Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z ImageSearch

Asesis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż mam problem z AutoIt`em a konkretniej raczej z ImageSearch. Mianowicie kiedy odpalam kod i uruchamiam funkcję startu - wyświetla się brak odpowiedzi AutoIt. Zostaje więc tylko go wyłączyć... Wie ktoś może czym to jest spowodowane?

Opublikowano

Sprawdź czy na pewno masz odpowiednie ImageSearch.DLL w folderze Windows

Dla systemu 32 bitowego 

https://www.autoitscript.com/forum/applications/core/interface/file/attachment.php?id=39524 

Dla systemu 64 bitowego 

https://www.autoitscript.com/forum/applications/core/interface/file/attachment.php?id=39525

Jeżeli nadal nie działa, to spróbuj uruchomić przez 'run script x64'

Ewentualnie polecam to

http://www.mpcforum.pl/topic/1455631-source-ahk-imagesearch-for-autoit/#entry12338084

Tysiące lat wojen, ani jednego dnia pokoju,

pytam czy to skończy się.

Zegarek BB

Opublikowano

Wrzuć kod, nie jesteśmy wróżkami.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano
#include <ImageSearch.au3>

HotKeySet("p","start")
HotKeySet("o","stop")

global $y = 0, $x = 0

Func start()
Local $szukaj = _ImageSearch('pictures\komputer.bmp', 0, $x, $y, 0)
If $szukaj = 1 Then
MouseMove($x, $y, 10)
EndIf
EndFunc

Func stop()
Exit
EndFunc

Niech będzie i nawet taki prosty. Dalej ten sam błąd...

A i jeszcze wcześniej po włączeniu kodu wyskakiwały błędy w pliku ImageSearch.au3

Coś tam 'separator before keyword'. Pododawałem spacje po każdym przecinku w każdej linijce gdzie nie było i błąd zniknął.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

1. brakuje pętli podtrzymującej działanie skryptu

2. w funkcji start brak kolejnej pętli dzięki , której ImageSearch czuwa czy nie pojawił się żądany fragment obrazka.

3. w samym Imagesearch masz ustawiony jako drugi parametr cyfrę zero , jakim cudem zmienna $szukaj ma zwrócić cyfrę jeden ?

Opublikowano

JAKI BŁĄD ! ?  Skoro pisze w konsoli Scite to byś go wkleił , dokładnie też pisze w którym miejscu jest błąd. 

@.UP coś ci się popieprzyło dobrze wpisał parametry

($findImage,$resultPosition,ByRef $x, ByRef $y,$tolerance, $HBMP=0)

Parameter(s):
;                $findImage - the image to locate on the desktop ;
;                $resultPosition - Set where the returned x,y location of the image is. 1 for centre of image, 0 for top left of image
;                $x $y - Return the x and y location of the image ;

;                $tolerance - 0 for no tolerance (0-255). Needed when colors of  image differ from desktop. e.g GIF ;
;
; Return Value(s): On Success - Returns 1
;                On Failure - Returns 0

funkcja zwraca 1 jeśli znajdzie, 0 jeśli nie znajdzie. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Dawno nic nie kodowałem w autoit a miałem kiedyś funkcję w której można było ustawić w parametrach co ma zwracać, więc co najwyżej zaszła drobna pomyłka za co przepraszam autora wątku.

P.S. Jak używasz celownika "Ci" pisz go z dużej litery lepiej się prezentuje  ;) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...