Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Dostęp routera z internetu

piotrorsicz4

Pytanie

Opublikowano

A więc tak skanowałem bezpieczeństwo sieci domowej  Avastem. I wyszło, że Mój router jest dostępny za pośrednictwem internetu. Czy to oznacza po prosty że jest bezprzewodowy? Ponieważ jest on podłączony do komputera oraz mogę sie zalogować z niego na telefonie przy pomocy wi fi. Wi fi jest zabezspieczone hasłem i wątpie żeby ktoś mógłby jest zgadnąć. Napisane też jest że dwa urządzenia są podłączone do mojej sieci. Jest to mój komputer oraz jakieś połączenie z firmy Arris czyli tworcy mojego routera. Czy te drugie połączenie jest bezpieczne?

LoL

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Awast sprawdza wewnętrzną sieć i dla niego zarządzanie routeram jest jak najbardziej włączone i dostępne dla wszystkich komputerów podpiętych do tej sieci. Ma być włączone bo jak tu dostać się do routera z wewnątrz sieci jak nie przez kabel albo WIFI ? 

Co do dostępu z zewnątrz możliwe że jest włączony dostęp bo nie wiem jak Avast robi te swoje testy ( nie używam tego programu ) , wystarczy zmienić sobie port domyślny 80 albo 8080  na  dowolny lub wyłączyć całkowicie bo to opcja niepotrzebna dla niego. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

A więc tak skanowałem bezpieczeństwo sieci domowej  Avastem. I wyszło, że Mój router jest dostępny za pośrednictwem internetu. Czy to oznacza po prosty że jest bezprzewodowy? Ponieważ jest on podłączony do komputera oraz mogę sie zalogować z niego na telefonie przy pomocy wi fi. Wi fi jest zabezspieczone hasłem i wątpie żeby ktoś mógłby jest zgadnąć. Napisane też jest że dwa urządzenia są podłączone do mojej sieci. Jest to mój komputer oraz jakieś połączenie z firmy Arris czyli tworcy mojego routera. Czy te drugie połączenie jest bezpieczne?

Hm tak bezpieczne, wnioskuję z tego że ta firma monitoruje Twój ruch przychodzący i wychodzący ale po co? po to by zobaczyć obciążenia ale nie tylko, bo inni internet wykorzystują do ataków i niech zgadnę, pewnie masz internet z Vectry na umowę? jeśli tak to bądź spokojny, monitorują jeszcze go w celu np. kradzieży heh

No a poza tym polecam zmienić hasło do routera bo pewnie masz login: admin a hasło: 1234 albo password ? 

Jak coś Vectra blokuje jeszcze poniektóre porty, które są zagrożeniem dla nich i Cb.

Bo jak dobrze skumałem, Ty się możesz podłączyć pod sieć Wi-Fi a nie do panelu przez fona? bo wiesz dopytuję się bo osoba wyżej z rangą zaufana osoba wgl nie odpowiedziała na temat i bezsensu ;)

Jakbyś miał dalsze pytania albo problemy z windowsem typu reklamy albo cokolwiek to pisz tutaj bądź pw.

Za dostęp do routera spoza sieci LAN odpowiada funkcja remote managment (lub podobna - zależy od modelu). Jak sama nazwa wskazuje - do routera można zalogować się z dowolnego miejsca znając jego adres IP. Do autoryzacji jest używane hasło do routera (nie do Wi-Fi). W kwestii bezpieczeństwa, jeśli nie używasz tej funkcji i nie chcesz, aby ktoś (w tym producent) miał możliwość zmiany ustawień routera - wyłącz ją.

Koleś bezsensu napisałeś i nie na temat i rangę masz na szpan jak widać, kompletnie wgl nie pojąłeś tematyki a poza tym jak udzielasz odpowiedzi, przeczytaj z 3 razy to co autor napisał ok? 

Nic do Cb nie mam jak coś, napisałem tak bo już kolejny raz widzę gościa z taką rangą jak Ty i bezsensu napisane odpowiedzi. 

Tak poza tym lepiej tej usługi nie wyłączać, ale i tak się uruchomi sama po iluś sekundach(zależne od windowsa) oraz po restarcie kompa tak na przyszłość.

Poza tym to nie funkcja tylko usługa, można wyłączyć fakt ale nie polecam.

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

Znowu nabredził bez sensu kamil2321 , windows i każdy inny program widzi  router jako urządzenie podłączone do sieci to chyba logiczne że mając wpięty komputer do routera będą widoczne dwa urządzenia. 

Hm tak bezpieczne, wnioskuję z tego że ta firma monitoruje Twój ruch przychodzący i wychodzący ale po co? po to by zobaczyć obciążenia ale nie tylko, bo inni internet wykorzystują do ataków i niech zgadnę, pewnie masz internet z Vectry na umowę? jeśli tak to bądź spokojny, monitorują jeszcze go w celu np. kradzieży heh

kamil2321 co ty za bajki znowu wymyśliłeś z jakimiś atakami i firmą ?    Arris to router kablowy do którego podpięte są urządzenia w sieci, domyślnie zdalne zarządzanie routerem z zewnątrz sieci jest wyłączone i niczego zmieniać nie musi. Każdy Windows widzi router po nazwie jaką mu przypisał producent. 

Tak poza tym lepiej tej usługi nie wyłączać, ale i tak się uruchomi sama po iluś sekundach(zależne od windowsa) oraz po restarcie kompa tak na przyszłość.

Pozdrawiam.

Router ma własny system zarządzania i systemowa usługa nie  ma nic z nim wspólnego i służy  całkowicie do innego celu, idź się doucz by na przyszłość nie mylić opcji routera zdalnego zarządzania nim  remote managment   z usługą windowsa WinRM do zarządzania zdalnego systemem.

W windowsie jest usługą w routerze jest opcją oprogramowania routera. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Koleś bezsensu napisałeś i nie na temat i rangę masz na szpan jak widać, kompletnie wgl nie pojąłeś tematyki a poza tym jak udzielasz odpowiedzi, przeczytaj z 3 razy to co autor napisał ok? 

Nic do Cb nie mam jak coś, napisałem tak bo już kolejny raz widzę gościa z taką rangą jak Ty i bezsensu napisane odpowiedzi. 

Treść twojego posta w połączeniu z tematyką zabezpieczeń i ataków wypisanych w hobby wygląda niedorzecznie. Zarzucasz mojej odpowiedzi brak sensu, podczas gdy sam nie wiesz, o czym piszesz. Nie będę się powtarzał - po spotkanie z rzeczywistością udaj się do posta wyżej. Na wszelki wypadek przeczytaj go przynajmniej 3 razy.

domyślnie zdalne zarządzanie routerem z zewnątrz sieci jest wyłączone i niczego zmieniać nie musi.

Avast twierdzi, że jest włączone. Możliwe, że to fałszywy alarm, jednak sprawdzić nie zaszkodzi.

Opublikowano

Za dostęp do routera spoza sieci LAN odpowiada funkcja remote managment (lub podobna - zależy od modelu). Jak sama nazwa wskazuje - do routera można zalogować się z dowolnego miejsca znając jego adres IP. Do autoryzacji jest używane hasło do routera (nie do Wi-Fi). W kwestii bezpieczeństwa, jeśli nie używasz tej funkcji i nie chcesz, aby ktoś (w tym producent) miał możliwość zmiany ustawień routera - wyłącz ją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...