Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

pzy instalacji win 10 bios padł

XxzioloxX

Pytanie

Opublikowano

Tak jak w temacie bios padł po automatycznego restartu komputera dźwięk biosu się nie pojawił i jest cały czarny ekran a wszystkie wentelatory chadza normalnie. Proszę o pomoc. Przepraszam za błędy ale piszę z telefonu

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak można parząc sprawdzić obecność prądu ?   

Możliwe że jest uszkodzona płyta główna albo jakiś kontroler, równie dobrze mógł paść zasilacz

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Śmiszny jesteś, zasilacz jest jak nowy, kontroler jest dobrze. Nie pisz więcej bo widzę że nic  nie wiesz na ten temat.

A ty wiesz więcej że jesteś bardziej  pewny ?  

To w końci jest jak nowy czy jest nowy ?   Jak ty na podstawie niczego stwierdzasz że się mogę mylić?   Ja mam prawo się mylić bo opieram się tylko na tym co powiesz nie mam przed sobą komputera by w kilka sekund znaleźć usterkę bo to dla mnie nie jest problem, ty nie masz prawa się pomylić chyba że nie masz w ogóle pojęcia co robić by sprawdzić co jest uszkodzone ( użyć woltomierza albo karty diagnostycznej post ) . 

Twoja wiedza jak widać jest poniżej wiedzy normalnego użytkownik z podstawami elektroniki skoro nie dajesz sobie rady, nawet odpowiedzieć nie potrafisz jak sprawdziłeś obecność prądu i jakie napięcia pokazywało. 

Działanie zasilacza wcale nie świadczy że jest dobry bo może nie działać jedno z jego napięć które nawet nie potrafisz sprawdzić a co dopiero stwierdzić że ogóle występuje na płycie. Jak nie jest uszkodzony zasilacz to chipset płyty głównej albo układy zasilania płyty głównej, które to będą układy dowiesz się jak  zmierzysz  na nich  napięcia woltomierzem bo na oko to facet w szpitalu umarł. 

Opublikowano

proszę o pomoc kogoś z doświadczeniem 

Zrestartowałem biosa to tera komputera urochamia się dwa razy, pierwszy raz bez dzwięku biosu włacza się normalnie ale bez obrazu po chwili 5-10 sekundach się restartuje i na nowo się włancza, patrzyłem czy jest prąd w płycie głownie ale jest ale mnie zaskoczyło tam gdzie mam płytki ddr3 nie ma prądu i po prawej stronie gdzie mam baterje i cały bios nie ma prądu to by wyjaśniało czemu mam czarny ekran ale mnie zastanawia czy to zwarcie czy się po prostu brąd nie dochodzi proszę o pomoc.

Przperaszam za takie błędy ale jestem już wkurzony bo nie mogę nic wymyślić ;/

Opublikowano

Widocznie masz uszkodzoną jakąś część płytę główną, procesor może pamieć. 

Opublikowano

Wyłaczony, trzeba go załączyć na chwilę po przełożeniu zworki i wyłączyć, ustawić zworkę jak była 

Opublikowano

Jak można parząc sprawdzić obecność prądu ?   

Możliwe że jest uszkodzona płyta główna albo jakiś kontroler, równie dobrze mógł paść zasilacz

Śmiszny jesteś, zasilacz jest jak nowy, kontroler jest dobrze. Nie pisz więcej bo widzę że nic  nie wiesz na ten temat.

Opublikowano

Patrzyłem na pięć i jest Okey, na innym forum mówili że to sporadycznie się dzieje, że po restarcie biosie. Że muszę odczepic monitor i że mam podłączyć pod płytę główną. Czy jakoś tak. Wkurze się to pójdzie do serwisu i tam mi naprawia ale wątpię czy 100zł starczy. Czekam ja dalszą pomoc

Opublikowano

jak zrobiłem tak jak kolega powiedział to powloczeniu komputera pikniecia biosa nie było ale po 5-10 sekundach komputer wykończył i sam się włączył, to samo. A na monitorze piszę brak sygnału, używam kabla hdmi. Przepraszam za doble posta

Opublikowano

Wyciągnij zworkę (plastikowy element, na zdjęciu widoczny w kolorze różowym), załóż ją na sąsiednie piny (na zdjęciu z 1-2 na 2-3), odczekaj kilkanaście sekund i ustaw z powrotem do pierwotnego ustawienia (na zdjęciu z 2-3 na 1-2). 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...