Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Instalowanie linuxa na laptopie z Windowsem

DeeJey

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pragnę zainstalować sobie linuxa ubuntu na laptopie z windowsem 7 lecz nie tracąc danych z windowsa. Podczas uruchamiania komputera chcę zrobić tak, że mam wybór między linuxem i windowsem. Czy mogę was prosić o pomoc??

pozdrawiam

DeeJey

@Edit

Układ moich partycji aktualnie jest taki:

http://scr.hu/4qtn/bierj

Opublikowano

Witaj, wrzucasz płytkę lub pendrive (z ubuntu) i instalujesz później wybierasz "Zainstaluj obok windows 7" dalej możesz wybrać partycję lub zostawić aby system sam wybrał.

Opublikowano

Nie każda dystrybucja ją ma.

Jeśli chcesz jakąś bardziej "profesjonalną" niż Ubuntu to musisz skrócić patrycję C i zainstalować uniksa na powstałym miejscu. Windows nie pozwoli Ci niczego zrobić z partycją systemową, więc zbootuj Linuxa albo inne narzędzie z płyty. Radzę zrobić kopię zapasową ważniejszych danych, z takiej zabawy nigdy nic dobrego nie wychodzi xD

Opublikowano

Instalując 14.04 masz do wyboru: Nadgranie za Windowsa lub obok, a także wybór partycji pamiętaj kodowanie ext3 lub ext4 :)­

r3ePj8E.png

Opublikowano

Działa wszystko jak należy :) Instalacja przebiegła pomyślnie, windows nie "ucierpiał" pozdrawiam serdecznie. Temat do zamknięcia.

Opublikowano

GRUB wykryje Windows na innej partycji i umożliwi jego bootowanie. Wykrywanie odbywa się już podczas instalacji Ubuntu, ale można je również wywołać poleceniem sudo update-grub. Co do instalacji - ja tam nigdy nie wybieram tych opcji obok Windows etc. wolę sobie sam ustawić wszystko. Robisz partycję SWAP i tą montowaną w / i na niej instalujesz, cała filozofia. 

Stare zdjęcie ale m/w tak wygląda menu GRUB (domyślnie inaczej, zmieniłem tapetę, czcionkę, kolory itd.) 

229001433250634976102.jpeg

76561198093115115.pngAddFriend.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...