Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Swój serwer - Podziel się wiedzą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż od jakiegoś czasu myślę nad serwerem, można powiedzieć że własnym.

Interesuje mnie serwer dedykowany (wiem że to wiąże się z kosztami), kapitał powiedzmy że jest.
Lecz co do tego jestem całkowicie zielony.
Czy jest jakiś temat (owego nie znalazłem u wuja google) gdzie jest opisane zwięźle i na temat co i jak?

Wiem że trzeba mieć zgrany team, programiste itp itd i gotówkę B)

1. Chodzi mi o to żeby serwer sam na siebie zarabiał (i aby z tych pieniędzy mógłbym opłacić domene, zabezpieczenia, ludzi którzy bedą
przy tym serwerze dłubać.. etc) chodzi mi o :

- sprawny Item Shop (patrz pkt 1)
- questy, eq, mapy, bla bla bla
- zabezpieczenia
- i wszystko aby ten serwer stał, i stał, i stał..

Jest ktoś tak miły aby wutłymaczyć co i jak?

Internetowym napinaczom podziękuje i lapsom którzy nie mieli nigdy z tym styczności.
Potrzebuję poważnych i dosyć konkretnych opisów, mniej więcej przebiegu co i jak, gdzie, za ile.

Dam limit lajków jak komuś zależy, i będę wdzięczny .

Pis joł! :v

Ps. Proszę sobie też nie myśleć (nie masz pieniędzy to nawet nie zaczynaj, sens w tym że mam)
Tylko chciałbym się dowiedzieć "z czym to się je" kumacie ;)

Opublikowano

Wytłumaczyć co? Przecież to oczywiste, że nikt Ci nie da własnych kontaktów co do grafików, programistów, bo może sobie zrobić dodatkową konkurencję.

Opublikowano

Z czym to się je? Musisz mieć programy, klienta, środowisko, pliki, pomysł, chęci itd. Serwer, domena, pojemność, forum serwera, strona połączona z navicatem. No troszkę tego jest.

Opublikowano

Co do konfigurowania serwera, to pierw wykupujesz serwer dedykowany i postępujesz tak jak tu:https://www.youtube.com/watch?v=FhqzgFytREY

Co do robienia map to jest program, WorldEditor bodajże tak się zwie.

Co do questów, to możesz edytować je na swoje poglądy, albo robić swoje, oczywiście, musisz posiadać jakąś wiedzę na temat tego.

Mam nadzieje, że coś pomogłem ;)

Opublikowano

Reszta userów coś tam naskrobała, ja dorzucę cegiełkę od siebie. Napisaleś, że jesteś "zielony", nie wiem do końca pod jakim kątem to zinterpretować, ale... Na początku radziłbym zbierać doświadczenie, poobserwuj troche prace innych serwerów. Postawą jest pomysł na serwer i staż w Metinie, musisz znać tę grę od podszewki, bez tego daleko nie uciągniesz tego wózka. Nie ma co robić kopiuj wklej standardowej wersji metina, bo to poprostu na obecnej scenie nie przejdzie. Pograj na paru serwerach, zalicz przygodę z globalem i pomyśl sobie nad tym co jesteś w stanie zaoferować ludziom, tak, aby zwrócili uwagę na Twój projekt. Dopiero później skup się na tym, co wyżej napisałeś. Technicy i cała reszta w końcu się znajdą. Początki na pewno nie będą łatwe, nikt nie startował z górnego pułapu, wiele razy zdarzy Ci się potknąć. Mimo wszystko trzymam kciuki za to, aby Ci się udało ;)

Opublikowano

Reszta userów coś tam naskrobała, ja dorzucę cegiełkę od siebie. Napisaleś, że jesteś "zielony", nie wiem do końca pod jakim kątem to zinterpretować, ale... Na początku radziłbym zbierać doświadczenie, poobserwuj troche prace innych serwerów. Postawą jest pomysł na serwer i staż w Metinie, musisz znać tę grę od podszewki, bez tego daleko nie uciągniesz tego wózka. Nie ma co robić kopiuj wklej standardowej wersji metina, bo to poprostu na obecnej scenie nie przejdzie. Pograj na paru serwerach, zalicz przygodę z globalem i pomyśl sobie nad tym co jesteś w stanie zaoferować ludziom, tak, aby zwrócili uwagę na Twój projekt. Dopiero później skup się na tym, co wyżej napisałeś. Technicy i cała reszta w końcu się znajdą. Początki na pewno nie będą łatwe, nikt nie startował z górnego pułapu, wiele razy zdarzy Ci się potknąć. Mimo wszystko trzymam kciuki za to, aby Ci się udało ;)

Przykładem tego była Santeria nic dodać nic ująć, top1 serwer 2k15.

Opublikowano

Podstawa każdego serwera- dobre zabezpieczenia, w dzisiejszych czasach ani rusz, bo wiadomo ''Polisz kantry is cebula'' i będą DDoSy :v

Aby serwer na Siebie zarabiał potrzebny jest item shop (tak jak pisałeś), Skrypty is'a wraz z całą stroną możesz zamówić u osoby, która pisze strony np zielsko itd...

Pliki... oczywiście w tych czasach src. Udostępniłbym Ci src Dreikona, niestety już nie zajmuję się tym więc wszystkie pliki usunąłem.

Klient- czysty, np Bozo 40k + wiadomo, swoja binka skompilowana ;v.

Eq możesz znaleźć na forum, lecz jeżeli to miałby być serwer hard to w src masz wgrane podstawowe sety, wystarczy zmienić bonki, odbugować wartości ataku itd, w dzisiejszych czasach możesz kupić wiele map, składać zamówienia na nie i co tam Sobie udumasz, czyli krótko mówiąc- masz na to hajs- masz wszystko co potrzebne do serwera :] a i przede wszystkim musisz znaleźć kogoś, kto postawi ten serwer, skonfiguruje, doda rzeczy odbuguje itd :]

Pozdro #600 na rejonie, oby się udało :D

1221me.md.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...