Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Temperatura CPU, black screen przy włączaniu komputera i wydajność procesora w grach.

RefubusPl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mianowicie mam 3 problemy:

1# Gdy włączam komputer wyskakuje mi blackscreen, po czym włącza się normalnie, tylko wyskakuje powiadomienie "System Windows odzyskał sprawność po nieoczekiwanym zamknięciu". Pojawia się to dosyć często, ostatnio coraz częściej.

2# Temperatury w spoczynku mnie trochę niepokoją, ponieważ potrafią dojść do 42*C, ale zazwyczaj to ok. 36*C. Dodam do tego, że pasta została zmieniona dokładnie rok temu (możliwa przyczyna).

3# Czy czasem procesor i5 2500 nie ogranicza karty graficznej GTX 760 MSI Twin Frozr IV, ponieważ wiele osób na YT ma po 60 FPS w konfiguracji ULTRA + i5 4690K + ta karta. 

KONFIGURACJA KOMPUTERA:

CPU: Intel i5 2500

GPU: GTX 760 MSI Twin Frozr IV 2 GB OC

MOBO: ASUS P8H61-M LX

RAM: Kingston HyperX Genesis (2X4GB) 1600 MHz CL9 PC3

SSD: Crucial M550 128 GB (system)

HDD: Seagate 500 GB (pliki,gry)

CASE: Cooler Master Elite 334U

COOLER: SilentiumPC Fera II HE 1224 v2

PSU: Logic 500W

HUB USB 2 X 3.0

Z góry dziękuje za odpowiedzi i mam nadzieję, że rozwiąże się mój problem :).

­

System: Windows 10 Home Premium 64-bit SP1   CPU: Intel Core i5 2500 3.30 GHz   RAM: 2 X 4 GB DDR3 1600 MHz   GPU: GeForce GTX 760 MSI Twin Frozr   HDD: 500 GB Seagate  SSD: Crucial M550 128 GB Słuchawki: HyperX HX Cloud   Głośniki: Logitech Speaker System Z906 Audio: Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro

Opublikowano

Po pierwsze - temperatury są w normie, powinieneś się cieszyć że są tak niskie o.O  (no, chyba że spoczynkowe u Ciebie to 15/20 stopni, to wymień pastę  :v ).

Co do czarnego ekranu podczas włączania to ze strony karty wychodzi, a komunikat to błąd związany z nieprawidłowym wyłączeniem kompa (lub utracie mocy podczas pracy). 

Jeśli chodzi o trzecią sprawę - i5 które opisałeś to ostatni model z rodziny Haswell więc nie dziw się, że w połączeniu z tą kartą graficzną dochodzi do 60FPS. Twój procesor nie jest w cale gorszy, ale jednak  ;)

Problem natomiast w Twoim przypadku to zasilacz i płyta główna niestety. 500W który posiadasz to minimalny rekomendowany przy grafice, więc powinien być przede wszystkim jakieś 30W mocniejszy (550W powinien wystarczyć przy skokach poboru mocy podczas grania) a płyta posiada złącze PCI-Express w wersji 2.0 podczas gdy grafika pracuje na szynie PCI-E w wersji 3.0 a stąd spadem mocy grafiki. 

Krótko mówiąc - Wymień pastę jeśli temperatury serio nie są tak niskie jak powinny być (choć dla mnie 40 stopni w spoczynku to temperatura normalna z jaką pracują procki), wymień PSU na 550W i płytę na (trochę) droższą ze złączem PCI-E 3.0 i będzie śmigać jak należy :)

Pozdrawiam  :D

Opublikowano

Dziękuje bardzo wszystkim za odpowiedzi!­ Kompa zostawiam jak jest, sprzedam go i dorzucę trochę na ten zestaw:
http://www.morele.net/inventory/info/RTpiXW/
Jakieś propozycje co do zmian w tym zestawie?

P.S. mam do was pytanie, ile jest wart mój komputer na chwilę obecną????

System: Windows 10 Home Premium 64-bit SP1   CPU: Intel Core i5 2500 3.30 GHz   RAM: 2 X 4 GB DDR3 1600 MHz   GPU: GeForce GTX 760 MSI Twin Frozr   HDD: 500 GB Seagate  SSD: Crucial M550 128 GB Słuchawki: HyperX HX Cloud   Głośniki: Logitech Speaker System Z906 Audio: Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro

Opublikowano

Dziękuje bardzo wszystkim za odpowiedzi!­ Kompa zostawiam jak jest, sprzedam go i dorzucę trochę na ten zestaw:

http://www.morele.net/inventory/info/RTpiXW/

Jakieś propozycje co do zmian w tym zestawie?

P.S. mam do was pytanie, ile jest wart mój komputer na chwilę obecną????

Jeśli masz kasę to wymien i5 na i7  :D A tak poważniej - dysk SSD możesz w sumie wymienić na 256GB a HDD na WD Caviar któryś :)  Jeśli masz ograniczone środki poszukałbym trochę tańszej grafiki  ;)

Co do Twojego PC - na oko 1,5 do 2k  :lenny: Sam sprzedałem za 800zł następująca konfigurację bo nikt drożej nie chciał ;c :

Procek : AMD Phenom II X4 B45 4 x 3.1 GHz

RAM : 6GB RAM DDR3

HDD : 500GB 2.5" SEAGATE BARRACUDA

MOBO : AsRock N68-VS3 UCC AM3+

Grafika : ASUS  GT 440.

Buda - Jakieś blaszane coś od TakeMe :D

Zasilacz - CHIEFTEC 400W Nie pamiętam juz modelu.

­

Opublikowano

Dobrze w takim razie jeszcze raz dzięki za porady i do zamknięcia.­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...