Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Studia

B3DB0Y

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wybrałem liceum o profilu biol-chem-mat, w przyszłości chciałbym pójść na medycynę. Czy ciężko jest się dostać na te studia? Proszę o jakieś szersze odpowiedzi jak to wygląda, zarobki, ilość nauki itp

Opublikowano

jeden z lepszych kierunków wiec trudno sie dostać

ilość nauki = zarobki, jeżeli chesz byc kimś to musisz sie uczyć

jak wyglada? piszesz mature z rozszerzonej biologii i chemii, masz ok 95% i sie dostajesz, dalej sie uczysz, tylko że jest cięzej

kończysz studia, wyjeżdżasz za granice i zarabiasz

ae1d1005fe.png

Opublikowano

Jeśli będziesz miał poniżej 80% to się nigdzie nie dostaniesz na medycynę, poważnie, kumpel złożył na wiele uczelni i nigdzie go nie przyjęli. Życzę powodzenia ale na pewno łatwo nie będzie

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Bywalec
Opublikowano

Cóż, po studiach raczej płakał nie będziesz, prywatnie 100 zł od wizyty jak większość zdzierców i pracujesz 2 dni w tygodniu zarabiając 5 kafli na miesiąc.

Opublikowano

Najlepiej to sobie ogarnij maturki z biologii z poprzednich lat i z tego roku (nowa podstawa programowa), jakieś rozeznanie będziesz miał w temacie, no i tej biologii nie odpuszczaj, zadaj sobie również pytanie czy chcesz iść na nie dla kasy, czy pomagać ludziom. 

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Opublikowano

Łoesu aż mnie wątroba zabolała jak przeczytałem niektóre posty.

1. Tak, ciężko się dostać.
Od samego początku olej inne przedmioty i skup się na przygotowywaniu POD MATURĘ.
Biologia i chemia. jak masz czas to dodatkowo podstawa z fizyki.
Książeczki Pazdro powinny być Twoim najlepszym kumplem. Do tego jakieś korki, dobre, typowo pod maturę.
Ocen nikt Ci sprawdzał nie będzie a przedmioty podstawowe zdasz spokojnie. Zresztą nie są brane pod uwagę przy rekrutacji.

2. Zarobki na początku.
Dostajesz średnio 2 - 2,5 tys. na rękę jako początkujący lekarz na oddziale. Takie są realia w naszym kraju.
Oczywiście musisz jeszcze zdać LEP ale o tym pewnie wiesz. Na studiach mega ciężko nie jest. Typowe rycie i typowa pamięciówka.

3. Perspektywy
No tutaj już masz szerokie pole do popisu.
Jeżeli masz znane nazwisko / bogatych rodziców / rodziców lekarzy możesz dołączyć do rodzinnego biznesu albo iść w prywatę.
Trzeba mieć kasę na start i wypadałoby mieć jakąś specjalizację (czyli kolejne 4-6 lat po studiach).
Można też PODOBNO uciekać za granicę ale jak się żyje tam nic mi niestety nie wiadomo.

W razie dalszych pytań odezwij się na PW.

f.png

Opublikowano

Lekarz po doktoracie ze specjalizacja z ponad 30 letnim stazem 1,5 mln zl rocznie w Norwegii. Studia bardzo wymagajace w USA wiekszosc odpada na egzaminach. Mialem duzo znajomych co chcieli studiowac tak trudne kierunki 1 z tych ponad 15 osob wytrwala do 5 roku , wiekszosc pozamieniala kierunki bo wysoki poziom bardzo. Zreszta to trzeba miec smykalke do tego. Ten gosc co przeszedl od gimnazjum o tym gadal mial taka pasje z tym zwiazana, reszta wydaje mi sie ze poszla tam dla jaj chyba. Osobiscie musisz to kochac , lubic to robic . Lekarze to nieskonczona opowiesc ktora juz sie ciagnie przez cale zycie za toba. Ale jesli to lubisz to probuj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...