Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czarny ekran po 5-15 minutach

zdzichubabnan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam otóż od paru dni mam problem z komputerem dodam że komputer jest nowy i ma około 3 tygodnie . ( przez 2/3 tygodnie działał idealnie)

Problem pojawia się gdy uruchomię gry zazwyczaj multiplayer bo przy GTA 5 nie ma problemów . Tak więc gdy gram w counter strike global offensive albo World of tanks to po 5/10/15 minutach gra mi sie zacina ekran robi się czarny i widze tylko pasek na dole .Dodam że na skype moge rozmawiać dalej ale nic nie moge zrobić ani wyłączyć z paska ani menadżerem bo cały czas jest czarny ekran ,jedynie pasek działa .Karta graficzna ma x3 wiatraki wbudowane plus 4 skierowane na siebie w celu ochłodzenia więc zakładam że to nie problem z grafiką .Moge powiedzieć ze zanim miałem błąd instalowałem gry do których potrzebna była instalacja Microsoft Visual c++ 2008 ,niby instalowałem od nowa 2015 ale dalej ten sam problem więc , to chyba nie to .

9pu8p2.png

Opublikowano

Reinstall steroników grafiki, jesli nie pomoże - za słaby zasilacz albo wadliwa karta. Przynieś od kolegi inną i sprawdź czy jest ok - sprawdź tez temperatury i pokaż do wglądu. W najgorszym wypadku grafika na gwarancję.

Opublikowano

#Caryloo reinstall był .Zasilacz na pewno dobry bo to zamówienie robił DawidN20v2  z youtube .(Chyba że wadliwy akurat mój .)

Ale to dlaczego w battlefield 3 moge grać i 20 godzin jak i w GTA 5 bez żadnych problemów a akurat WOT i CS mają problem ?

9pu8p2.png

Opublikowano

Podaj specyfikacje komputera.

Battlefield 3 to gra, która w znacznym stopniu obciąża kartę graficzną, natomiast WOT i CS to gry obciążające procesor. 

Tak czy inaczej wątpliwe jest, że procesor to wadliwa sztuka, a wadliwe ramy powinno wywalić również podczas gry w Battlefielda.

Po zawieszeniu gry trzeba zresetować cały komputer?

Sprawdź czy w folderze minidumps są jakieś pliki (znajdziesz w necie gdzie jest)

Opublikowano

Podaj specyfikacje komputera.

Battlefield 3 to gra, która w znacznym stopniu obciąża kartę graficzną, natomiast WOT i CS to gry obciążające procesor. 

Tak czy inaczej wątpliwe jest, że procesor to wadliwa sztuka, a wadliwe ramy powinno wywalić również podczas gry w Battlefielda.

Po zawieszeniu gry trzeba zresetować cały komputer?

Sprawdź czy w folderze minidumps są jakieś pliki (znajdziesz w necie gdzie jest)

Tu jeszcze Ciebie poprawię, jeśli ktokolwiek ma wadliwe ramy i jest usterka ramów, po przeciążeniu wywali niebieski ekran z kodem.

Ponadto w windowsie jest bawet program do sprawdzenia czy są wadliwe ramy czy też nie ;)

Witam otóż od paru dni mam problem z komputerem dodam że komputer jest nowy i ma około 3 tygodnie . ( przez 2/3 tygodnie działał idealnie)

Problem pojawia się gdy uruchomię gry zazwyczaj multiplayer bo przy GTA 5 nie ma problemów . Tak więc gdy gram w counter strike global offensive albo World of tanks to po 5/10/15 minutach gra mi sie zacina ekran robi się czarny i widze tylko pasek na dole .Dodam że na skype moge rozmawiać dalej ale nic nie moge zrobić ani wyłączyć z paska ani menadżerem bo cały czas jest czarny ekran ,jedynie pasek działa .Karta graficzna ma x3 wiatraki wbudowane plus 4 skierowane na siebie w celu ochłodzenia więc zakładam że to nie problem z grafiką .Moge powiedzieć ze zanim miałem błąd instalowałem gry do których potrzebna była instalacja Microsoft Visual c++ 2008 ,niby instalowałem od nowa 2015 ale dalej ten sam problem więc , to chyba nie to .

Hm kolego jeśli masz nowego kompa to masz GWARANCJE zatem nie truj się, nie szukaj po googlach tylko oddaj go na gwarancje z tą usterką a oni Ci sprawdzą i naprawią proste? 

Bo nie warto grzmerać nic jeśli komp jest nowy.

A jeśli nie masz gwarancji co jest to nie możliwe to musiałbyś tu teraz skłamać że jest nie nowy lecz stary ^^ a kłamstw nie trawię zatem teraz się zapytam, jest nowy?

No jak jest nowy to oddawaj na gwarancje.

A co do problemu to wada karty graficznej i procka, a jak to sprawdzić? oczywiście pobierz sobie program do monitorowania stopni Celcjusza, np. program Speccy oraz w 20% przypadkach wada dysku twardego związane z bad sectorami (wtedy HDTune Pro przychodzi do pomocy i tam jest zakładka Error Scan)

Obstawiam taką sytuację że procesor się przegrzewa co dochodzi do zamulenia ale nie tylko bo wtedy idzie też obciążenie na kartę graficzną bo CS i te gry, które używają domyślnie ustawienia wykorzystywania procka, po przekroczeniu limitu automatycznie wykorzystuje pamięć karty graficznej lecz no jeśli karta graficzna ma za mało pamięci i mniejszą ma szybkość dochodzi do zwarcia bloku ja tak to po swojemu nazywam co dochodzi do wyłączenia funkcji wykorzystywania karty graficznej z pojawiającym się black screenem ale to nic bo jeszcze jak masz na PC windowsa 7 to polecam zainstalować windowsa 10 a dlaczego? bo na windowsie 7 nie ma dopasowanych sterowników pod chipseta i inne duperelki oraz polecam pobrać Driver Genius Pro z full wersją np. z chomikuj i zobaczysz jakie sterowniki są złe.

Jeśli masz XPeka to git, polecam pobrać ScanMyReg do przeskanowania rejestru i zobaczysz jakie masz syfy na kompie w rejestrze.

Ale to nie wystarcza, trzeba też zoptymalizować windowsa do takiego stopnia że będzie nawet okej i z pomocą przychodzi program Advanced SystemCare Pro i najlepiej wersja v8, też w pełnej wersji.

Ale to także nie wystarcza, można sprawdzić jeszcze innym programem albo na benchmarku szybkość procka i ile rdzeni wykorzystuje, być może masz na procku uszkodzonego jednego rdzenia? albo wątek, tak jest to możliwe.

Ale jak mówiłem oddaj go na gwarancje, zrób tak a będziesz miał mniej zachodu i roboty z tym i kosztów związanym z tym uszkodzeniem :)

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...