Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przejście w miejscu niedozwolonym (pkp) - co mi grozi?

izari

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Przeszedłem dzisiaj przez tory na peron i akurat zauważył mnie sokista, czy co to jest. Z racji tego że mam tylko 16 lat, to spisał dane z dowodu, pesel, adres itp. Z legitymacji szkołę. Coś tam jeszcze pomamrotał o sądzie rodzinnym, ale na koniec powiedział tylko, że szkoła nauczy mnie przechodzić na peron. Nic do podpisywania mi nie dawał, tylko wpisał to do swojego notesu. Na prawie się za bardzo nie znam, ale jakie mogą być tego konsekwencje? Nie wiem czy mam się bać jakiegoś sądu czy nie xD

Bardzo dziwne jest to, że dla nich takie przejście nie jest już niebezpieczne i niedozwolone - można to gdzieś zgłosić, czy oni mają do tego prawo?

Opublikowano

Powiem Ci tylko tyle, bo sam też się nie znam. Polska to nie Stany Zjednoczone gdzie z każdą sprawą leci się do sądu... Myślę, że żadnych większych konsekwencji nie poniesiesz.

Opublikowano

"Od 2012 roku funkcjonariusze SOK biorą czynny udział w zainicjowanej przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. akcji „Zero tolerancji dla osób przechodzących przez tory w miejscach niedozwolonych”. W 2014 roku SOK przeprowadziła ponad 17300 działań na tzw. „dzikich przejściach”. Brało w nich udział 16,5 tysiąca sokistów, którzy wylegitymowali 1017 osób, 4104 pouczyli i wystawili 1892 mandaty karne za przechodzenie przez tory w miejscach niedozwolonych. Oprócz tego w 235 przypadkach sprawy skierowano do sądów."

Tylko mała część spraw jest kierowana do sądu, biorąc pod uwagę wiek raczej nie musisz się tym specjalnie martwić.

Opublikowano

A to spoko, nic nie musiałem podpisywać więc może na 50 zł dadzą. Ale no musieli ogrodzenie zdjąć tak, że to przejście na peron jest po prostu w idealnym miejscu

No ale trudno, własna głupota, bo jakieś 10s przed pociągiem przeszedłem

Opublikowano

Jak ci nie dawał nic do podpisania to nic ci nie grozi jedynie dał ci takie upomnienie, następnym razem popatrz kilka razy czy jakiś cwel nie stoi obok peronu jak przechodzisz. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...