Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czas gry na serwerze - pytanie dotyczące grania

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Zastanawiam się, jak długo można grać na jednym serwerze? Mam tu na myśli serwer oryginalny, na którym zawsze jest coś do roboty, do tego trudny, taki że nie da się wszystkiego osiągnąć po tygodniu. Znam ludzi, którzy grali na jednym serwerze przez rok, ale to są rzadkie przypadki. Bardziej chodzi mi o zwykłego gracza, który po prostu lubi sobie pograć czasem w Minecrafta.

Skąd to pytanie? Głównym czynnikiem, który utrzymuje gracza na serwerze jest (poza jakością samego serwera) cel, który ten gracz chce osiągnąć. Jeśli jest nim postawienie sobie w domu beacona, to gracz po trzech dniach zmienia serwer. Ale z kolei jeśli celem będzie osiągnięcie najwyższej rangi, a do tego będzie trzeba grać rok, to raczej każdy to oleje. Dlatego też uważam, że trzeba postawić cel trudny, ale realny do osiągnięcia. I stąd pytanie, ile można grać na jednym (zakładamy i mamy nadzieję, że ciekawym) serwerze?

Ile wy najdłużej aktywnie graliście na jednym serwerze, na którym nie mieliście żadnego vip'a (realne pieniądze mogą być wypaczać wynik)? Miesiąc, 3, pół roku? Administracja na własnych serwerach się nie liczy.

Opublikowano

Cel gry to postawić beacona ? o.O ? WTF ?...

co do mojej osoby nie gram nigdy na serwerze aby "postawić beacona" gram aby pogadać z innymi ludźmi

i miło spędzić czas w towarzystwie innych osób... innymi słowy chcesz sukces serwera = zrób miły i ciepły serwer dla każdego

myślę że więcej osób zwróci uwagę na ludzi... niż na range...

Opublikowano

Cel gry to postawić beacona ? o.O ? WTF ?...

co do mojej osoby nie gram nigdy na serwerze aby "postawić beacona" gram aby pogadać z innymi ludźmi

i miło spędzić czas w towarzystwie innych osób... innymi słowy chcesz sukces serwera = zrób miły i ciepły serwer dla każdego

myślę że więcej osób zwróci uwagę na ludzi... niż na range...

To akurat już wiem, mam trochę doświadczenia. Te wyjątki, o których wspominałem to właśnie ludzie wchodzący by mile spędzić czas z innymi graczami. I właśnie te osoby chcę pominąć w swoich rozważaniach, bo one nie stanowią problemu. Poza tym, jak serwer robi się nudny to nawet najlepsza atmosfera nie pomoże, ludzie po prostu przeniosą się na Skypa albo facebooka.

W sumie zadam pytanie inaczej: po jakim czasie osiągnęliście wszystko, co się da, na serwerze, który uważacie za "dobry"? Pisząc "wszystko, co się da" mam na myśli np. najwyższą (bezpłatną) rangę, punkt, w którym bardziej swojej postaci rozwinąć się nie da. Moment taki, jak w Skyrimie, kiedy skończą się questy, albo w MMO po poznaniu wszystkich tajemnic gry i zrobieniu praktycznie wszystkiego co zrobić w danej grze można.

Opublikowano

mówimy o sandboxie... a każda taka gra dla niektórych jest "nieskonczona"

Jeśli chcesz zrobić serwer... mi wystarczy samo "Creative" ale ludzie są różni...

chociaż średnio przepadam za takimi serwerami... chyba że jest to serwer znajomego itp.

nie podoba mi się po prostu ograniczanie człowieka do małej działki...

co do "zdobycia wszystkiego" mogę powiedzieć że diax. set na całym ulepszeniu zdobyłbym w kilka dni...

ale jak już bym zdobył to chyba bym chciał grac dalej a nie go stracić ;x...

Opublikowano

Grałem z 4-5 miesięcy na jednym serwerze, osiągnąłem wszystko co chciałem w około 4 miesiące, była wspaniała atmosfera i mnóstwo miłych osób. Takiego serwera już raczej nie będzie, zniszczyły go ddosy, mowa o (nieistniejącym już) becraft.pl.

Opublikowano

mówimy o sandboxie... a każda taka gra dla niektórych jest "nieskonczona"

Jeśli chcesz zrobić serwer... mi wystarczy samo "Creative" ale ludzie są różni...

chociaż średnio przepadam za takimi serwerami... chyba że jest to serwer znajomego itp.

nie podoba mi się po prostu ograniczanie człowieka do małej działki...

co do "zdobycia wszystkiego" mogę powiedzieć że diax. set na całym ulepszeniu zdobyłbym w kilka dni...

ale jak już bym zdobył to chyba bym chciał grac dalej a nie go stracić ;x...

Tak, Minecraft to sandbox, tak, diamentowy set da się zdobyć nawet w jeden dzień jeśli ktoś się naprawdę uprze... ale na serwerach to nie wszystko. W przypadku RPG są jeszcze np. klasy postaci, poziomy, różnego rodzaju osiągnięcia. Nie osiągnąłeś wszystkiego jeśli nadal jesteś na 1 levelu.

A ograniczanie do działki faktycznie jest nudne, tu Ci przyznam rację. Ja tworzę coś całkowicie innego, RPG z systemem klas.

Grałem z 4-5 miesięcy na jednym serwerze, osiągnąłem wszystko co chciałem w około 4 miesiące, była wspaniała atmosfera i mnóstwo miłych osób. Takiego serwera już raczej nie będzie, zniszczyły go ddosy, mowa o (nieistniejącym już) becraft.pl.

Dzięki za rzeczową odpowiedź Nugat` ^^

Opublikowano

Grałem na 1 serwerze około 2 lat i powiem szczerze,że celu nie było,ale przywiązałem się do tego serwera bardzo :)

teraz już nie istnieje :/

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Teraz cel graczy to wielki obsydianiwy kloc prot IV i mnustwo okt aby być najlepszym na serverze . bez jaj ! Nie można teraz ni. Zbudować ( tak nak kiedyś. Z drewna się zamki robiło) bo zaraz przyjdzie ziomuś armatę zrobi i kaput. Co do samego przebywania na servie to niewiem po co al siedzą 24h/ 7

4.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Najlepiej mieć na celu zbudować coś konkretnego oprawionego modami :D

Tchórz umiera po stokroć razy, a bohater tylko raz. - J.R.R. Tolkien

kunoha.png

Opublikowano

Pamiętam że najdłużej grałem na Maxplayu. To było jakieś 3 lata temu. Grałem na nim chyba 9-10 miesięcy. Celem było zebrać jak najwięcej $ i diaxów. Byłem nawet przez tydzień VIPem. :D Świetny serwer. Każdy każdego znał i wszyscy się dogadywali. Szkoda że już go nie ma :/

Opublikowano

Najdłużej grałem na jednym serwerze 2 lata z hakiem (i była to najlepsza przygoda związana z minecraft). Był to serwer bardziej o średnim poziomie trudności, jednak bazował ma pluginie McMMO i frakcjach. Na początku grałem tam ze względu na kolegę, ale w trakcie zdobywania kolejnych punktów McMMO, poznawania ludzi i serwera wciągałem się.

Zawsze było tam coś do roboty:

- czasem zbierało się TnT i szło grabić czyjeś domostwa

- innym razem umawiało się z graczami na pojedynki (z osobami, które oszukiwały w takich ustawkach [nie mam na myśli cheatów] nikt się już nie umawiał)

- niektórzy na każdym kroku rozwijali umiejętności, by później przyniosło to korzyści (wraz z nowymi edycjami punkty te nie były kasowane, lecz to co dawały było delikatnie zmieniane)

- wielu szło w gospodarkę i handlowało z ludźmi (mi się udało zdobyć na tyle zaufanie graczy [w sprawach handlowych], że byłem bardziej oblegany niż sklep administracji na spawnie)

- administracja często wprowadzała jakieś nowości/zmiany co ciągle motywowało do zdobycia czegoś

- często pojawiały się coraz to nowsze eventy, na których można było wygrać rzeczy z Item Shopu

- edycje nie trwały dłużej niż 3 (w porywach 4) miesiące

Po dwóch takich edycjach człowiek znał serwer, mógł uznać się za starego gracza (tym gracz grał dłużej tym miał większy szacunek (lub strach ;p ) wśród innych graczy. Poznawało się coraz to nowych graczy, a twoje sugestie miały coraz większy wpływ na rozwój serwera (bardzo często administracja zadawała pytania graczom co zmienić, ale starzy wyjadacze mogli się bardziej wykazać).

Mówisz, że tworzysz serwer RPG, jednak na ten tryb jest stosunkowo mało chętnych. Kiedyś istniał jeden dobry, ale na tym koniec. W dzisiejszych czasach jest bardzo mało odbiorców tego typu serwerów. Wielu sugeruje ten tryb, bo nie ma tak naprawdę dobrego, ale znacząca większość graczy woli mini gry i te najbardziej klasyczne tryby. Grałem kiedyś chwilę na twoim serwerze (jak i korzystałem z twoich questów) więc wiem, że dasz rade stworzyć coś super, jednak na dużą, polską publikę bym nie liczył. Minecraft niestety już nie jest taki jak kiedyś i to co kiedyś przyjęłoby się z wielkim oklaskiem, dziś będzie niewypałem.

"Największym szczęściem jest określić

wroga, przygotować wszystko, zemścić się, a

potem pójść spać." ~Josif Dżugaszwili

Opublikowano

Ja grałem na takim 1 ok. rok ale 2-3 razy kupiłem vipa na 10 dni :)

Jeśli w poście masz do mnie sprawę dodaj @dawidex335

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...