Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zużycie prądu komputera

VRUMaster

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć ile prądu zużywa mój komputer i ile bedzie mnie wynosił rachunek?

Komputer kupilem za 4000 (razem z monitorem). Podzespoły:

i3 4 rdzenie 3,7 ghz

8Gb ram

Karta nvidia geforce 960

Dysk HDD 1 tb

Zasilacz nwm doklanie ile zuzywa mocy, ale jego marka to Chieftec. Przy wejsciu kabla pisze 230 V.

Monitor Led Benq 21" 100-240V 60 A.

Cena jednego kW to 60 gr.

Mogłby mi ktoś policzyc ile prądu w zł bedzie zjadal przez 6 h na dzien?

Opublikowano

Policz sobie moc poszczególnych części , na każdym pudełku czy w specyfikach sprzętu pisze 

Równie dobrze może zużywać 400 W w czasie gry prawie 600 W i więcej .   Na zasilaczu masz napisaną moc i na jej podstawie sobie obliczaj zużycie prądu 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

A moglbys mi powiedziec ile sie nabije pradu przez 6h jesli powiedzmy ze moj komputer caly czas zyluzywa 500 W. 1 kW to 60 gr. Jest w stanie ktos ti obliczyc ile nabije sie kW'ów przez 6h?

Opublikowano

Nie umiesz mnożyć? Jeśli potrafisz to sobie policzysz nawet na palcach  moc jaką może pobrać  przez 6 godzin ( moc x godziny ) , podziel na 1000 i masz kilowaty na godzinę  .

Koszt prądu to też opłata za przesył , jak nie wiesz jak ją obliczyć za dany dzień : podzielić ją przez 30 albo 31  ( dni miesiąca albo inną wartość np 90/ 180 bo  zależy za jaki okres opłata jest płacona ) 

Pewnie wyjdzie z 2 do 5 zł może więcej , optymistycznie wychodzi że płacisz ( sorka, płacą rodzice )  najmniej ok 60 zł miesięcznie , najwięcej ponad 100 zł . Wychodzi na to że komputer przy dobrych wiatrach pochłania prawie 1/4 opłat za prąd w mieszkaniu 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...