Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Yerba Mate - Początek ?

Duballas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Chciałem zacząć ­pić yerbe, ale nic o tym nie wiem i jestem totalnie zielony.

Co potrzebuje, jak to zrobić i co powinienem wiedzieć?

Proszę o wypowiedzi osób które się na tym znają i mają jakieś pojecie na ten temat :)

Opublikowano

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Yerbe możesz pić z dowolnego naczynia, lecz najbardziej wskazane jest matero:

pol_pm_Matero-Palo-Santo-Okute-KIELICH-S

Takie w sumie ja posiadam i jest nawet fajne. W środku wykonane jest z tykwy, prezentuje się fajnie.

Yerbe pije sie przez Bombille:

bombilla-la-mulata-al-221.jpg

Yerba to po prostu zioła, dlatego napar pije się przez taką oto "rurke", żeby uniemożliwić im przedostanie się do ust.

Jeśli chodzi i ilość, kolega wyżej napisał, że wsypuje się 1/3 naczynia, nie jest to prawda.

Możesz wsypać ile chcesz, po prostu im  więcej jej wsypiesz, tym mocniejszy będziesz miał napar. Ja osobiście wsypuje 3/4 naczynia i zalewam. Jest dość mocna, ale to wszystko zależy od osoby.

Yerbe można bez problemu sobie posłodzić, lecz trzeba to zrobić przed zalaniem, ponieważ po zalaniu nie powinno się wyciagać bombilli, gdyż jest ona przykryta yerbą. Bombille wkłada się w dość specyficzny sposób do naczynia. Powinno się nasypać yerby, usypać taki kopczyk, włożyć bombille i niczego już nie wyciągać.

Zalewanie-yerba-mate.jpg

Za każdym razem kiedy zamieszasz yerbę, trzeba odczekać, ponieważ fusy unoszą się na całej powierzchni naczynia i jak spróbujesz się napić, to nie dasz rady, gdyż bombilla będzie zatkana ziołem. Należy odczekać, aż zioło się rozwarstwi, część pójdzie do góry, część na dół i możesz się spokojnie napić naparu ze środka.

Teraz trochę o dodawaniu dodatków, typu cytryna,

Można kupić yerbę o smaku np. pomarańczowym, lecz to są po prostu sztuczne aromaty i lepiej po prostu skroić sobie na wierzch yerby kawałek skórki z miąższem pomarańczy, cytryny, czy też gruszki (moje ulubione :P)

Jak już jesteśmy przy smakach yerby, to warto też zaznaczyć, że są różnie typy.

Yerba ma dość dymny smak i w przypadku tej z pyłem, na początku czułem się nie komfortowo, ponieważ przez dziurki w bombilli przechodziły małe elementy yerby.

Zacząłem pić yerbe suszoną powietrzem, całkowicie pozbawioną pyłu i jest o niebo lepsza.

yerba%20mate%20grin%20herbae..jpg

Jeśli chodzi o zalewanie, to zalewać można po 5-7 razy a nawet więcej. W sumie chyba to też zależy od rodzaju yerby.

Polecam obejrzeć ten film:

Opublikowano

Jeśli już zamierzasz bawić się w te całe narkotyki to polecam kremówkę papieską.

plik71.jpg

Skutki działania tego legalnego!!! narkotyku można zaobserwować na poniższym filmie.

Opublikowano

Yerby dajesz sporo, przynajmniej 1/3 zalewanego naczynia

Pijesz sama yerbe, bez cukru, cytryn etc.

Fusy mozesz zalewac wiecej niz 1 raz

A jak to jest z yerbą z esencjami np. cytryny?

Coś tego typu widziałem

­

Opublikowano

A jak to jest z yerbą z esencjami np. cytryny?

Coś tego typu widziałem

­

Masz yerby smakowe, ale to są sztuczne aromaty.

Polecam wkroić sobie np. pomarańczę, cytrynę.

Opublikowano

Masz yerby smakowe, ale to są sztuczne aromaty.

Polecam wkroić sobie np. pomarańczę, cytrynę.

A do czego można porównać smak Yerby ?

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...