Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiedza polskiego społeczeństwa.

091

Rekomendowane odpowiedzi

Bywalec
Opublikowano

Przeglądając kiedyś fb natknąłem się na proste działanie matematyczne, niestety nie dla wszystkich. W komentarzach wywołało ono wojnę na temat poprawnej odpowiedzi, padały wyzwiska i próby udowodnienia swojej racji. Problem niestety polegał na tym, że było to zadanie wyjęte prosto z podręczników 6 klasy podstawówki i każdy który takową szkołę skończył powinien bez problemu je rozwiązać. Czytając komentarze byłem porażony debilizmem (inaczej nazwać tego nie mogę) polskiego społeczeństwa, zarówno młodszych jak i starszych.

Dzisiaj natrafiłem na filmy kanału MaturaToBzdura i od razu przypomniała mi się wyżej opisana sytuacja.

Ludzie nie potrafili rozwiązywać elementarnych przykładów, prosto z podstawówki (zadania typu "Są 3 drzewa, na każdym z nich 5 jabłek. Ile jabłek jest łącznie?" były często i gęsto powtarzane).

Osobny filmik przedstawiający najprostsze zadanie z niewiadomą (1/2 klasa gimnazjum) potrafił wywołać w komentarzach spory o wynik.

Wracając do przykładu z fb podanego przez każdemu znaną stronę - bezużyteczną, najbardziej boli mnie to, że administratorzy strony uznali błędny wynik za poprawny.

Przekopałem również kilka stron internetowych i niektóre z nich uwzględniały błędny wynik jako prawidłowy (oczywiście nie wszystkie, niektóre pisały z sensem i podały prawidłowy z dobrym wytłumaczeniem).

Najbardziej zapadł mi w pamięć komentarz pewnej dziewczyny "Skończyłam [jakieś tam studia matematyczne], wszyscy jesteście [wyzwiska][wyzwiska][wyzwiska], wynik to [błędna odpowiedź]".

Oczywiście nie był to odosobniony przypadek, ludzi piszących takie rzeczy było od groma.

Filmy z kanału MTB o których mowa w temacie:

Cały odcinek:

Liczby pierwsze:

Zadanie z niewiadomą (polecam przeczytać komentarze):

Działanie z facebooka:

8:2(1+3)

Wynik:

16

Rozwiązanie bezużytecznej:

http://bezuzyteczna.pl/dzialanie-zagadka-217944

Dlaczego ten drugi wynik jest zły?

Działanie w którym rozwiązanie wynosi 1 nie jest innym zapisem działania 8:2(1+3), jest ono podobne jednak to zupełnie coś innego.

W razie jakichkolwiek wątpliwości co do wyniku i sposobów rozwiązania - proszę pytać w komentarzach (bez spamu i kłótni).

Niestety nie znalazłem postu na samym FP, więc nie podam linka do gównoburzy. 

W jakim kierunku zmierza nasze społeczeństwo jeżeli poszczególne jednostki nie potrafią myśleć logicznie? Wyżej wymienione działania (z małymi wyjątkami) nie wymagają żadnej (!) wiedzy, wystarczy użyć głowy.

Opublikowano

Bezużyteczna - Portal dla podludzi, tyle w temacie. 

Z matematyki kuleję to fakt. Owszem mam z niej czwórkę, jednak moje myślenie zawodzi. Nie mam do niej cierpliwości. Jedno zadanie potrafię robić przez całą lekcję, ale najważniejsze, że je zrobię i to jeszcze prawidłowo. ;) Kiedyś oglądałem MTB z geografii i dostałem załamki.

Co to była kolonizacja?

- Ludzie byli eksportowani.

- Skolonizowani byli w Köln w niemczech.  :makka:

Albo wskaż Alaskę, a koleś pokazuję Wielką Brytanię.  :ass:

Ja rozumiem gdyby trzeba było wskazać Pulkowo albo Nuuk, ale ŻEBY ALASKA BYŁA W WIELKIEJ BRYTANII?

Opublikowano

Przeglądając kiedyś fb natknąłem się na proste działanie matematyczne, niestety nie dla wszystkich. W komentarzach wywołało ono wojnę na temat poprawnej odpowiedzi, padały wyzwiska i próby udowodnienia swojej racji. Problem niestety polegał na tym, że było to zadanie wyjęte prosto z podręczników 6 klasy podstawówki i każdy który takową szkołę skończył powinien bez problemu je rozwiązać. Czytając komentarze byłem porażony debilizmem (inaczej nazwać tego nie mogę) polskiego społeczeństwa, zarówno młodszych jak i starszych.

Dzisiaj natrafiłem na filmy kanału MaturaToBzdura i od razu przypomniała mi się wyżej opisana sytuacja.

Ludzie nie potrafili rozwiązywać elementarnych przykładów, prosto z podstawówki (zadania typu "Są 3 drzewa, na każdym z nich 5 jabłek. Ile jabłek jest łącznie?" były często i gęsto powtarzane).

Osobny filmik przedstawiający najprostsze zadanie z niewiadomą (1/2 klasa gimnazjum) potrafił wywołać w komentarzach spory o wynik.

Wracając do przykładu z fb podanego przez każdemu znaną stronę - bezużyteczną, najbardziej boli mnie to, że administratorzy strony uznali błędny wynik za poprawny.

Przekopałem również kilka stron internetowych i niektóre z nich uwzględniały błędny wynik jako prawidłowy (oczywiście nie wszystkie, niektóre pisały z sensem i podały prawidłowy z dobrym wytłumaczeniem).

Najbardziej zapadł mi w pamięć komentarz pewnej dziewczyny "Skończyłam [jakieś tam studia matematyczne], wszyscy jesteście [wyzwiska][wyzwiska][wyzwiska], wynik to [błędna odpowiedź]".

Oczywiście nie był to odosobniony przypadek, ludzi piszących takie rzeczy było od groma.

Filmy z kanału MTB o których mowa w temacie:

Cały odcinek:

Liczby pierwsze:

Zadanie z niewiadomą (polecam przeczytać komentarze):

Działanie z facebooka:

8:2(1+3)

Wynik:

16

Rozwiązanie bezużytecznej:

http://bezuzyteczna.pl/dzialanie-zagadka-217944

Dlaczego ten drugi wynik jest zły?

Działanie w którym rozwiązanie wynosi 1 nie jest innym zapisem działania 8:2(1+3), jest ono podobne jednak to zupełnie coś innego.

W razie jakichkolwiek wątpliwości co do wyniku i sposobów rozwiązania - proszę pytać w komentarzach (bez spamu i kłótni).

Niestety nie znalazłem postu na samym FP, więc nie podam linka do gównoburzy. 

W jakim kierunku zmierza nasze społeczeństwo jeżeli poszczególne jednostki nie potrafią myśleć logicznie? Wyżej wymienione działania (z małymi wyjątkami) nie wymagają żadnej (!) wiedzy, wystarczy użyć głowy.

super k***a, wylales juz swoje zale jakie to spoleczenstwo jest glupie, cos jeszcze? bo jesli tylko po to robiles ten temat to sam sie niewiele od nich roznisz.

­

Opublikowano

8:2(1+3)=8:2*4=4*4=16

Najpierw wykonujemy działanie w nawiasie potem mamy dzielnie i mnożenie, więc działamy zgodnie z zasadą  "od lewej do prawej", więc jedyny prawidłowy wynik to 16 i tu nie chodzi o zapis tego działania tylko o kolejność wykonywania, tak samo jedynym prawidłowym wynikiem działania 6:3*3 jest 6 a nie 6/9, bo jeżeli mamy mnożenie i dzielnie to działania wykonujemy od lewej do prawej a nie na zasadzie własnego widz mi się, że "o ja sobie najpierw pomnożę przez 3 a potem podzielę przez 6, nie.Najpierw 6 dzielimy przez 3 a potem mnożymy wynik przez 3.Szkoda, że ludzie kłócą się o takie elementarne i ściśle określone rzeczy.Wydaje mi się, że przy czymś takim właśnie wychodzi mentalność Polaków, tzn. kłótliwość i udowadnianie, że "moja racja jest bardziej mojsza niż twoja racja jest twojsza".

Opublikowano

Matematyka kuleje, bo:

- A no dobrego matematyka ze świecą szukać.

- Z*******e zadania domowe np. ułamki:

a) 4/5+6/5

B) 4/5-2/5

PD:

c) (4/5*4/4+5/5+3V4/5:5/5):(4/5+5/4-3/11)

- Matematyka faktycznie jest zbędna, inaczej jest zupełnie z językiem angielskim, bo jakoś nieliczne jednostki nie umieją z niego korzystać.

- Coś czego żaden Polak nie lubi:

Trucie się danym tematem przez tydzień, ewentualnie miesiąc. Jeden dzień to za mało, a no i jest różnica między przykładem z 3 liczbami, a 7.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Wystarczy zobaczyć ile wyświetleń na yt mają filmy o tematyce naukowej, a ile biada filmiki które nic nie wnoszą. Dochodzimy do prostego wniosku. 

Deus vult

Opublikowano

Wystarczy zobaczyć ile wyświetleń na yt mają filmy o tematyce naukowej, a ile biada filmiki które nic nie wnoszą. Dochodzimy do prostego wniosku. 

Dochodzimy do wniosku, że większość już jest na tyle obeznana, że takie naukowe kanały są dla nich zbędne bo wszystko wiedzą.  :yay:

3JcjhIq.png
Pomogłem? Daj "Lubię to", to nic nie kosztuje...
MyAnimeList

Bywalec
Opublikowano

8:2(1+3)=8:2*4=4*4=16

Najpierw wykonujemy działanie w nawiasie potem mamy dzielnie i mnożenie, więc działamy zgodnie z zasadą  "od lewej do prawej", więc jedyny prawidłowy wynik to 16 i tu nie chodzi o zapis tego działania tylko o kolejność wykonywania, tak samo jedynym prawidłowym wynikiem działania 6:3*3 jest 6 a nie 6/9, bo jeżeli mamy mnożenie i dzielnie to działania wykonujemy od lewej do prawej a nie na zasadzie własnego widz mi się, że "o ja sobie najpierw pomnożę przez 3 a potem podzielę przez 6, nie.Najpierw 6 dzielimy przez 3 a potem mnożymy wynik przez 3.Szkoda, że ludzie kłócą się o takie elementarne i ściśle określone rzeczy.Wydaje mi się, że przy czymś takim właśnie wychodzi mentalność Polaków, tzn. kłótliwość i udowadnianie, że "moja racja jest bardziej mojsza niż twoja racja jest twojsza".

Nie musisz mi tłumaczyć jak rozwiązać coś tak prostego, przy tym nawet myśleć nie trzeba, na to się patrzy i wie.

super k***a, wylales juz swoje zale jakie to spoleczenstwo jest glupie, cos jeszcze? bo jesli tylko po to robiles ten temat to sam sie niewiele od nich roznisz.

Nie wylewam swoich żalów, nie rozumiem agresji z twojej strony.

Znalazłem post o którym pisałem wyżej.

Można się pośmiać, polecam.

Opublikowano

Dochodzimy do wniosku, że większość już jest na tyle obeznana, że takie naukowe kanały są dla nich zbędne bo wszystko wiedzą.  :yay:

No chyba patrząc aktualnie na społeczeństwo nie dojdziemy do tych samych wniosków ;)

Deus vult

Opublikowano

Nie wylewam swoich żalów, nie rozumiem agresji z twojej strony.

Nic dziwnego, że nie rozumiesz. Jesteś typem osoby, która po prostu wyłapała to z internetu i teraz będzie się naśmiewać z tych "idiotów" ponieważ sama uważa się z jakiegoś powodu za lepszą. Tylko co ci to daje? czy to coś zmieni, nauczy te osoby czegoś ten twój temat? nie. To tak samo jak wrzucają jakieś głupie dziewczynki swoje sweet focie na fejsie i wszędzie tylko spam serduszkami pod tym, czyli solidaryzowanie się z tą osobą.

Nie musisz mi tłumaczyć jak rozwiązać coś tak prostego, przy tym nawet myśleć nie trzeba, na to się patrzy i wie.

Gdybyś nie myślał to nie umiałbyś nawet mówić oni wytrzeć sobie dupy, mózg pracuje cały czas, raz intensywniej raz mniej, zależnie od tego co robimy.

temat jest useless jak dla mnie.

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...