Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Błąd krytyczny. Menu start i cortana nie działają

michalmonika

Pytanie

Opublikowano

Witam.

Mam problem na Windowsie 10. Po uruchomieniu komputera wyskakuje błąd z komunikatem

"Błąd krytyczny. Menu Start i Cortana nie działają. Spróbujemy rozwiązać ten problem po następnym zalogowaniu."

Wcześniej już miałem takie problemy ale komendy "sfc /scannow" i "dism/online /cleanup-image /restorehealt" pomagały lecz od 2 dni za każdym razem wyskakuje ten błąd.

Prosiłbym o pomoc w naprawieniu tego błędu no i w zapobiegnięciu jego późniejszego pojawieniu.

Z góry dziękuję.

LeviQuote1v3.png

LeviQuote1v3.png.39bf425ff20e713eab782423c651555b.png

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Błąd krytyczny. Menu Start i Cortana nie działają. Spróbujemy rozwiązać ten problem po następnym zalogowaniu.

problem z uruchamianiem przycisku Menu start w Windows 10 można rozwiązać szybko przez restart go z poziomu power shell. wpisz tylko taki kod w power shell-u :

Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

Po zatwierdzeniu przycisk menu start powinien działać na nowo . Jak to konkretnie zrobić opisane jest tutaj goo.gl/WUV1sd

Jest też metoda na naprawienie działania przycisku paska wyszukiwania Windows 10.

Opublikowano

To nie ten problem, na aktualizowanym systemie działa wszystko tylko nie ma nic w menu start, czyściutkie bez programów jakichkolwiek, czyści go kompletnie nawet z aplikacji ze sklepu. Pozostaje tylko przycisk zamykania systemu , czasem aplikacji i ustawień. 

Problem z cortaną rozwiązany, niestety dla tych co chcą mieć normalne menu z powrotem  muszą reinstalowac system. Na nowym po aktualizacji problem nie powinien już występować. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Hahaha a masz windowsa10 ? kurde pogadamy jak będziesz miał.

Po drugie wklep sobie w google: ScanMyReg i wszystko Ci wyjaśni.

Po trzecie odnośnie microsofta, jestem tam bardzo dobrze rozpoznawany i podpowiem Ci tak że jak ja tak piszę to tak jest.

Po czwarte ja jakoś NIE MAM żadnego problemu z windowsem10 a czemu? bo właśnie wiem jak naprawić problemy z każdym windowsem więc jak nie wiesz nie czepiaj się ok? i odpowiedz mi proszę czy posiadasz windowsa10 a jeśli nie, to się nie spinaj i nie pisz głupot ok?

Tak dla Twojej pewności: http://screenshot.sh/ouD2KQoL4VJti

Po piąte, mój sposób działa raz na zawsze, nie mam czarnego ekranu, menu start działa idealnie, wszystko śmiga jak powinno.

Jeśli autor użyje tego programu, którego podałem to problem zniknie, jeśli będzie trzeba udostępnię jedną licencje dla autora na PW no i wtedy będzie śmigać a później zrozumiecie że miałem racje i was wyśmieje co byście tego nie chcieli prawda? poza tym mówię tu w formie dwuosobowej bo like'a otrzymałeś wiadome od kogo i dlaczego hihi cóż.

Po szóste jak nie pomoże to wtedy autor napisze tutaj i wtedy autor musi pobrać TeamViewer i mu to naprawię i zoptymalizuje mu system oraz zabezpieczę w odpowiedni sposób a jak będziesz patrzył na mój profil to omijaj tematykę hobby bo kolega z Twojego like'a ocenił mnie z profitu hobby xD beka.

No nic zatem wyjaśniłem Ci teraz nieco i cierpliwie zaczekajmy aż autor to zrobi.

Pozdrawiam.

>Używanie pierwszego lepszego programu do naprawiania rejestru. Kisnę.

>Znowu ten gościu, co wbija się każdemu w temat i udaje w cholerę mądrzejsszego. Kisnę po raz drugi.

>Co do trzeciego: Nikt o Tobie nie słyszał, a na MPC dużo userów ma o Tobie niefajną reputację.

>Co do czwartego: No tak, bo stable b10240 nie ma problemów z Cortaną, o ile masz SPRAWNY DYSK.

>Bycie pewnym, że program typu "FixmyPC" naprawi Ci komputer, a jeśli nie to:

>Namawianie na forum do ściągania TeamViewera który jest programem do zdalnej kontroli, bo expert nie potrafi korzystać z programów diagnostycznych/nie zna się na wymienionym problemie i musi sam przetestować na wadliwym systemie masę sposobów na naprawę to lamerstwo.

Tyle w temacie.

Pomogłem? Polub mój post :3

Opublikowano

Mam Widowsa 10 dłużej niż ty z racji przynależności do niejawnego programu testerów i szkoleń przeprowadzanych przez Microsoft na uczelni ukończonych certyfikatem Microsoftu MTA i jakoś nie wydurniam i nie obrażam nikogo kto z sensem potrafi cokolwiek powiedzieć i przynajmniej pomóc w temacie a nie  chwalić na lewo i prawo jakie to osiągnięcia mam i sukcesy jak ty. 

Po trzecie odnośnie microsofta, jestem tam bardzo dobrze rozpoznawany i podpowiem Ci tak że jak ja tak piszę to tak jest.

Znajomości jak widzę to ty masz straszne i jesteś jakimś guru informatycznym skoro z kilku milionów użytkowników właśnie ciebie wszyscy rozpoznają przy zerowym wkładzie w rozwój systemu czy serwisu. Ja ciebie nie kojarzę bym gdziekolwiek słyszał o tobie jakiekolwiek słowo czy wspomnienie...

O sorry, ktoś wspomniał że grasz chyba w METINA2 ( gra bardzo popularna i bardzo lubiona zwłaszcza w działach o komputerach, oprogramowaniu i programowaniu ) i sam jak o sobie piszesz jesteś zaawansowanym jakimś tam technikiem od poprawiania czyjejś twórczości bo nie słyszałem byś cokolwiek sam potrafił napisać czy zrobić. 

Nie interesuje mnie że ty nie masz problemu , bo pewnie nigdy go nie miałeś więc nie potrzebne ci rozwiązanie którego nawet nie znasz. W temacie jest mowa o kimś kto ma taki problem i próbuje go rozwiązać a nie skanować rejestr. Skoro dla ciebie odpowiedzi czołowych techników i developerów na forach technetu to same bzdury to dlaczego nikt jakoś nie używa i nie słychać o tym twoim czarodziejskim rozwiązaniu tego błędu ?   Zmowa milczenia czy co, uparli się wszyscy na ciebie i nie mówią o cudownym dziecku rozwiązującym zdalnie wszelkie problemy Windowsa lepiej niż jego twórcy.

Postawimy ołtarzyk na forum i zacznijmy się modlić, może jeszcze zróbmy zapisy po porady online ? 

Opublikowano

Cortane wystarczy wyłączyć w opcjach, menu start przywraca się przelogowywując się na inne konto i wraca do swojego, jak go się nie ma to si je robi najlepiej z uprawnieniami administratora. 

Opublikowano

Co ty pieprzysz za bzdury, problem ze znikającym menu jest normalną usterką systemu jeszcze nie poprawioną parez Microsoft i jedyne rozwiązanie to przywracanie systemy do momentu kiedy działało menu albo zrobienie go sobie samemu. Widać że nawet nie czytasz biuletynów technetu i nie odwiedzasz forum Microsoft. 

Nie twórz lepiej bezsensownych postów bo w żadnej swojej wypowiedzi nie udzieliłeś żadnego rozwiązania problemu poza wprowadzaniem w błąd i chwaleniem się  rozwiązaniem problemu. Podaj rozwiązanie jak naprawić na stałe a nie na chwilę, bo wszystko co podane na necie działa do pierwszego restartu albo do aktualizacji , bezpośrednio też nie ma wpływu na naprawę błędu . 

Nie każdy ma ten błąd, prawdopodobnie jakieś  zestawienie sterowników czy programów go powoduje kasując wpisy ustawień menu 

Ciekawe co ty sobie zastrzegasz poza bełkotem, nic nie napisałeś co było by sensowne i należało do ciebie albo zostało przez ciebie stworzone. 

Tak przy okazji, błąd jest podobno naprawiony i poprawki dostają już użytkownicy Insidera w trybie Fast  , możliwe że we wtorek albo w następny wtorek uaktualnienie zawita do normalnego Windowsa 10 

Opublikowano

Kwestia menu start prawie rozwiązana, możesz cofnąć sobie system do momentu kiedy były to porada z microsoftu.

Najlepiej dodaj je sobie sam, wrzucając tam programy ( przeciągnij i upuść ) 

Opublikowano

Cortana ma nie działać bo dlaczego akurat tobie ma  działać  kiedy jej nie ma ? 

Opublikowano

Co ty pieprzysz za bzdury, problem ze znikającym menu jest normalną usterką systemu jeszcze nie poprawioną parez Microsoft i jedyne rozwiązanie to przywracanie systemy do momentu kiedy działało menu albo zrobienie go sobie samemu. Widać że nawet nie czytasz biuletynów technetu i nie odwiedzasz forum Microsoft. 

Nie twórz lepiej bezsensownych postów bo w żadnej swojej wypowiedzi nie udzieliłeś żadnego rozwiązania problemu poza wprowadzaniem w błąd i chwaleniem się  rozwiązaniem problemu. Podaj rozwiązanie jak naprawić na stałe a nie na chwilę, bo wszystko co podane na necie działa do pierwszego restartu albo do aktualizacji , bezpośrednio też nie ma wpływu na naprawę błędu . 

Nie każdy ma ten błąd, prawdopodobnie jakieś  zestawienie sterowników czy programów go powoduje kasując wpisy ustawień menu 

Ciekawe co ty sobie zastrzegasz poza bełkotem, nic nie napisałeś co było by sensowne i należało do ciebie albo zostało przez ciebie stworzone. 

Tak przy okazji, błąd jest podobno naprawiony i poprawki dostają już użytkownicy Insidera w trybie Fast  , możliwe że we wtorek albo w następny wtorek uaktualnienie zawita do normalnego Windowsa 10 

Hahaha a masz windowsa10 ? kurde pogadamy jak będziesz miał.

Po drugie wklep sobie w google: ScanMyReg i wszystko Ci wyjaśni.

Po czwarte ja jakoś NIE MAM żadnego problemu z windowsem10 a czemu? bo właśnie wiem jak naprawić problemy z każdym windowsem więc jak nie wiesz nie czepiaj się ok? i odpowiedz mi proszę czy posiadasz windowsa10 a jeśli nie, to się nie spinaj i nie pisz głupot ok?

Tak dla Twojej pewności: http://screenshot.sh/ouD2KQoL4VJti

Po piąte, mój sposób działa raz na zawsze, nie mam czarnego ekranu, menu start działa idealnie, wszystko śmiga jak powinno.

Jeśli autor użyje tego programu, którego podałem to problem zniknie, jeśli będzie trzeba udostępnię jedną licencje dla autora na PW no i wtedy będzie śmigać a później zrozumiecie że miałem racje i was wyśmieje co byście tego nie chcieli prawda? poza tym mówię tu w formie dwuosobowej bo like'a otrzymałeś wiadome od kogo i dlaczego hihi cóż.

Po szóste jak nie pomoże to wtedy autor napisze tutaj i wtedy autor musi pobrać TeamViewer i mu to naprawię i zoptymalizuje mu system oraz zabezpieczę w odpowiedni sposób a jak będziesz patrzył na mój profil to omijaj tematykę hobby bo kolega z Twojego like'a ocenił mnie z profitu hobby xD beka.

No nic zatem wyjaśniłem Ci teraz nieco i cierpliwie zaczekajmy aż autor to zrobi.

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

Witam.

Mam problem na Windowsie 10. Po uruchomieniu komputera wyskakuje błąd z komunikatem

"Błąd krytyczny. Menu Start i Cortana nie działają. Spróbujemy rozwiązać ten problem po następnym zalogowaniu."

Wcześniej już miałem takie problemy ale komendy "sfc /scannow" i "dism/online /cleanup-image /restorehealt" pomagały lecz od 2 dni za każdym razem wyskakuje ten błąd.

Prosiłbym o pomoc w naprawieniu tego błędu no i w zapobiegnięciu jego późniejszego pojawieniu.

Z góry dziękuję.

Witaj, z góry mówię, problem z rejestrem.

Poza tym nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jak się zalogujesz na kompa to nie masz paska menu start i nie reaguje prawda? wiesz wolę się upewnić, a co do cortany to na razie nie ma potrzeby się martwić.

Jeśli tak to poniższe posty są aktualne, a jeśli nie, to zaktualizuje je jutro :)

Przywróć system za pomocą punktu przywracania do jakiegoś momentu sprzed wystąpienia błędu.

Mhm ta, w każdym poście bezsensu piszesz lol, gratki stary.

Cortana ma nie działać bo dlaczego akurat tobie ma  działać  kiedy jej nie ma ? 

Yh nie skumałeś do końca chyba..

Poza tym masz windows10 ? jak nie, to się nie udzielaj ok? bo piszesz bezsensu.

@Ktosiu

Cortana nawet nie wiem co to jest ale kwestia tego, że menu start nie działa i to jest problem mój a to z cortaną to treść błędu jaki wyskakuje.

Cortana to taka hm "sztuczna inteligencja" która została stworzona na podstawie innych użytkowników w czasie pisania na kompach i microsoft otrzymywał wszelkie odpowiedzi, pytania itd no i pomyśleli żeby stworzyć coś takiego jak gadającego kompa/lapka i jak powiesz "cześć" to ona odpowie "Hej" tylko że ona działa w krajach zagranicznych i jak zmienisz jezyk systemowy itd i odpalisz Cortane, to powiedz "Hello" to ona odpowie, potrafi zapytać Ciebie jak się czujesz, jak minął Ci dzień ale także odpowiada na pytania np. "jaka ma być pogoda" :) fajne wiem, microsoft planuje w następnym roku udostępnić cortane dla Polaków :P

A mi nie działało tak że miałem czarny ekran heh ale naprawiłem ten problem oczywiście programikiem który naprawia rejestr oczywiście płatny ale także jest możliwość testowania w wersji bezpłatnej, polecam użyć programu ScanMyReg. 

Info dla pozostałych:

Zastrzegam udostępniania mojego postu na inne fora bądź tworzyć temat o tym i inne.

Cortane wystarczy wyłączyć w opcjach, menu start przywraca się przelogowywując się na inne konto i wraca do swojego, jak go się nie ma to si je robi najlepiej z uprawnieniami administratora. 

Mhm.. pozdro ;)

Kwestia menu start prawie rozwiązana, możesz cofnąć sobie system do momentu kiedy były to porada z microsoftu.

Najlepiej dodaj je sobie sam, wrzucając tam programy ( przeciągnij i upuść ) 

Ta, nieee nie rozwiązana, jak masz tak pomagać to nie pomagaj wcale ok? 

Bo no heh jest was dwóch z tą rangą a nie potraficie pomóc a poza tym windows10 znam na wylot ;) jak i inne i no pewnie zeszło by wam z 5 dni na rozwiązanie owego problemu.

Co do porad z microsoftu, tam troszkę inaczej napisali, tak poza tym daj temacik gdzie tak napisali bo wątpię w to co piszesz.

Najlepiej cofać, wprowadzać błąd a nie lepiej naprawić raz na zawsze? no tak nie potraficie wybaczcie.

Ech pseudo znawcy, nic nie mam do Cb i kolegi tam wyżej i wyżej ale no rada, 3 razy sprawdźcie co napisaliście.

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...