Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Stałe IP za pomocą VPS

cody3223

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam pytanie: Posiadam serwer VPS na ovh, i posiadam też Neostradę (:<) ze zmiennym IP, więc mam pytanie: Czy da się zainstalować Proxy lub VPN na VPS'ie i za pomocą tego "mieć stałe IP"?

Jeżeli jest taka możliwość, to fajnie by było gdybym mógł wybrać co ma lecieć przez VPS'a (np. aby strony www nie leciały przez serwer, bo po co) a co tak.

Opublikowano

Dla ciebie nie , będziesz miał gówniane łącze tyle ile udostępnia serwer, pewnie masz darmowe to do niczego się nie przyda. 

Kup sobie stałe IP, zresztą po cholerę ci stałe IP skoro różnic pomiędzy nimi żadnych nie ma. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Dla ciebie nie , będziesz miał gówniane łącze tyle ile udostępnia serwer, pewnie masz darmowe to do niczego się nie przyda. 

Kup sobie stałe IP, zresztą po cholerę ci stałe IP skoro różnic pomiędzy nimi żadnych nie ma. 

Po to stałe ip, bo serwer www, ssh, serwery gier i kilka innych powodów, a Orange ma stałe IP za 49zł/mies, "ciut" drogo

Opublikowano

Jednego nie zrozumiałem, masz na serwerze  VPS to wszystko który ma STAŁE IP  na ovh  czy masz wszystkie te usługi na komputerze w domu postawione ? 

Opublikowano

Jednego nie zrozumiałem, masz na serwerze  VPS to wszystko który ma STAŁE IP  na ovh  czy masz wszystkie te usługi na komputerze w domu postawione ? 

No może ten przykład źle podałem, bo www stoi na VPS, tylko po prostu stałe IP się przydaje :D

Opublikowano

To po cholerę ci na kompie w domu ?   Żadna z usług nie jest z nim związana i bezsensem wydaje się płacić dodatkowo za VPN skoro nie chcesz wykupić stałego IP ? 

Takie połączenie w żaden sposób nie poprawi łącza będzie nawet wolniejsze niż masz obecnie a i tak będzie zależało od łącza które aktualnie masz 

Opublikowano

To po cholerę ci na kompie w domu ?   Żadna z usług nie jest z nim związana i bezsensem wydaje się płacić dodatkowo za VPN skoro nie chcesz wykupić stałego IP ? 

Takie połączenie w żaden sposób nie poprawi łącza będzie nawet wolniejsze niż masz obecnie a i tak będzie zależało od łącza które aktualnie masz 

Jeszcze raz: Stałe IP się przydaje, np. do serwerów gier, NAS, albo np. do Arduino z Ethernetem który jest podpięty do sieci, a ja mam vps'a za którego płacę te 14zł/mies, a płacić 50zł za stałe IP to dużo za dużo.

Opublikowano

Za VPN zapłacisz jeszcze więcej, samo posiadanie VPN nie daje adresu routowalnego musisz płacić za transfer jaki generujesz w obydwie strony. 

Ciekawe ile płacisz za internet teraz ?   

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Za VPN zapłacisz jeszcze więcej, samo posiadanie VPN nie daje adresu routowalnego musisz płacić za transfer jaki generujesz w obydwie strony. 

Ciekawe ile płacisz za internet teraz ?   

o ile się nie mylę to w ovh nie płacisz za bandwidth.

Jeżeli chcesz postawić serwer VPNa na linuxie to polecam openVPN - darmowy i jakotako działa :)

Opublikowano

Może i nie płaci za połączenia przychodzące i wychodzące z serwera dla usług na serwerze, ale za pośredniczenie jak w VPN zapłaci za transfer. Zresztą jak pisałem bezsensowne jest posiadanie adresu IP nie routowalnego w jego przypadku skoro to mu jest do niczego nie potrzebne 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wszystko zależy od tego co chcesz robić przy pomocy IP swojego VPSa.
Do jednych zastosowań się da, inne są po prostu niepraktyczne i bezużyteczne.
Zgodzę się z @Ktosiu że robisz to trochę za bardzo na siłę i jest to w sumie zbędne.

Jeśli chcesz przeglądać strony z francuskiego IP to bez problemu, wystarczy Ci tylko putty i ustawienie socks proxy w przeglądarce - mogę Ci podać potem co i jak.

Do łączenia się z serwerami gier czy głosowych za pośrednictwem VPSa to odradzam, jest tu trochę kombinowania + będziesz miał spory lag który np. praktycznie uniemożliwi granie.

Serwer gier - to po prostu postaw to na VPSie, nie ma tu korzyści trzymanie tego w domu.

Jako alternatywę możesz też po prostu postawić na tym VPSie pulpit zdalny i tam odpalać co Ci trzeba jeśli nie wystarczy Ci wiersz poleceń.

Opublikowano

Autorowi tematu jeśli nie rozwiązał jeszcze swojego problemu polecę instalacje OpenVPN na swoim serwerze VPS.
W internecie jest pełno poradników z konfiguracją :)

Pozdrawiam.

4692515714.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...