Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z instalacja windows 8.1 64bit

szakal770

Pytanie

Opublikowano

Witam

Kupiłem w sklepie nowego laptopa bez systemu. Dzisiaj kupiłem klucz do win 8.1 oraz nagrałem na płytę ten system win 8.1.

Gdy włączam laptopa i wkładam płytę wyskakuje mi normalne okno instalacji i wybieram instalację niestandardową to wyświetlają mi się 2 dyski, Dysk 0 Partycja 1 z rozmiarem 995mb i dysk 0 z rozmiarem 930gb. Gdy klikam na jakiś z tych dwóch dysków i chce kliknąć dalej to na dole piszę informacja że nie mogę tego zrobić ponieważ: "Wybrany dysk zawiera tabelę partycji MBR. W systemach z interfejsem EFI, systemi windows można instalować tylko na dyskach GPT"

I nie wiem jak mam to zrobić żeby móc zainstalować ten win8.1 bez komplikacji.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmieniłem partycję na GPT i teraz mogę instalować windowsa ale pojawiły mi się 2 nowe partycje :

dysk 0 part 1 300mb w typie pisze odzyskiwanie

dysk0 part3 128mb w typie pisze MSR (zastrzeżony)

Co z nimi zrobić?

I jak podzielić dysk 0 part4 który ma 930gb tak żeby miał np 2 dyski po 465gb?

Opublikowano

EFI ma 4 partycje , ustaw systemową pod system w czasie instalacji ok 100 Gb , na pozostałym miejscu zrób dysk albo zrób ja chcesz 450 Gb systemowa i reszta na dysk drugi

Jak nie instalowałeś jeszcze systemu  to skasuj wszystkie partycje i zacznij od nowa 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...