Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Manga] All you need is kill

RoyalvFULL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze dzisiaj przeczytałem all you need is kill, a raczej skończyłem drugi tom, pierwszy aż rok temu :P Chciałbym tym tematem polecić tę mangę oraz skłonić tych, którzy przeczytali do podzielenia się swoją opinią. Najpierw może dam jej opisy.

Wydawnictwo: JPF

Liczba tomów: 2

Ilośc stron na tom: ponad 200

Cena za tom: około 25 zł

Format: A5

Autor/Producent: Hiroshi Sakurazaka (scenariusz), Takeshi Obata (rysunki, takeshi obata rysował m.in takie tytuły jak death note, czy bakuman)

Gatunki: Sci-Fi

Opis: Kolejny poranek, dzień przed bitwą. I znów. I jeszcze jeden...

W niedalekiej przyszłości ludzkość musi stawić czoła inwazji śmiertelnie niebezpiecznych mimików. Keiji Kiriya, młody, niedoświadczony żołnierz, trafia do bazy Kotoiushi na południu Japonii, gdzie z niewiadomych przyczyn wpada w pętlę czasową. Za każdym razem, gdy ginie, wraca do tego samego punktu w czasie.

Czy uda mu się przetrwać? Jaką rolę odegra Rita Vrataski, najlepszy żołnierz w dziejach ludzkości? Ile jeszcze razy przyjdzie Keijiemu przeżyć własną śmierć?

Pokaże wam zdjęcia, które zrobiłem.

oPfNKS.jpg

xSWEzD.jpg

klQPmv.jpg

mNli9i.jpg

mQzWZo.jpg

lyS418.jpg

WrxBV1.jpg

Co do samej mangi to zacznę od tego, że jest świetnie narysowana, choć moim zdaniem nie idealnie. Pojedyncze rysunki, ogólnie w sumie to jak manga jest narysowana - zasługuje na pochwałe, ale osobiście mialem niekiedy problem ze zrozumieniem co się dzieje na kartce jeśli rysowane były sceny walki. Może to wynikać też z tego, że nie czytalem dużo jeśli chodzi o mangi, więc nie jestem doświadczony.

Zaś jeśli chodzi o moją opinie to zacznę od tego, że jest pozytywna. Pierwszy tom przeczytałem dawno temu, tak w poprzednim roku. Kupiłem go w empiku, przeczytalem chyba nastepnego dnia, od razu cały, więc moja przerwa nie była spowodowana tym, że mi się ten tytuł nie spodobał, wręcz przeciwnie, po skończeniu pierwszego tomu miałem ochote sięgnąć po kolejny, nie spoilerując powiem, ze po prostu ostatnia strona tomu pierwszego zachęca do kontynuowania czytania :) Po prostu musieli już wykupic drugi tom w empiku, bo jak przyszedłem to go nie zobaczyłem. Nie chciałem kupować przez internet, bo nie mialem konta bankowego, a nie mialem ochoty bawić się w inne opcje. Ale ostatnio, choć nadal nie posiadam konta bankowego zakupilem ów tom przez internet. Dzisiaj go przeczytałem. Czemu to piszę? Bo być może z faktu, że mialem pewną przerwe mój odbiór tej mangi mógł być inny aniżeli czytałbym po tej załóżmy miesięcznej przerwie, która byłaby uargumentowana po prostu czekaniem na premiere drugiego tomu. Generalnie chodzi mi o to, że ta manga mnie jakoś super nie wciągnęła. Historia głównego bohatera przedstawiała się tak, że czytelnik powinien mu współczuć, choć trochę powinien czuć jego problemy i wczuć się w historie, aczkolwiek u mnie coś takiego nie występowało. Jakoś nie robiło na mnie wielkiego wrażenia to, że główny bohater ma ciężko, ze ciągle umiera, że nie ma czasu na inne rzeczy oprócz szkolenia samego siebie, żeby uwolnić się o pętly czasowej. Mimo to nie uważam, że historia pod tym kontem została źle przedstawiona, było dobrze. Tak jak mówiłem mój odbiór mógł po cześci zależeć o faktu, że miałem sporą przerwe od tego tytułu. Tak już ogólniej mówiąc to uwążam, że fabuła jest dobra. Nie dostrzegłem jakichś schematów typowych dla gatunku. Jest w miarę oryginalna, nieprzewidywalna. Drugi tom, kontynuując historie pierwszego tomu wyjaśnia pewne zagadki, w pierwszym nie wiedzieliśmy prawie nic. Wszystko co zostało wyjaśnione moim zdaniem było to zrobione logicznie. Sam pomysł doceniam. Jeśli chodzi o zakończenie to też jest nietypowe. Być może osoby podatne zmusi wręcz do płaczu ;) Jeśli komuś na tym zależy do dostrzeże w historii prawdy życiowe, może go sklonić do jakichś refleksji. Mimo to mozna się z tej serii po prostu dobrze bawić, podziwiająć ładne rysunki i śledząc ciekawą, nieschematyczną, nienudną fabułę.

Mangę można kupić np. na mangarden.

6108514433687761429644.png

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngRoyalvFULL

Wrzuć, proszę, te obrazki w spoiler.

Ja sam nie czytałem mangi, ale powieść, jak by nie patrzeć pierwsze light novel w Polsce, zamówiłem jeszcze w preorderze. Postacie są dobrze wykreowane, fabuła odpowiednia i bez dziur, a język dość unikatowy. Dużo jest enterów i zdań z samym orzeczeniem albo podmiotem.

Wielkim plusem jest też przedstawienie historii z perspektywy kilku osób. Podobny zabieg widziałem w Prawdziwym świecie Natsuo Kirino.

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngRoyalvFULL

Wrzuć, proszę, te obrazki w spoiler.

Ja sam nie czytałem mangi, ale powieść, jak by nie patrzeć pierwsze light novel w Polsce, zamówiłem jeszcze w preorderze. Postacie są dobrze wykreowane, fabuła odpowiednia i bez dziur, a język dość unikatowy. Dużo jest enterów i zdań z samym orzeczeniem albo podmiotem.

Wielkim plusem jest też przedstawienie historii z perspektyw kilku osób. Podobny zabieg widziałem w Prawdziwym świecie Natsuo Kirino.

Już wrzuciłem.

W wersji mangowej, w pierwszym tomie była perspektywa tylko głównego bohatera, zaś w drugim, podobnie jak opisujesz jak było w novelce - faktycznie była też inna perspektywa, Tej całej rity, żelaznej suki :P

Novelka pewnie lepsza, ale szczerze to juz mi sie nie chce kolejny raz podchodzić do tej historii, to co zobaczylem w postaci mangi mi wystarcza.

6108514433687761429644.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...