Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Brother DCP-J152W nie drukuje przez Wi-Fi

Lionwoj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Do tej pory miałem drukarkę na biurku podłączoną usb do komputera, internet mobilny podpięty bezpośrednio do komputera i udostępniony poprzez kabel do routera(wifi w domu mam gdy chodzi komputer- gdy mam podłączony modem do routera rozłącza często internet i nie pomagały aktualizacje tego i tego)) oraz nieużywaną kartę sieciową.

Chciałem pozbyć się drukarki z biurka(Brother dcp-j152w) bo zajmuje sporo miejsca i tu powstał problem, a mianowicie:

- gdy udostępniam internet przez kabel do routera to nie mogę wysłać przez wifi danych do drukarki

- zmienię router z udostępniania na pobieranie to mogę wysłać dane do drukarki i nie posiadam wifi w domu

- gdy router podłączony jest na pobieranie to nie mam internetu na komputerze bo komputer łączy się poprzez lan i olewa to że połączony jest internet mobilny

ss połączeń

http://screenshot.sh/mMbuYzPvZWh9D

Z lokalnego 8 udostępniam na lokalne i tak mam udostępniony internet do routera i w tedy nie mogę wysłać danych do drukarki( w routerze podpięte pod WAN)

Chciałbym aby wyglądało to mniej więcej tak:

- poprzez kabel udostępniam internet do routera

-poprzez kartę sieciową wysyłam dane do drukarki

-internet nadal z modemu podpiętego do komputera

Proszę o pomoc w skonfigurowaniu tego w miarę możliwości.

ps.

http://screenshot.sh/oAj4E5xCxd1KR

Połączyłem się poprzez kartę sieciową z internetem z routera(udostępnić internet by znowu się z nim połączyć?!?!?) i niby jest wifi w domu i wysyła dane do drukarki. Niby problem rozwiązany ale wytłumaczy mi ktoś jak to zadziałało bo tak całkiem przypadkiem to zrobiłem.

• 1 rok później...
Opublikowano

@cheaterx Napisz w swoim temacie, bo się bałagan tu zrobi.

Jak ten router nie funkcjonuje w pełni poprawnie, to go wymień. Nie ma co kombinować z tym udostępnianiem z komputera. Miałem kiedyś DCP-J132W, zapewne konfiguracja urządzenia ta sama, wystarczyło wybrać sieć Wi-Fi i podać hasło, żadnych problemów z tym nie było, testowałem pod wieloma routerami.

Opublikowano

Po cholerę kombinujesz. 

Masz router to wszystkie urządzenia na wifi czy kablu widzą drukarkę, nie rozumiem co to ustawiałeś z tym twoimi udostępnieniami.    Z opisu wynika że nie zgadza sie konfiguracja sieci na kompie i routerze.  

Jaki jest router, jaki jest modem. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...