Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

MacBook Air vs. Macbook Pro - Szkoła, Grafika, Renderowanie, Gry [7500]

Gość Marceli99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! To już mój chyba 10 temat w tym dziale, ale cóż. Nadal nie mogę się zdecydować, a w związku z tym, że ma być to sprzęt na najbliższe 5-6 lat muszę być pewny wszystkiego. Rozważam kupno Air'a 11 lub MBP 13'. Air w najmocniejszej konfiguracji (i7/8gb), pomijając dysk (go wybiorę pod względem możliwości finansowych, bo jednak 1400 zł za 512gb to trochę dużo) lub MBP z i5 i 16gb ramu z dyskiem 120gb tu dużego pola do popisu nie mam, bo jest to sprzęt po prostu droższy od Air'a. Sprzęt kupuję jbc. na fakturkę. Moje zastosowania

- Rendering filmów

- Grafika

- Programowanie

- Szkoła

- Gry ( okazjonalnie )

Gry + MacBook = fatalne rozwiązanie, ale co zrobić? Czasami człowiek musi się zrelaksować. Rzadko, ale jednak. Mowa tu o OMSI 2, DayZ (rzadko albo wcale) i serii GTA ew. Arma.

Air kusi mnie swoją mobilnością ( mam dysgrafię i laptopa zabieram do szkoły ), a z kolei Pro Irisem 6100.

Teraz co zrobić? Ulec mobilności czy lepszej karcie graficznej? 9 godzin działania na baterii też mnie bardzo korci.

Czekam również na jakieś fajne propozycję z wingrozą, oczywiście mniej mnie do niej ciągnie, ale jeśli sprzęt będzie naprawdę fajny to czemu nie?

Ustalmy, że maksymalna kwota to 7500 zakładam, że tyle zdobędę + do tego fakturka i powinno być okej. :-)

Opublikowano
- Rendering filmów

No chyba żartujesz, może te z kamerki wbudowanej w macbooka. 

- Grafika

Co to znaczy ? Sygny na MPC czy jakieś bardziej zaawansownego projekty ?

- Programowanie

To znaczy ?

- Szkoła

O tym już pisałem w innym temacie

- Gry ( okazjonalnie )

Tak samo.

Kup macbooka w taniej wersjii pozbieraj trochę na stacjonarkę, nie będzie problemu.

Albo jakiś XPS tańszy ze zbliżónym czasem pracy na baterii i będzie więcej kasy na stacje. I po co Ci konfig z i7, przecież dostałeś odpowiedź, że gówno to zmieni.

416231423689480320491.png

Opublikowano

1.) Nie, od czasu do czasu montuję filmy nagrywane kamerką gopro w finalcutstudio (jakoś tak)

2.) To i to.

3.) z programowania to jedynie php lecz dochodzi do tego html + css.

4.) -

5.) -

Nie kupię macbooka w taniej wersji i nie będę zbierał na stacjonarkę no kurde ile razy mogę to tłumaczyć. Szukam czegoś mobilnego, a ty mi tu ze stacjonarką wyjeżdżasz  xD  xD  xD 13 cali ledwo mi się w plecaku mieści. Mobilność = NAJWAŻNIEJSZA RZECZ, wydajność stoi na drugim miejscu. Dlatego waham się pomiędzy MBP i5/16gb/128gb, a MBA i7/8gb/256 lub 512gb

Opublikowano
MBA i7/8gb/256 lub 512gb

Jak lubisz bez sensu wydawać kasę, to bierz.

Sam wiesz, jaka jest różnica w cenie między i5 a i7 oraz pojemnością SSD.

Szukam czegoś mobilnego, a ty mi tu ze stacjonarką wyjeżdżasz

Sry, ale Ty na pewno masz tylko dysgrafię ? Pomyśl trochę.

Opublikowano

Jak lubisz bez sensu wydawać kasę, to bierz.

Sam wiesz, jaka jest różnica w cenie między i5 a i7 oraz pojemnością SSD.

Sry, ale Ty na pewno masz tylko dysgrafię ? Pomyśl trochę.

Wiem jaka jest różnica pomiędzy i5, a i7 w MBP, ale nie wiem jaka w MBA. To dwa różne światy.

Mam jeszcze dyslekcję, jeśli już taki ciekawski jesteś.  ._. Myślę, myślę i nie mogę się namyśleć. Gdybym miał czas kupiłbym stacjonarkę. Długo jestem w szkole, dużo dojeżdżam do tej szkoły i nie mam przez to chęci, by trzymać wielką krowę pod biurkiem.

Opublikowano

Nawet średnio orientując się w temacie można powiedzieć że kupowanie sprzętu nie ma najmniejszego sensu.

Nie jesteś profesjonalistą, robisz coś w PHP i czasem zmontujesz jakiś amatorski filmik - do tego potrzebny Ci MBP, MBA za 7 patoli? 

Za 7000 tysięcy kupisz laptopa z 970m i SSD  256GB/512GB, ale co kto woli. 

lownfast

Opublikowano

Nawet średnio orientując się w temacie można powiedzieć że kupowanie sprzętu nie ma najmniejszego sensu.

Nie jesteś profesjonalistą, robisz coś w PHP i czasem zmontujesz jakiś amatorski filmik - do tego potrzebny Ci MBP, MBA za 7 patoli? 

Chodzi o czas pracy na baterii, grać "mocno" autor chyba nie ma zamiaru, więc jakikolwiek dedyk jest imo zbędny.

Poza tym w czym przeszkadza działanie "profesjonaliście" na innym sprzęcie ? Apfel niezły marketing zastosował :D.

Wiem jaka jest różnica pomiędzy i5, a i7 w MBP, ale nie wiem jaka w MBA. To dwa różne światy.

Mam jeszcze dyslekcję, jeśli już taki ciekawski jesteś.  ._. Myślę, myślę i nie mogę się namyśleć. Gdybym miał czas kupiłbym stacjonarkę. Długo jestem w szkole, dużo dojeżdżam do tej szkoły i nie mam przez to chęci, by trzymać wielką krowę pod biurkiem.

Wstaję o 5, wracam do domu ok. 16-17. Korzystam wyłącznie ze stacjonarki. Da się ?

Poza tym co ma dojazd do trzymania jednostki stacjonarnej ? Od kiedy "krowa" to jedyna możliwa opcja ? Nie słyszałeś o mITX ? Podałem taką propozycję OPRÓCZ notebooka.

Oczywiście MBP z Retiną będzie lepszy.

XPS'a kupisz za 3-4koła, reszta zostaje na dobrą stację, to moja propozycja.

Mam nadzieję, że masz świadomość, że takiego MBP/A na śniadanie zjada zestaw za 1600-1700zł pod względem wydajności w każdym punkcie ?

Opublikowano

Mam nadzieję, że masz świadomość, że takiego MBP/A na śniadanie zjada zestaw za 1600-1700zł pod względem wydajności w każdym punkcie ?

śmieszne. mówisz, ze  lenovo g50 jakiś pentium albo i3 z windowsem jest wydajniejszy od macbooka? i5 + ssd + os x a ty mowisz, ze to jest niewydajne? myślisz w ogóle? windows potrafi złapac freeza 5-10minutowego na i5-4670 przy zerowym obciążeniu (4 karty przeglądarki), na os x ze sprzętem od Apple w życiu tego nie doswiadczysz. wszystko działa szybko, płynnie, bez zwiech. wydajnościowo nie ma sobie równych jeśli nie grasz.

#top

z tego co napisales to w tym pro jest 16gb ramu ale słabszy procek, więc ja bym go wziął. OS X nie potrzebuje lepszego procka (yosemite działa płynnie nawet na macach z 2011) a RAM do grafiki/programowania się może zawsze przydać jesli odpalasz duzo programów.

Opublikowano

Kupię laptopa z 970m, ale co mi to da, jeśli bateria starczy na 2 godziny? Wolę już naprawdę solidnie przepłacić, ale otrzymać sprzęt z którego będę zadowolony przez najbliższe 5-6 lat. 

Wstaję o 5, wracam do domu ok. 16-17. Korzystam wyłącznie ze stacjonarki. Da się ?

Poza tym co ma dojazd do trzymania jednostki stacjonarnej ? Od kiedy "krowa" to jedyna możliwa opcja ? Nie słyszałeś o mITX ? Podałem taką propozycję OPRÓCZ notebooka.

Oczywiście MBP z Retiną będzie lepszy.

XPS'a kupisz za 3-4koła, reszta zostaje na dobrą stację, to moja propozycja.

Tu nie chodzi o rozmiar stacjonarki, ale ty myślisz, że ja padnięty po całym dniu usiądę na krześle i będę sobie grał? Przy laptopie/netbooku mogę walnąć się do łóżka i również grać. Nie wymagam przecież dużo. Nie zamierzam grać na tym w battlefieldy, cody czy wiedźminy. Tak mam świadomość, że MBA za 7k zjada zestaw za 1700 zł, ale PC to nie to samo co laptop. Gdybym miał gdzieś mobilność wybrałbym stacjonarkę.

Opublikowano
Tu nie chodzi o rozmiar stacjonarki, ale ty myślisz, że ja padnięty po całym dniu usiądę na krześle i będę sobie grał? Przy laptopie/netbooku mogę walnąć się do łóżka i również grać. Nie wymagam przecież dużo. Nie zamierzam grać na tym w battlefieldy, cody czy wiedźminy. Tak mam świadomość, że MBA za 7k zjada zestaw za 1700 zł, ale PC to nie to samo co laptop. Gdybym miał gdzieś mobilność wybrałbym stacjonarkę.

Popatrzyłem na Twój wiek na profilu. Nie przemęcz się tylko, bo Ci pikawa wysiądzie.

Do tego macbooka oczywiście kawa, najlepiej wybrać się na nią do starbucksa, zapowiadasz się na stereotypowego hipstera.

Ja siadam po "ciężkim dniu" do stacjonarki i jakoś nie mam żadnych problemów, żeby posiedzieć przy niej dłużej, a potem wyjść z domu.

Poza tym ile razy można pisać, że stacjonarka to sprzęt OBOK laptopa ?

śmieszne. mówisz, ze  lenovo g50 jakiś pentium albo i3 z windowsem jest wydajniejszy od macbooka? i5 + ssd + os x a ty mowisz, ze to jest niewydajne? myślisz w ogóle? windows potrafi złapac freeza 5-10minutowego na i5-4670 przy zerowym obciążeniu (4 karty przeglądarki), na os x ze sprzętem od Apple w życiu tego nie doswiadczysz. wszystko działa szybko, płynnie, bez zwiech. wydajnościowo nie ma sobie równych jeśli nie grasz.

#top

z tego co napisales to w tym pro jest 16gb ramu ale słabszy procek, więc ja bym go wziął. OS X nie potrzebuje lepszego procka (yosemite działa płynnie nawet na macach z 2011) a RAM do grafiki/programowania się może zawsze przydać jesli odpalasz duzo programów.

Potrafisz czytać ze zrozumieniem czy już zatraciłeś tą umiejętność ? Tego lenovo z dupy wytrzasnąłeś, a stacja  :

http://www.morele.net/inventory/info/sthLd/

Jak ktoś chcesz GPU dokupić to wystarczy wziąć Antec VP 500 i ograniczeń już nie ma. Zestaw zjada tego macbooka pod względem wydajności CPU.

Można trochę przyoszczędzić i kupić od SPC

http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-alea-m50-pure-black-spc105-720233/

a MOBO na H81M-P33.

A z tym Windowsem i OSX to tak pierdolisz, że aż oczy krwiawią. Korzystam z OSX 10.10.5 i Windows 10. Nie widzę większych różnic w działaniu systemów, japkowy system został tylko ze względu na kilka ułatwień i wygląd. Widzę typowego apfel-fapboya, pewnie do kompletu jeszcze jabłocz i ipad xD

wydajnościowo nie ma sobie równych jeśli nie grasz.

Ale beka XDDDDDDDD

Opublikowano

Ten temat jest chyba do pochwalenia się swoim wyborem, bo racjonalne argumenty do ciebie nie docierają. Nie chodzi mi o kupno stacjonarki, ale porównanie i5 do i7. Mówisz, że i7 będzie wydajniejsza, ale w poprzednim temacie udowodniono ci, że nie będzie żadnej znaczącej różnicy, by dopłacać ponad tysiaka, ale ty wiesz lepiej i stawiasz na swoim. Nie wiem po co ten temat, by pokazać czegoś się nie wie? Bo wiesz na temat IT zupełnie nic z tego co mogłem wyczytać z twoich wypocin w tym dziale.

@topic

taniej mozesz kupic cos co nie jest japkiem i miec ta sama wydajnosc, a jesli mialbym wybierac z podanych twoich  propozycji to bralbym maca z i5. i7 jest nieoplacalna

­

Opublikowano

najlepiej wybrać się na nią do starbucksa

Nie dzięki, do takiej patologii się jeszcze nie zaliczam. Zresztą mieszkam na wsi. xD

Z takim debilami nie będę dyskutował i udam się na jakieś forum, gdzie użytkownicy mają wyższy poziom od papieru toaletowego.

Dziękuje zdrowym psychicznie użytkownikom za pomoc.

Opublikowano

Nie dzięki, do takiej patologii się jeszcze nie zaliczam. Zresztą mieszkam na wsi. xD

Z takim debilami nie będę dyskutował i udam się na jakieś forum, gdzie użytkownicy mają wyższy poziom od papieru toaletowego.

Dziękuje zdrowym psychicznie użytkownikom za pomoc.

Nie ma za co.

Udaj się na myapple, tam pomogą zmęczonemu życiem 15-latkowi.

// A, widzę temat już jest, oczywiście posty typu "jak ma starczyć na dłuższy czas to bierz i7" to norma. Macbook to oczywiście świetny sprzęt do renderowania, a DayZ świetnie chodzi na japku z HD4000. Po prostu hipsterska patologia.

Cofam to, tak było na drugiej stronie. Jednak są tam normalni ludzie, a jeden z nich całkiem sensownie Cię opisał :

Masz 15 lat, a brzmisz jak 35 latek na 3 etatach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...