Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Segregacja liczb.

knugi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Taki mały dopisek, że możemy segregować różny typy zmiennych ja tutaj przedstawiam integer, ponieważ jest najprostszy, wystarczy tylko zmienić typy tablic np:

double[]
float[]

Najpierw co musimy zrobić to zrobić klasę.

package poradnik;

public class SegregacjaMPC {
	public static void main(String[] args){

}
}

Następnie robimy nową metodę:

static int[] segregacja (int[] a){
	int[] tab  = new int[a.length];

return tab;
}

i w tej metodzie musimy zrobić dwie pętle:

for(int i=0;i<tab.length;i++){

for(int j=0;j<tab.length;j++){

}
}

następnie do pierwszej pętli wrzucamy dwa integery

int w = 2147483647;
	int d = 0;

}
}

Dlaczego akurat takie? Ponieważ w to jest liczba do sprawdzania która liczba jest mniejsza a integer ma tylko taki zakres i to jest największa z możliwych liczb do próbkowania.

A liczba d jest po prostu takim przeniesieniem liczby j z drugiej pętli o czym zaraz sami się przekonacie.

Okay połowa za nami, teraz trzeba w drugiej pętli dać warunek aby sprawdzał czy liczba która teraz jest sprwadzana jest mniejsza od wcześniejszej i do tego służy zmienna w i ustalamy w zmiennej d kolejność która liczba ma być 'wyrzucona' z zmiennej do sprawdzania czyli po prostu nadpisujemy ją liczbą której nie używamy w tablicy ogólnie jeżeli segregujemy tylko liczby dodatnie to liczba nadpisująca może wynosić -1 lub 0(jeżeli nie będzie takowej w tablicy, bo program zacznie świrować), a jeżeli chcemy też segregować liczby ujemne to pozostawić najmniejszą liczbę z zakresu typu danych w tej sytuacji to -2147483647 i tą liczbę zablokować, by nie mogła wpaść do tablicy którą będziemy segregować.

Czyli ogólnie kodzik wygląda następująco:

int w = 2147483647;
	int d = 0;
		if(a[j]<w&&!(a[j]==-2147483647)){
			w=a[j];
			d=j;
		}
	}
}

Okay prawie gotowe, teraz trzeba jeszcze w pierwszej pętli poza drugą pętlą ustawić miejsce w tabliy segregowanej na tą liczbę która nie bedzie brana pod uwagę przy sprawdzaniu która jest najmniejsza

i do tego nam jest potrzebna zmienna d

Do nowej tablicy zapisujemy wartość najmnijeszą którą mamy w zmiennej 'w' I kod powinien się prezentować tak:

int w = 2147483647;
		int d = 0;
				w=a[j];
				d=j;
			}
		}
		a[d]=-2147483647;
		tab[i]=w;
	}
	return tab;
}

Segregator gotowy, teraz czas na jego użycie w głównej metodzie. To są tylko przykłady, możecie tego używać jak sobie chcecie.

System.out.println("Segregacja liczb (10, 6, 8, 15): ");
	for(int i : segregacja(new int[] {10, 6, 8, 15})){
		System.out.println(i);
	}
	System.out.println("\nPozycja 3 z segregowanych liczb (57, 45, 1, 5, 7): "+segregacja(new int[] {57, 45, 1, 5, 7})[2]);
	System.out.println("Przekładanie tablicy do tablicy: ");
	int[] tab = new int[3];
		tab[i]=segregacja(new int[] {5, 7, 6})[i];
		System.out.println(tab[i]);
	}
}

A tak wygląda cała klasa:

package poradnik;

public class SegregacjaMPC {
		System.out.println("Segregacja liczb (10, 6, 8, 15): ");
		for(int i : segregacja(new int[] {10, 6, 8, 15})){
			System.out.println(i);
		}
		System.out.println("\nPozycja 3 z segregowanych liczb (57, 45, 1, 5, 7): "+segregacja(new int[] {57, 45, 1, 5, 7})[2]);
		System.out.println("Przekładanie tablicy do tablicy: ");
		int[] tab = new int[3];
			tab[i]=segregacja(new int[] {5, 7, 6})[i];
			System.out.println(tab[i]);
		}

}

int w = 2147483647;
			int d = 0;
					w=a[j];
					d=j;
				}
			}
			a[d]=-2147483647;
			tab[i]=w;
		}
		return tab;
	}

}

A tutaj log z konsolki

Segregacja liczb (10, 6, 8, 15): 
6
8
10
15

Pozycja 3 z segregowanych liczb (57, 45, 1, 5, 7): 7
Przekładanie tablicy do tablicy: 
5
6
7

Jak zawsze hejty mile widziane

Pozdrawiam #Knugi

Jeżeli pomogłem, daj + Ciebie nic nie kosztuje Mi znaczy wiele.

Zachęcam do podsyłania pomysłów na film jako poradniki na YouTube

Opublikowano

Albo można zrobić:

Arrays.sort(ints);

Szybciej, łatwiej, wydajniej.

A jak ma się jeszcze więcej wynikow to jest też Arrays.parallelSort() ale przy intach raczej średnio coś daje :P

1438614356923701010629.png

Opublikowano

Jak zawsze hejty mile widziane

Nie ma problemu %5E%5E.png.

1. Kod byłby czytelniejszy gdyby nazwy coś mówiły :s ("SprawdzTrojkat2MPC"?)

2.

Dlaczego akurat takie? Ponieważ w to jest liczba do sprawdzania która liczba jest mniejsza a integer ma tylko taki zakres i to jest największa z możliwych liczb do próbkowania. [...]  nadpisujemy ją liczbą której nie używamy w tablicy ogólnie jeżeli segregujemy tylko liczby dodatnie to liczba nadpisująca może wynosić -1 lub 0(jeżeli nie będzie takowej w tablicy, bo program zacznie świrować), a jeżeli chcemy też segregować liczby ujemne to pozostawić najmniejszą liczbę z zakresu typu danych w tej sytuacji to -2147483647 i tą liczbę zablokować, by nie mogła wpaść do tablicy którą będziemy segregować.

To nie jest dobre rozwiązanie. Nieczytelne, niepotrzebnie skomplikowane i psuje się przy -2147483647 (które zresztą nie jest najmniejszą możliwą wartością int). Jeśli musisz korzystać z takich wartości, to lepiej

używaj stałych (tutaj Integer.MAX_VALUE i MIN_VALUE).

3. Ustawiasz wartości w przekazanej tablicy na -2147483647, co też komplikuje użycie.

4. Tak jak poprzednik - złożoność n^2, więc niestety jest to bezużyteczne.

Ale gz za poświęcony czas i chęci. Pewnie komuś się przyda.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Ale z was hejty, juz wole takie cos z ladnym opisaniem (widac ze sie stara) niz java.array ...

Ciekawe ktory z was wyjasni quicksorta w przystepnym jezyku dla newbow, zapraszam.

@Jaca777 tera to se mozesz, staraj sie byc milszy dla ludzi w przyszlosci.

Opublikowano

Jaca 1. To raczej nie wpływa na działanie programu to tylko wiadomość dla autora programu co gdzie się znajduje.

2. To są najmniejsze liczby dla Integera i nie da się niższej bo eclipse obrazu wywala błąd. I z tą zmienna to masz rację żeby po prostu się nie zgubić przy wpisywaniu liczb, bo potem są dzikie czasem problemy :)

3. Nie rozumiem dlaczego to komplikuje życie przecież to jest dobrze napisane i działa jak ma działać :)

4. Tego nie rozumiem co jest ta zależności możesz to bardziej rozpisać?

I szczerze dziękuję, motywuje mnie to do dalszej pracy ;)

Opublikowano

1. To raczej nie wpływa na działanie programu to tylko wiadomość dla autora programu co gdzie się znajduje.

Wpływa na to, jak czytelny będzie ten kod, a zatem jak łatwe będzie jego zrozumienie, rozbudowa i naprawa błędów. Więc pośrednio wpływa też na działanie.

Poza tym ułatwisz czytanie tego poradnika.

2. To są najmniejsze liczby dla Integera i nie da się niższej bo eclipse obrazu wywala błąd. I z tą zmienna to masz rację żeby po prostu się nie zgubić przy wpisywaniu liczb, bo potem są dzikie czasem problemy :)

Miałem na myśli to, że najmniejszą liczbą jest -2147483648, a nie -2147483647. Ale co ważniejsze wprowadzasz tym sporo zamieszania do kodu. Możesz to zrobić w inny sposób, całkowicie pomijając maksymalne i minimalne wartości.

3. Nie rozumiem dlaczego to komplikuje życie przecież to jest dobrze napisane i działa jak ma działać :)

Metoda, którą napisałeś, nie służy do sortowania tablicy. Ona zwraca jej posortowaną kopię. Używana będzie, gdy ktoś będzie potrzebował posortowanych wartości z jakiejś tablicy pozostawiając ją niezmienioną.

4. Tego nie rozumiem co jest ta zależności możesz to bardziej rozpisać?

Ilość powtórzeń porównywania wartości i odczytu tablicy jest u Ciebie równa ilości wartości w tablicy podniesionej do kwadratu. Istnieją wydajniejsze sposoby sortowania, jak np. quick sort czy merge sort, które wymagają mniejszej ilości powtórzeń.

@knugi - Z tym nazewnictwem to mówiłem głównie o w, d, a i tab.

708121422388637873334.png

Opublikowano

A po co to kumu? A dlaczego? ;)

Nie wierzę, że w Javie nie ma wbudowanych metod do tego / sprawdzonych bibliotek. No chyba, że to tutorial używania pętli i tablic - ale mało czytelny. 

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

@fsociety xDD

@Jaca777

1. Już poprawiłem i z tym się zgodzę lecz to tylko jest do tego, a jak człowiek jest ogarnięty to i w takich sprawach się połapie, lecz będzie miał o wiele ciężej niż normalnie podpisane package i classy :P

2. Sprawdziłem i masz rację :)

3.

4. Tak n2 Bo jeszcze nie umiem na jednej pętli tego zrobić albo w ogóle bez pętli :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...