Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Długość pakietu

x.On

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ktoś wie jaki największy pojedynczy pakiet można odebrać przez swoją kartę sieciową? Mi udało się odebrać pakiet długości ok. 48000 znaków.

Opublikowano

A skąd wiesz że ci się udało odebrać ?  Skoro masz 48000 to próbuj 48001 

Przyjmijmy że 65 535 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

A skąd wiesz że ci się udało odebrać ? Skoro masz 48000 to próbuj 48001

Przyjmijmy że 65 535

No i tu się mylisz bo nie 65 535 znaków a 65 535 bajtów więc trzeba pomnożyć x8 żeby uzyskać pojedyńcze znaki.

Opublikowano

Ale znawca z ciebie, skoro wiesz więcej to po cholerę nudzisz ! ?   Jak umiesz liczyć to sobie policz na kalkulatorze  216 - 1 ( dwa do potęgi 16 minus jeden ) 

Protokół IPv4  maksymalnie jest w stanie przenieść pakiet o rozmiarze 65 535 bajtów z tego większość jest bezużyteczna i potrzebna do kontroli błędów itp , z reguły normalnie używa się głownie najniższej możliwej wartości z powodu specyfiki warstw sieci 1492 bajtów + rozmiar nagłówka pakietu 

Nie wiem w jakim celu założony został w ogóle temat i przechwalanie się wielkościami pakietów. 

Podstawowe dane o protokołach i możliwych MTU masz wszędzie napisane. 

Łaskawie byś się pochwalił jak odebrałeś tyle znaków 

Opublikowano

Ale znawca z ciebie, skoro wiesz więcej to po cholerę nudzisz ! ?   Jak umiesz liczyć to sobie policz na kalkulatorze  216 - 1 ( dwa do potęgi 16 minus jeden ) 

Protokół IPv4  maksymalnie jest w stanie przenieść pakiet o rozmiarze 65 535 bajtów z tego większość jest bezużyteczna i potrzebna do kontroli błędów itp , z reguły normalnie używa się głownie najniższej możliwej wartości z powodu specyfiki warstw sieci 1492 bajtów + rozmiar nagłówka pakietu 

Nie wiem w jakim celu założony został w ogóle temat i przechwalanie się wielkościami pakietów. 

Podstawowe dane o protokołach i możliwych MTU masz wszędzie napisane. 

Łaskawie byś się pochwalił jak odebrałeś tyle znaków 

@Ktosiu te docinki se możesz kur** wiesz co z nimi zrobić, pier** te poj**ane forum sami "znawcy" kur** tutaj, jak nie zapytam sie na stackoverflow to kur** nigdzie indziej nikt normalny mi nie odpowie. Zmutowane szympansy. Specjaliści kur** specjalnej troski. Wypier**** kur*** stąd!!!! Nara stara fujara 

Opublikowano

Zapytać dziecka jak osiąga to czym się chwali to nawet nie potrafi odpowiedzieć, zapomniałeś czy co ? Może to tylko miało być pod publikę bo nie osiągnąłeś nic ? 

Tak ciężko udzielić prawidłowej odpowiedzi jak zrobiłeś i co ? 

Opublikowano

Gó*no osiągłem bo to co odebrałem to było wiele połączonych pakietów po 4096 znaków każdy a ty co myślałeś że ja mam karte sieciową od kur*a kosmitów i odbieram nie wiadomo co?

Opublikowano

Ty nadal nie tłumaczysz z sensem czego chcesz, pakietów połączonych możesz sobie wysłać dowolna ilość nawet do końca świata wysyłać bo tu nie istnieje granica rozmiaru ( teoretycznie ) jakieś tam ograniczenia są ale to już ograniczenia sprzętu który się posiada. 

Wcześniej ci napisałem o pojedynczych pakietach jak chcesz wiedzieć to sobie poszukaj odpowiednich parametrów dla sieci którą używasz i oblicz możliwy ( teoretyczny ) pojedynczy pakiet, zależy on od łącza i chyba od metody nadania pakietu, protokołu 

Nie wysyłasz 4096 znaków bo to jest maksymalna możliwa suma wszystkich danych, osiągalna liczba znaków w pakiecie które wyślesz  będzie mniejsza po odliczeniu nagłówka i wszystkich innych danych wymaganych do wysłania  

Opublikowano

Wysyłam te pakiety w jakimś języku programowania i po każdym wysłaniu albo odebraniu ustawiłem sobie żeby mi wypisywało długość pakietu. Wychodzący udało mi się wysłać o długości 4096 znaków, czyli 4 bajty. Przychodzący udało mi się odebrać podzielony na 16 pakietów połączonych po 4096 znaków każdy, co daje 65 bajtów. Trudno mi było eksperymentować z jeszcze większymi liczbami bo program nie był w stanie nawiązać tylu połączeń na raz. Teraz zrozumiałe czy powtórzyć dla dziecka?

Opublikowano

Pakietów nie wysyła się w jakimś tam języku programowania tylko za pomocą jakiegoś protokołu który nie zależy od języka programowania i nie ma nic z nim wspólnego : ethernet, ARP, IP, TCP albo  UDP.

Rozmiar pakietu nie ma znaczenia bo bez problemu można przesłać dowolnie duży pakiet danych za pomocą małych pakietów które zależą od protokołu, wystarczy co jakiś czas zapisywać i opróżniać bufor programu

Pewnie jest to proste do napisania w jakimś tym języku programowania w którym piszesz  by wysłać więcej , skoro pakiety wysyła się po kolei a ty chcesz je jak to wynika z opisu  wszystkie na raz jednym połączeniem.

Opublikowano

Wysłać to ja moge sobie i milion znaków, co z tego jak każdy serwer mi od razu rozłączy połączenie. Chyba że wyśle połączone pakiety, czego jeszcze nie próbowałem. To ciekawe co piszesz, że pakietów nie wysyła się w jakimś tam języku programowania, wynika stąd, że jestem pierwszym człowiekiem któremu się to udało.

Źle myślałem, że odebrałem za 1 pakietem 48000 znaków, to wszystko były pakiety połączone po 4096 znaków każdy.

Opublikowano

Nie rozłączy jak zrozumie jak zostały wysłane pakiety i odebrane. Połączone pakiety i tak zostaną wysłane w pojedynczym pakiecie po kolei. 

Tworzysz pakiet danych z nagłówkiem który potem dzielony jest na pojedyncze pakiety i wysyłane. Te twoje 48 000 znaków zostało podzielonych na ok 12 000 pakietów o rozmiarze około 4096 znaków ( odliczając rozmiar nagłówka )

400px-FragmentacjaWojnar.png

Pakiety wysyła się protokołem, program nie ważne w jakim języku napisany służy tylko do zestawienia tego wszystkiego w jedną całość, odpowiednim zaadresowaniu, podzieleniu na pakiety i  wysłaniu, przy odbiorze łączy pakiety w jedną całość i zapisuje.  Ty masz przy wysyłaniu/odbieraniu dostosować się do protokołu jaki używasz. 

Usiłuje od samego początku dowiedzieć się jakim protokołem wysyłasz pakiety, program mnie nie obchodzi bo to już twój problem poprawić sobie w jego w kodzie tak jak ci pasuje i dostosować jego parametry do protokołu wtedy będziesz sobie mógł wysłać dowolną ilość znaków w paczce pakietów. 

Nie jestem programistą by ci napisać co i jak poprawić w samym programie, miałem to po prostu w szkole normalne podstawy protokołów i przesyłanie pakietów czy budowy sieci.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...