Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dieta, trening etc.

Biumrk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Wiem, że forum nie pasuje do tej tematyki, ale może ktoś pomoże. :D

Ważę 63 kg, 15 lat, 180 cm.

Wydawałoby się, że wszystko ok, ale nie mam prawie wcale mięśni, także wszystko to tłuszcz.

Zamierzam najpierw schudnąć do płaskiego brzucha i później pakować(jak wiadomo w najlepszym wypadku przybędzie 80% mięśni i 20% tłuszczu, więc najpierw chcę schudnąć).

Zanim schudnę trochę minie, dlatego teraz tylko o tym.

Chcę jeść ok. 5 posiłków dziennie co 3 godziny.

Nie chcę zbyt bardzo się ograniczać do wypisanego każdego dania, ale postaram się, aby były zdrowe.

Dodatkowo codziennie/co 2 dni(właśnie - jak radzicie?) jeszcze rower, a w zimę bieganie.

Czy takie coś mi pomoże, coś zmienić?

W ile około schudnę, abym mógł już robić mięśnie?

Bez głupich odpowiedzi tylko, nigdy wcześniej nie miałem diety, treningów etc. ;_;

Opublikowano

­Jesteś chudy jak do tego zrostu, więc nie wiem, gdzie masz tłuszcz.

Jeżeli chcesz rozłożyć jedzenie na 5 posiłków pamiętaj - ogranicz możliwie WSZYSTKIE CUKRY PROSTE ORAZ TŁUSZCZ. Nie smaż, a gotuj i piecz w piekarniku, bądź duś. Nie pij gazowanych napoi etc.

Co do ćwiczeń - przez pierwsze 30 minut treningu ciało korzysta z zapasu glukozy - co idzie za tym, nie spalany jest tłuszcz. Polecam Ci jeździć na rowerze bądź pływać (bieganie może być, ale jak jest zimno, to łatwo się przeziębić). Jeżdżąc ok. 25km/h przez godzinę spalisz od 700 do 1000 kalorii. Pływanie również pochłania wiele energii.

Chodzenie (szybki marsz) z kijkami - 1,5h można wypocić i spalić łącznie ok 1,5 kg (wiem z autopsji).

Generalnie polecam Ci rano wstać 15 minut wcześniej, porobić przysiady, pompki, pajacyki żeby rozruszać ciało. Jeżeli masz zamiar ćwiczyć rano, to ogranicz się do lekkiego treningu - będziesz wykończony na resztę dnia.

Trening polecam rozłożyć na 45 minut rano oraz drugie tyle, ew. trochę więcej wieczorem. Jeżeli na prawdę chcesz schudnąć, to maksymalnie do wagi 60kg, więc łatwo zrobisz to chociażby w tydzień. Co do mięśni - pływanie wyrabia każdą partię, więc polecam się zaangażować, podczas procesu spalania tłuszczu oczywiście mięśnie się rozwijają, więc jeżeli będziesz na samej redukcji 2-3 tygodnie, to minimalne efekty osiągniesz.

Pamiętaj, aby się nie zniechęcać i nie ważyć codziennie. To demotywuje.

@Immoral - napisałam, że nie wiem, gdzie ma tłuszcz, bo ma prawidłową wagę - doczytaj zanim coś powiesz.

­

809131449509880369478.gif
Opublikowano

­Jesteś chudy jak do tego zrostu, więc nie wiem, gdzie masz tłuszcz.

Jeżeli chcesz rozłożyć jedzenie na 5 posiłków pamiętaj - ogranicz możliwie WSZYSTKIE CUKRY PROSTE ORAZ TŁUSZCZ. Nie smaż, a gotuj i piecz w piekarniku, bądź duś. Nie pij gazowanych napoi etc.

Co do ćwiczeń - przez pierwsze 30 minut treningu ciało korzysta z zapasu glukozy - co idzie za tym, nie spalany jest tłuszcz. Polecam Ci jeździć na rowerze bądź pływać (bieganie może być, ale jak jest zimno, to łatwo się przeziębić). Jeżdżąc ok. 25km/h przez godzinę spalisz od 700 do 1000 kalorii. Pływanie również pochłania wiele energii.

Chodzenie (szybki marsz) z kijkami - 1,5h można wypocić i spalić łącznie ok 1,5 kg (wiem z autopsji).

Generalnie polecam Ci rano wstać 15 minut wcześniej, porobić przysiady, pompki, pajacyki żeby rozruszać ciało. Jeżeli masz zamiar ćwiczyć rano, to ogranicz się do lekkiego treningu - będziesz wykończony na resztę dnia.

Trening polecam rozłożyć na 45 minut rano oraz drugie tyle, ew. trochę więcej wieczorem. Jeżeli na prawdę chcesz schudnąć, to maksymalnie do wagi 60kg, więc łatwo zrobisz to chociażby w tydzień. Co do mięśni - pływanie wyrabia każdą partię, więc polecam się zaangażować, podczas procesu spalania tłuszczu oczywiście mięśnie się rozwijają, więc jeżeli będziesz na samej redukcji 2-3 tygodnie, to minimalne efekty osiągniesz.

Pamiętaj, aby się nie zniechęcać i nie ważyć codziennie. To demotywuje.

Co Ty pierdolisz Aneta, gość ma dopiero 15lat, waga jest prawidłowa.

A co do tematu to nikt Ci za darmo nie ułoży diety/planu treningowego. Masz dopiero 15lat także ja proponuję byś przez pierwszy rok porobił te ćwiczenia:

@Upss

Jesteś chudy jak do tego zrostu,

Jak nie wiesz co piszesz to nie pisz B)

805491408806070489277.png

Opublikowano

Człowieku wejdź na forum sportowe czy kulturystyczne i tam szukaj odpowiedzi.

Dieta przy której chcesz schudnąć powinna zaiwerać 3 posiłki ;)

Opublikowano
Chcę jeść ok. 5 posiłków dziennie co 3 godziny.

Jeśli się do tego zmuszać nie będziesz to ok. Jeśli chcesz schudnąć i nie zmuszać się do 5 posiłków dziennie, to wcale nie musisz tego robić. Poszukaj sobie jak obliczyć swoje dziennie zapotrzebowanie, wtedy od wyniku odejmij ~300 kalorii. Jak obniżysz dzienne zapotrzebowanie, to powinieneś zacząć chudnąć(na to nie ma wpływu to co jesz), do tego dołożyć jakieś lekkie ćwiczenia, które tylko trochę pomogą(najważniejsza jest kuchnia!).  Tylko nie rób czasem tak, że ograniczysz jedzenie i zaczniesz ćwiczyć jak głupi(tak nie wolno!). Pamiętaj też, aby nie jeść 3h przed snem, a najlepiej to 18-20(nie wiem o której chodzisz spać) nie jedz nic. To jest jeden ze sposobów. Możesz zrobić też tak, że po prostu pójdziesz na siłownie i zaczniesz ćwiczyć, do tego będziesz utrzymywał całe swoje dzienne zapotrzebowanie, wtedy zaczniesz gubić tłuszcz i przy okazji masę mięśniową też zwiększysz. Jak uznasz, że już trochę lepiej i będziesz chciał dalej rosnąć, to wtedy (tak jak napisałeś), redukcja, masa i redukcja.

Opublikowano

Też się dziwię, ale ten tłuszcz jest. ;x

Przy siedzeniu brzuch wystaje ok 5 cm., a wolałbym mieć płaski.

Po schudnięciu zajmę się mięśniami, więc znów kg przybędzie.

Czyli zdrowa żywność, raz dziennie rower ok. 1-2h?

Opublikowano

Rower niby jest ok, ale ja bym bardziej zalecał bieganie i do tego jakieś 30minutowe ćwiczenia w domu.

Tłuszcz z brzucha w głównej mierze pozbywasz się przez jedzenie, też za bardzo się nie znam, dlatego polecam obejrzeć coś na yt, np.:

https://www.youtube.com/user/WarszawskiKoks
https://www.youtube.com/user/trenermariuszmroz

A tu przykładowy filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=7adXL3TbkiQ
Opublikowano

Co Ty pierdolisz Aneta, gość ma dopiero 15lat, waga jest prawidłowa.

A co do tematu to nikt Ci za darmo nie ułoży diety/planu treningowego. Masz dopiero 15lat także ja proponuję byś przez pierwszy rok porobił te ćwiczenia:

@Upss

Jak nie wiesz co piszesz to nie pisz B)

Ja mu mogę ułożyć za free.

To, że brzuch Ci wystaje to wcale nie musi być wina tkanki tłuszczowej, a po prostu nieprawidłowej postawy. :)

Rower niby jest ok, ale ja bym bardziej zalecał bieganie i do tego jakieś 30minutowe ćwiczenia w domu.

Tłuszcz z brzucha w głównej mierze pozbywasz się przez jedzenie, też za bardzo się nie znam, dlatego polecam obejrzeć coś na yt, np.:

https://www.youtube.com/user/WarszawskiKoks
https://www.youtube.com/user/trenermariuszmroz
A tu przykładowy filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=7adXL3TbkiQ

Powiedz mi w czym bieganie jest lepsze od jeżdżenia na rowerze? Bo z tego co wiem, przy wykonywaniu aktywności na zbliżonej intensywności nie ma różnicy czy ktoś biega czy jeździ na rowerze. 

Nie ma czegoś takiego jak zrzucanie tłuszczu tylko z brzucha, jeśli redukujesz tkankę tłuszczową to z całego ciała, a nie tylko z brzucha.

Opublikowano

Ja mu mogę ułożyć za free.

To, że brzuch Ci wystaje to wcale nie musi być wina tkanki tłuszczowej, a po prostu nieprawidłowej postawy. :)

Powiedz mi w czym bieganie jest lepsze od jeżdżenia na rowerze? Bo z tego co wiem, przy wykonywaniu aktywności na zbliżonej intensywności nie ma różnicy czy ktoś biega czy jeździ na rowerze. 

Nie ma czegoś takiego jak zrzucanie tłuszczu tylko z brzucha, jeśli redukujesz tkankę tłuszczową to z całego ciała, a nie tylko z brzucha.

Nie w każdej części ciała pozbywasz się tłuszczu równomiernie(np. dolna część brzucha, tzw. oponka).

A zaleciłem bieganie zamiast roweru, dlatego że bieganie jest bardziej wymagające (wyobraź sobie co robisz na rowerze, a co biegając - chyba zrozumiesz).

Opublikowano

Nie w każdej części ciała pozbywasz się tłuszczu równomiernie(np. dolna część brzucha, tzw. oponka).

A zaleciłem bieganie zamiast roweru, dlatego że bieganie jest bardziej wymagające (wyobraź sobie co robisz na rowerze, a co biegając - chyba zrozumiesz).

Widzisz mylisz pojęcia, ja nie pisałem nigdzie o równomierności, bo to oczywiste, że gdzieś zejdzie szybciej, gdzieś później. Ja pisałem, że nie ma możliwości spalić tkanki tłuszczowej tylko z brzucha czy nóg itp. Schodzi ogólnie z całego ciała, a nie da się ukierunkować tego, że ma znikać tylko z brzucha.  Co do reszty to wszystko co mówisz świadczy tylko o Twoim braku wiedzy na ten temat. Podam Ci przykład z dość popularnej strony związanej z ćw. itp. Jeżdżąc na rowerze przez godzinę (prędkości 20km/h,czyli tak jak jeździ prawie każdy) przy wadzę 70kg spalisz: 693 kcal, natomiast biegając (prędkość 10 km/h, czyli tak samo średnia jak u prawie każdego), przy takiej samej wadze i czasie spalisz ok. 650-700 kcal. :)

Opublikowano

Człowieku wejdź na forum sportowe czy kulturystyczne i tam szukaj odpowiedzi.

Dieta przy której chcesz schudnąć powinna zaiwerać 3 posiłki ;)

>3 posiłki

>15lat

w y p i e r d a l a j

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...