Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Blue Screeny

MR.ZiomuuSs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od kilku miesięcy męczą mnie bluescreeny. Najchętniej się pojawiają podczas rozmawiania przez skype lub oglądania filmów, czasami zamiast blue screena komputer po prostu się zatnie, i pomaga tylko odłączenie od prądu (nawet przycisk nie reaguje). Sprawdziłem pamięć RAM różnymi programami i samym windowsem- wszystko w porządku. Teraz moje pytanie: Czy może to być wina dysku? Bo podczas startu strasznie hałasuje (jakby coś się ocierało), i wydaje dźwięki jak startujący odrzutowiec. Czy można jakoś sprawdzić czy to na pewno wina dysku? Mam mało funduszy i była by trochę lipa, jak okazałoby się, że dysk był jednak sprawny. Procesor i karta graficzna również były wkładane inne, i nadal się to działo. Więc podejrzewam że to dysk, ale nie jestem ekspertem więc chciałbym się upewnić.

Opublikowano

@554461402688252517908.png Panty

Ten wyskakuje podczas włączania gier (ale nie zawsze) typu Gothic 3 czy TESV: Skyrim:

{ffffffffffffffb7, 0, fffff960000f9cc1, 0} 

A ten podczas oglądania filmów, rozmawiania, grania, etc. (występuje częściej): 

{ffffffffc0000005, fffff80002eafb1d, 0, ffffffffffffffff}
Opublikowano

Nie podałeś kodu, tylko parametry. Najlepiej zamiast podawać kodu udostępnij najnowszy plik z folderu C:\Windows\Minidump.

Czy można jakoś sprawdzić czy to na pewno wina dysku?

Podaj zrzut ekranu z programu CrystalDiskInfo.

Opublikowano

@awpPL Nie znaleziono błędów.

@Aranthor Tutaj jest ten pliczek: 

http://www.filedropper.com/092915-18766-01 

i skan (właściwie to nie wiem po co, ale dam w razie czego):

A tutaj CrystalDiskInfo: (Trzeba coś skonfigurować czy od razu powinno widzieć dysk?)

1DVq24n.png

Opublikowano

Pożycz od kogoś inny ram włóż do kompa i sprawdź. Miałem to samo wymiana ramu pomogla. Mozesz jeszcze aktualizować sterowniki Driver Boosterem. Sprawdź też dla pewności czy w windowsie nie ma problemow. Jak to sprawdzic? Windows ma wbudowane narzedzie odpal cmd oczywiście jako administrator i wpisz:

sfc /scannow 

Wiemy juz ze dysk masz sprawny. Pozostałe podzespoły też. Ale Ram to takie wredne scierwo ze nawet badanie programami moze nic nie wykazać i fajnie by było jakbys dał kody błędów z blue screenow. Moja diagnoza to zmęczony ram :D Pożycz od jakiegos kumpla jakiś ram i spróbuj włożyć. Jeżeli po włożeniu komputer zacznie ci tak "pikać" to znacza ze albo zle włożony albo musisz zrobić restart biosu. Restart biosu mozesz zrobic wyciagajac baterie z płyty głównej bateria przypomina rozmiarem i kolorem monete 1 zł :D Myślę że sobie poradzisz :) I pochwal sie tutaj co po diagnostyce ci wyszło. Nie zapomnij o sterownikach przez takie braki czasami komputer szaleje. :D Jezeli nie wiesz ktore to kod bledu. W komunikacie pojawia się ciąg znaków określających przyczynę problemu. Kod błędów zawiera dwa rejestry, jeden opisuje: 

REJESTR: 
0A błąd modułu pamięci operacyjnej (RAM) 
0D błąd obliczeń procesora 
0E błędy nie związane z działaniem pamięci RAM i procesorem 

Przykładowo problem związany z ram:
0a0x0014 - Odnalezienie urządzenia jest niemożliwe.

Ja np miałem smieszną jazde z ramem :D Wywalało mi na Blue Screen:
irql_not_less_or_equal 
Czyli sterowniki a prawda jest taka ze ram byl zmeczony :D
Opublikowano

Tutaj problem jest ze sterownikami, na podstawie kodów które podał.  Wywal wszystkie sterowniki jakie posiadasz w systemie zainstalowane oprócz karty sieciowej i daj windows zaktualizować.  Czasem instalki pozostawiają resztki starych i nie kompatybilnych sterowników z innymi sterownikami w nowej wersji 

Polecam czystą instalacje systemu od nowa bez instalowania sterowników 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu z tym że już dwa razy robiłem format i problem nadal się pojawia- nawet po pierwszym włączeniu komputera chwilę po zobaczeniu pulpitu wywaliło BlueScreena. Byćmoże ten problem dotyczy sterowników, ale jak już pisałem wyskakuje kilka rodzai błędów. Wyszukiwałem w internecie jak zdobyć kod BlueScreena z plików .dmp, i wydaje mi się że już wiem gdzie go szukać, więc podam kilka kodów bluescreenów (tych z plików dmp):

0xfffff800`030a9890
0xfffff800`0304f890
0xfffff800`0305b890
0xfffff800`03095890

Jak widać wszystkie są bardzo podobne, być może wskazują więc ten sam błąd, ale zaczynają się od 0x, więc @awpPL rejestry które podałeś niestety nijak mają się do tego kodu błędu.

@awpPL tak, mi też wyskakuje m.in. błąd irql_not_less_or_equal, z tym że nie jest on częsty (błąd irql_not_less_or_equal może być przecież tylko skutkiem, a problemem co innego). Teraz mam włożone 2 kości pamięci po 1gb (DDR2) od Samsunga, ale kiedy je wyciągam i wkładam jedną, inną kość 1gb (nie pamiętam producenta :/) to ten problem nadal się pojawia. Dodam, że kiedy kupiłem ten komputer (jest używany) to była właśnie ta pamięć, a te 2 kości pamięci są przełożone ze starego komputera, w którym wszystko działało dobrze, nie było żadnych bluescreenów, a wymieniłem go tylko dlatego że dysk padł, no i ogólnie miał strasznie słabe podzespoły. Więc szczerze wątpię, że wszystkie 3 kości pamięci tak nagle się zepsuły (próbowałem także pojedyńczo wkładać i testować te dwie kości Samsunga- zawsze to samo).

Opublikowano

Jezeli nie wiesz ktore to kod bledu. W komunikacie pojawia się ciąg znaków określających przyczynę problemu. Kod błędów zawiera dwa rejestry, jeden opisuje: 

REJESTR: 
0A błąd modułu pamięci operacyjnej (RAM) 
0D błąd obliczeń procesora 
0E błędy nie związane z działaniem pamięci RAM i procesorem 

Przykładowo problem związany z ram:
0a0x0014 - Odnalezienie urządzenia jest niemożliwe.

Szkoda tylko, że strona, z której skopiowałeś ten tekst, nie ma nic wspólnego z BSODami.

@@MR.ZiomuuSs

Jeśli chodzi o dane SMART, to upewnij się, że masz w BIOSie włączoną ich obsługę. Spróbuj ponownie wykonać zrzut ekranu tych danych, tym razem w programie HD Tune Pro.

Błędy związane z IRQL mają zwykle swoją przyczynę w wadliwych sterownikach. Udostępnij plik dmp z bym błędem w celu identyfikacji sterownika powodującego BSODy.

Z pliku dmp, który udostępniłeś, wynika, że niebieski ekran pojawił się w chwili alokacji puli pamięci. Sprawdź każdą kość pamięci (osobno) programem MemTest86, wykonaj również skanowanie plików systemowych (post #7, sfc /scannow).

Opublikowano

@Aranthor W BIOSie obsługa SMART jest włączona, ale pomimo tego:

YwwTgSs.png

A tutaj najnowszy plik .dmp (pokazał się podczas włączania Windowsa- jeśli ma to jakieś znaczenie):

http://www.filedropper.com/093015-20670-01

Zrobiłem test memtestem (każdą kość osobno) i przy każdej pisało że nie wykryto błędów.

Jeśli chodzi o skanowanie plików:

dxQjUfs.png

A tutaj CBS.log:

http://www.filedropper.com/cbs_2

A tak przy okazji... Podczas pisania tego postu komputer zaciął się dwukrotnie (nie bluescreen- po prostu się zaciął i jedyne co dało się zrobić to odłączyć zasilanie.)

Opublikowano

A tutaj najnowszy plik .dmp (pokazał się podczas włączania Windowsa- jeśli ma to jakieś znaczenie):

Problemem mogą być sterowniki do chipsetu. Podaj model płyty głównej i wykonaj aktualizację

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...