Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie dotyczące serwera freebuild.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wiem, że powstaje dużo tematów w stylu "czy ten serwer wypali?" "czy to dobry pomysł na serwer" itp., jednak większość takich tematów dotyczy serwerów EasyHC, Survival itp... Tematu z moim pomysłem nie znalazłem, dlatego pytam tutaj :D Który, z podanych niżej pomysłów, jest według was jest najlepszy? (Jeśli macie pomysł na dodanie do nich czegoś to śmiało piszcie ;) )

Pomysł #1

Zwykły Freebuild. Kopalnie resetujące się co kilkanaście minut, tartaki itp. Działki za free, ogólnie luźne granie.

Pomysł #2

Freebuild z ekonomią. Czyli to co wyżej, tylko że z "naciskiem" na ekonomię. Na przykład, w kopalni dla zwykłych graczy byłoby bardzo mało diamentów, albo innego surowca, którego byłoby sporo w kopalniach dla graczy np. VIP. Potem osoby, które będą miały dostęp do tych "lepszych kopalni" będą mogły te surowce posprzedawać, cały handel powinien się rozkręcić.

Pomysł #3

Połączenie Freebuilda i trochę RealLife. Gracz po wejściu na serwer otrzyma podstawowe itemki, trochę jedzenia i pieniędzy na początek, oraz zostanie mu przydzielony jakiś mały pokój w publicznym budynku / mała działka na start. Następnie, musi wybrać pracę. Gdy wybierze pracę, np. drwal, odblokuje mu się warp z mapą dostosowaną do danej pracy (czyli dla drwala las). Drwal, ścinając drzewa będzie dostawał pieniądze, jednak zapewne będzie to niewielka ilość, dlatego bardziej opłacalne będzie sprzedanie takiego drewna innym. Dlaczego? Ponieważ inni gracze z inną pracą nie będą mieli dostępu do warpu z mapą innego zawodu (tutaj, do lasu). Będą po prostu musieli kupić od takiego drwala drewno (ewentualnie będzie mapa surowcowa, gdzie każdy będzie mógł sobie to zdobyć, jednak raczej będzie ona trudniej dostępna i bardziej opłacalne będzie kupienie drewna od kogoś). Następnie, za pieniądze gracz będzie mógł kupić sobie większą działkę, lepsze bloki czy itemki itd. (Gdzieś będzie ogólnodostępny targ, gdzie gracze będą mogli sprzedawać lub kupować od siebie itemki). Całość będzie opierała się na ekonomi, takie jest założenie.

Zapewne większość z was wybierze pomysł #3. Dlatego niektórzy zapewne spytają, po co proponuję pomysły #1 i #2, skoro lepszy jest #3? Otóż do #3 potrzebni są gracze, gra raczej nie miałaby sensu w 3 - 5 osób. Dlatego pytam, czy pomysł, który wybierzecie, będzie miał sens :)

Opublikowano

Co tu kreatywnego napisać, pomyśl na którym serwerze ty jako gracz byś najczęściej grał i taki serwer też zrób. Ja tak patrząc po tych serwerach chyba wybrałbym opcje numer 2, bo 1 za proste, a 3 za skomplikowane.

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Osobiście wybrałbym opcje 3. Jednocześnie odstraszyłaby dzieci, bo za trudna. ;)

Zapewne odstraszy :D Ale też może odstraszyć niektórych graczy, którzy są nastawieni na gildie, pvp itd... Jest dużo serwerów EasyHC, Survival + gildie itp., więc nie wiem czy w ogóle gracz nastawiony na gildie i pvp grałby na serwerze z takim "luźnym" trybem gry...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...