Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak szlifowac jezyk, rozwijac sie

Tubcio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Moze glupie pytanie ale jak sie rozwijac w programowaniu w danym jezyku.

Znam na srednim poziomie c++, pisalem pare appek desktopowych w Qt, zaczalem progrmowanie z C, przeczytalem C,C++ praty. Obecnie czytam Effective c++ Scotta Meyersa dla rozrywki(lubie poznawac jezyk). Napisalem prosta appke na androida w Javie, nie znajac jezyka.

Mam sporo wolnego czasu ktory moglbym spozytkowac na rozwoj, lecz nie za bardzo mam pomysl co robic aby w praktyce rozwijac sie. Najlepiej jakby to co bym robil pomoglo mi znalezc prace jako programista w przyszlosci.

Jakies propozycje?

Opublikowano

Jak interesuje Cię c++ to wejdź na jakieś pracuj.pl i zobacz jaki zestaw umiejętności jest najczęściej wymagany od programistów c++ (biblioteki, frameworki, narzędzia itp).

Możesz też wziąć się za jakiś język skryptowy / dynamicznie typowany, bo często te dwa nawzajem się uzupełniają - python to dobry pomysł.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Pytanie jest jak najbardziej na miejscu. Sam borykałem się z tym problemem przez jakiś czas.

W kwestii programowania ciągłe doskonalenie się jest bardzo istotne. Z dnia na dzień pojawiają się nowe języki, nowe rozwiązania technologiczne i warto być na bieżąco szczególnie wtedy, kiedy zamierzasz z programowaniem wiązać przyszłość. Mówisz, że znasz średnio C++, a czego potrzeba by znać go lepiej? Znasz może C++11, C++14? Interesujesz się dalszym jego rozwojem (C++17)? Nastaw się na "chcę wiedzieć więcej" i zaspokajaj swój głód wiedzy. Oprócz dowiadywania się tricków i nowinek z jednego języka, warto poznawać inne. Szczególnie te, które całkowicie się różnią od dotychczasowo poznanych. Python, jak zasugerował @Hans Kloss PL, to dobry wybór. Lisp, Ruby, C#, Java, czemu nie? Oczywiście wszystko w ramach zdrowego rozsądku więc nie wszystko na raz bo może spowodować to więcej problemów jak pożytku. Kolejnym ważnym aspektem rozwoju są ciągłe ćwiczenia. Nie wystarczy poznać tematu, trzeba się z nim oswoić i pobawić by na prawdę zrozumieć jego istotę. Pomocnym może okazać się także uczenie innych, gdyż wtedy starasz się zrozumieć tematykę jeszcze dokładniej, by jak najlepiej przekazać wiedzę.

Ostatecznie sam musisz zadać sobie pytanie: "czego od siebie oczekuję", odpowiedzieć na nie i co jakiś czas oczekiwać więcej. Poniżej zamieszczam listę pojęć, która może pchnąć Twój samorozwój do przodu:
TDD, SOLID, code kata, agile, lean, kanban.

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Krótko: pisz programy, wymyślaj nowe, nawet idiotyczne jak już nie masz pomysłów ale jest jedna zasada:

Pisz takie programy o których nie masz pojęcia jak napisać np: chcę napisać odtwarzacz muzyki -> napisałem int main(){bla bla} -> co dalej?, i tu się uczysz co dalej -> kończysz swój program, potem jeszcze kilka razy próbujesz go napisać, tylko lepiej. tak po tygodniu masz już wiedzę jak napisać program do odtwarzania muzyki.

-Nie spisuj/kopiuj kodów źródłowych tylko korzystaj z dokumentacji i forów takich jak ten.

Linux pozwoli wycisnąć ostatnią łzę z twojego procesora.

Opublikowano

Krótko: pisz programy, wymyślaj nowe, nawet idiotyczne jak już nie masz pomysłów ale jest jedna zasada:

Pisz takie programy o których nie masz pojęcia jak napisać np: chcę napisać odtwarzacz muzyki -> napisałem int main(){bla bla} -> co dalej?, i tu się uczysz co dalej -> kończysz swój program, potem jeszcze kilka razy próbujesz go napisać, tylko lepiej. tak po tygodniu masz już wiedzę jak napisać program do odtwarzania muzyki.

-Nie spisuj/kopiuj kodów źródłowych tylko korzystaj z dokumentacji i forów takich jak ten.

Stawianie sobie za zadanie stworzenie jakiegoś trudnego programu może odbić się zanikiem motywacji, więc nie powinieneś sobie zadawać zbyt trudnych zadań.

Opublikowano

Nie nad-zbyt-trudnych, ale takich które jednak pozwolą ci się czegoś nauczyć bo pisząc kalkulator na konsoli windowsowskiej to się raczej niczego nie nauczysz.

Linux pozwoli wycisnąć ostatnią łzę z twojego procesora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...