Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

OVC w WarRock

Devilsx11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie pytanie do osób co sie w to bawią i wiedzą cos o tym.

Więc chce sie odegrac paru osobą na warrock ;p mianowicie ludzia biegajacym na ovc, i mam taki problem bo mam sprzet:

Płyta główna: ASUS MAXIMUS Renger 7, z97

Procesor: intel i5 4690k

Chłodzenie: Be Quiet Dark Rock Pro 3

I próbowałem podkrecac w programie od płyty głownej czyli: AI Suite 3. tylko jest pewien problem moge smiało podkrecic z 3,5 do 4,6GHz procek przy tym mam od 30 do 40 stopni max, tylko niestety nic mi to nie daje w warrocku.

Chce się więc dowiedziec w czym tkwi problem?

Może dlatego ze system oszczedzania energi ktory ustawia taktowanie wedlug bierzacych potrzeb a nie ze jest stale?

niestety gdy wylacze ta opcje w biosie znika mi mozliwosc podkrecania w programie.

Czekam na opinie na ten temat z góry dziękuje.

Opublikowano

Zasilacz mam 650 dobrej filmy i to jest ten 80+ braz. ogolnie moge podkrecic z 3,5 do 4,6 i mam 40 stopni na kompie tylko chodzi mi jak mam to zrobic zeby byly jakies efekty w warrock. Daje daje lajka jak mi ktos odpowie na to pytanie

Opublikowano

Oczywiście, że działa ovc na nowych procesorach. Sprawdź programem CPU-Z czy w ogóle procek Ci wskakuje na te 4,6GHz, mam i7-4790k i też czasem nie chce zaskoczyć. Dodatkowo, czy aby na pewno zaznaczasz "group tuning" (kręcenie grupowe), czyli wszystkie rdzenie na raz? Kręcenie jednego rdzenia nic Ci nie da.

Opublikowano

w tych nowych prockach wygląda to tak, że wystarczy włączyć turbo i już jest mega różnica w ovc, nie wiem po co kupować i7 jak nawet nie wykorzystuje ten procesor 75% w tej grze, ja mam quada q6600 z 2.4 do 4.2 podniesione i tutaj widać różnicę kolosalną, zaś do ovc wystarczy solidne i5, nie więcej.

Opublikowano

tak tylko ze ja nie widze efektu ja podkrece z 3,5 do 4,5 nie wiem czemu w cpu-z normalnie pokazuje taktowanie nawet wylacyzlem funkcje oszczedzania energi by miec stale taktowanie ale nic mi w warrocku nie daje tylko tlye ze lepsza jakosc gry ale nie biegam szybciej nie strzelam szybciej nic z takich jak te typowe skrety

Opublikowano

diilmaach: Nie pieprz głupot jak nie wiesz. Samo włączenie turbo nic nie daje, ponieważ to bios wtedy z automatu kręci procka, więc w warrocku nic to nie daje. Turbo trzeba zmniejszyć do najniższego taktowania jakie się da (tak, żeby turbo się nie wyłączyło, bo wtedy nie da się kręcić). Przykładowo w i7-4790k turbo jest z 4,0GHz do 4,4GHz, więc ja turbo zmniejszyłem do 4,1GHz i teraz w programie kręcąc do 4,7GHz, kręcę o 600MHz, a nie o 300MHz.

Devilsx11: Ponawiam pytanie, włączasz kręcenie grupowe (group tuning)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...