Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Język umożliwiający tworzenie aplikacji w czasie rzeczywistym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuje, języka który będzie działał w czasie rzeczywistym, bez koniecznej ingerencji użytkownika w daną czynność. Jakiś przykład: 

- Wykonanie animacji losowania, dynamiczne uaktualnianie, pobieranie,  wyświetlanie wartości z bazy danych (np. po dodaniu posta, komentarza, żeby wyświetlał się on od razu bez potrzeby odświeżania strony, coś jak dodawanie postów na FB lub licznik np. po każdym kliknięciu Lubie to licznik zmniejsza się o jeden a gdy dojdzie do zera wyskoczy komunikat. Coś jak dawanie lików tu na forum z tym że tu się aktualizuje licznik pozostałych like po odświeżeniu ). Oczywiście podałem tylko przykłady!!!

Zastanawiałem się nad JavaScript ale nwm czy ona się w pełni do tego nadaje, albo może AJAX? Jeśli chodzi o te technologie to nigdy ich nie wykorzystywałem i nie znam się, dlatego proszę o rady. Może jest coś innego.

Cześć...

Opublikowano

Skorzystaj z JS i AJAX :) będzie to najlepszy wybór :) Oczywiście według mnie.

Liczba Postów wbijamy osiągniecie:

- 25, 50, 75100, 150, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 900, 1000,1250, 1500, 2000.

Opublikowano

Ajax to nie język, to tylko umowna nazwa dla używania asynchronicznych operacji w javascripcie i manipulowania obiektem DOM. Więc tak - Javascript to dobry wybór (i jedyny).

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Zainteresuj się może Node.js, albo Angular.js. Ewentualnie PHP na web socketach (http://socketo.me/ chociażby). W każdym razie Ajaxowe odpytywanie serwera co parę sekund nie jest zbyt wydajnym rozwiązaniem.

E, a co ma do tego angular? Przecież to framework frontendowy, wiec nie może być albo - albo. W zależności od skali i natężenia ruchu ajaksowe requesty moga być dobrym rozwiązaniem, a sockety zbędną komplikacją (choć oczywiście przy dużym ruchu sockety mogą być bardzo przydatne).

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...