Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ram 1333 czy z lepszym taktowaniem. Lenovo g50-30

Arronax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takiego jak w temacie.

Czy jeśli zamienic ram 1333 mhz na taką z większym taktowaniem to czy odczuję różnicę ?

Gdzieś slyszalem że gdy ma sie integre a ma się ram z wyższym taktowaniem to wydajność karty się zwiększa czy to prawda ?

Opublikowano

­Która to wersja laptopa? Z Celeronem N2840 czy I3-4005u?

Bo ten pierwszy obsługuje tylko takie pamięci jakie masz. A druga sprawa, że rozbierałem ostatnio takiego i ma tylko jeden slot RAM.

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Opublikowano

Tak potwierdzam lepsza wydajność będzie.Skąd to wiem? a z swojego przykładu.Miałem integre i 4gb ram 1333mhz i dokupiłem druga taka sama kość i działaja w dualu a w efekcie w samym wocie podskoczyło 20fps. ;)

Opublikowano

Wcale nie , zwłaszcza dla laptopów twierdzenie jest kłamstwem. W zastosowaniach multimedialnych ,filmy muzyka, nagrywanie i obróbka filmów single jest bardziej wydajniejszy, tak samo w grach nie wykorzystujących wielowątkowość.

Wszystko zależy od procesora i grafiki która jest wykorzystywana, nei ma nigdy pewności czy będzie wzrost wydajności. Zresztą dpowiedź jaest nei na temat, bo mowa jest o częstotliwości pamięci a nie dual/single 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Wcale nie , zwłaszcza dla laptopów twierdzenie jest kłamstwem. W zastosowaniach multimedialnych ,filmy muzyka, nagrywanie i obróbka filmów single jest bardziej wydajniejszy, tak samo w grach nie wykorzystujących wielowątkowość.

Wszystko zależy od procesora i grafiki która jest wykorzystywana, nei ma nigdy pewności czy będzie wzrost wydajności. Zresztą dpowiedź jaest nei na temat, bo mowa jest o częstotliwości pamięci a nie dual/single 

Może i masz racje bo ja napisałem na przykładzie pc.

Opublikowano

To sobie odpuść lepsze pamięci bo na zwykłych chodzi też dobrze.

Pomiędzy taktowaniem  667 MHz  a 800 Mhz aż taka duża różnica w wydajności na laptopie nie jest.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...