Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Utworzenie skrótu TS3 na Linuxie

Niktos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, od dzisiaj jestem użytkownikiem linuxa, mało wiem na temat tego systemu, ale myślę, że powoli go ogarnę.
Mój problem polega na tym, że musze wchodzić do folderu z Teamspeakiem potem odpalać terminal i wpisywać sh Ts.sh.
Czy jest jakaś możliwość stworzenia skrótu?? Może słabo szukam, ale nie mogę znaleźć nic na internecie.
Mam jeszcze 1 problem, mianowicie mam linuxa 15.04 a chciałbym zdowngradować go do 14.04 bo 15 nie obsługuje sterowników do karty graficznej.

Dziękuję za odpowiedź

Opublikowano

Czy jest jakaś możliwość stworzenia skrótu?? Może słabo szukam, ale nie mogę znaleźć nic na internecie.

"Skróty" to dziwne określenie które przyszło z Windowsem. W UNIXach są to symlinki. Np.

ln -s ~/teamspeak/run.sh ~/.

utworzy symlink do run.sh który znajdzie się w katalogu domowym. Wygoogluj "linux symlinks". 

Cd. 

Mam jeszcze 1 problem, mianowicie mam linuxa 15.04 a chciałbym zdowngradować go do 14.04 bo 15 nie obsługuje sterowników do karty graficznej.

Nie masz "linuxa 15.04", tylko masz Ubuntu 15.04. Ubuntu to dystrybucja Linuksa, ale Linuks to nie Ubuntu. Linuks to tylko kernel, jądro systemu - np. o wersji 3.18. Ubuntu natomiast to dystrybucja z własnymi wersjami, każda z prawdopodobnie inną wersją jądra Linux. Pogoogluj, skoro w Ubuntu 14.04 było, to w 15 również powinno być, choć - chyba - 14.04 to wydanie LTS, tj. "Long term support" - więc wersja o długotrwałym wsparciu. 

Swoją drogą najlepiej - zanim zaczniesz czymś się bawić, ogarnij podstawy, poczytaj trochę. Nie masz kompletnie wiedzy na temat tego co robisz i czym zarządzasz, z czego wynikają Twoje problemy. :(

(bez urazy oczywiście, po prostu dobrze radzę)

Opublikowano

"Skróty" to dziwne określenie które przyszło z Windowsem. W UNIXach są to symlinki. Np.

ln -s ~/teamspeak/run.sh ~/.

utworzy symlink do run.sh który znajdzie się w katalogu domowym. Wygoogluj "linux symlinks". 

Cd. 

Nie masz "linuxa 15.04", tylko masz Ubuntu 15.04. Ubuntu to dystrybucja Linuksa, ale Linuks to nie Ubuntu. Linuks to tylko kernel, jądro systemu - np. o wersji 3.18. Ubuntu natomiast to dystrybucja z własnymi wersjami, każda z prawdopodobnie inną wersją jądra Linux. Pogoogluj, skoro w Ubuntu 14.04 było, to w 15 również powinno być, choć - chyba - 14.04 to wydanie LTS, tj. "Long term support" - więc wersja o długotrwałym wsparciu. 

Swoją drogą najlepiej - zanim zaczniesz czymś się bawić, ogarnij podstawy, poczytaj trochę. Nie masz kompletnie wiedzy na temat tego co robisz i czym zarządzasz, z czego wynikają Twoje problemy. :(

(bez urazy oczywiście, po prostu dobrze radzę)

Wielkie dzięki za pomoc. Wszystko zacznę sobie powoli ogarniać :)

Opublikowano

już Ci mówię kolego @Niktos

udaj się do katalog, albo nie xp

najprościej będzie poleceniami:

nano ~/.local/share/applications/teamspeak.desktop

wklej poniższą zawartość uzupełniając:

[Desktop Entry]
Name=TeamSpeak 3 (możesz napisać coś innego)
Comment=TeamSpeak 3 (też możesz napisać coś innego)
Exec=/opt/TeamSpeak3-Client-linux_amd64/ts3client_runscript.sh (musi to być ścieżka do skryptu inicjującego - u mnie jest taka)
Terminal=false
Type=Application
Categories=Network;Application;
Icon=teamspeak3 (ścieżka lub nazwa ikony jeśli masz odpowiednią w zestawie)
StartupWMClass=TeamSpeak 3

teraz Ctrl + O (zapisz) i  Ctrl + X (zamknij) 

teraz będziesz miał skrót w menu aplikacji, elo

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Nie pomogło, chodziło mi o coś innego, może źle wytłumaczyłem. To nie tak, że teamspeak otwiera mi się jak kliknę na ten "skrypt" tylko musze cały czas otwierać teamspeaka przez terminal.
Chciałem zrobić taki "skrót" czy jak to tam się nazywa, żeby kliknąć 2 razy w to i to mi otworzy terminal i terminal mi odpali tsa. Coś w tym stylu.
Dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano

no to Ci napisałem co musisz zrobić 

to nie unity, ale to nic nie zmienia: 

Jb5Fe2P.png

jeśli zrobiłeś ten plik to spróbuj jeszcze sudo chmod +x /home/nazwa_usera/.local/share/applications/teamspeak.desktop

@Niktos

76561198093115115.pngAddFriend.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...