetycje, kursy nie pomoga Ci tyle co praktyka.

...So, I recommend reading content in English (For example: Websites with something you like), watch videos in English (For example: short videos about something on youtube), used chats or video chats (For example: omegle, this is video chat where you talk with people from all over the world) 

Oczywiście korepetycje, kursy nie są złe, pomagaja, ale nie są na tyle skuteczne co praktyka :)

Mam nadzieje, że odrobine pomogłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...